Na tiskovni konferenci glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo koronavirusa je spregovoril strokovni direktor soboške bolnišnice Daniel Grabar.

Strokovni direktor soboške bolnišnice Daniel Grabar je na vladni tiskovni konferenci predstavil razmere v bolnišnici, kjer se tako kot drugod po Sloveniji, soočajo s porastom hospitalizacij zaradi obolelih s koronavirusno boleznijo. V pomurski statistični regiji je tako že 1031 okuženih v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev, ta številka pa regijo uvršča na peto mesto med slovenskimi statističnimi regijami.

Grabar je uvodoma izpostavil, da je v bolnišnici trenutno nekaj čez 80 covid bolnikov, polna zasedenost bolnišnice pa je okoli 400 pacientov, kar pomeni, da "imamo praktično dve tretjini pacientov, ki niso okuženi in si res prizadevamo poiskati prave rešitve ter zagotoviti ustrezno zdravljenje vsem pacientom".

Dogajanje jih je prehitelo

Vendarle pa priznava, da jih je število hospitaliziranih presenetilo, saj so ob najbolj črnogledih napovedih predvidevali, da bo potrebnih do 70 postelj. 

»Že od sredine marca praktično neprekinjeno deluje naš tako imenovani krizni štab, tudi poleti smo skrbno spremljali stanje in posebno zgradbo preuredili v zgradbo za obravnavo covid pacientov, a dogajanje nas je prehitelo, saj smo bili prepričani, da bo 40 do 50 postelj nekaj časa dovolj,« je povedal Grabar in dodal, do so ob pomoči ministrstva za zdravje in drugih zdravstvenih ustanov zmogli, a se intenzivno pripravljajo za naprej.

Strokovni direktor soboške bolnišnice je izpostavil tudi pozitivno klimo vseh sodelavcev, ki se vsakodnevno soočajo s težkimi situacijami in obravnavo hudo bolnih bolnikov. Ob tem je povedal, da gre res večinoma za starejše ljudi, a se najdejo tudi mlajši, vrstniki njegovih otrok, imeli pa so tudi komaj 40-letnega moškega na intenzivni negi zaradi koronavirusa. 

»Preseneča nas resnost obolenj. V naši bolnišnici smo nekako delovali z 12 intenzivnimi posteljami, ki so bile namenjene tistim najbolj zahtevnim bolnikom, danes so vse te postelje zasedene s covid bolniki. Pričakovali smo, da jih bo šest, morda osem, danes jih je dvanajst premalo,« je dejal.

Z optimizmom naprej

Poletne mesece so v bolnišnici izkoriščali za skrajševanje čakalnih dob in imeli smele načrte, kako bodo do jeseni kos vsem izzivom in opravili večino operacij, ki so jih potrebovali prebivalci pomurske regije, a jih je dogajanje potisnilo v drugačno situacijo. Nenujne operacije so tako odpovedane, vsak dan znova pa morajo pripravljati nove načrte in iskati rešitve, da bi pozdravili tudi vsa ostala 'necovid' bolezenska stanja pacientov v regiji. Ob tem, tako Grabar, pa so v soboški bolnišnici že dolgo časa prisotne tudi kadrovske težave.

»Smo v situaciji, ko se preštevamo, saj tudi naši kolegi zbolevajo in smo na robu moči, a ostajamo polni optimizma, da bomo kos vsem izzivom. Tudi na naš poziv za pomoč je bil dober odziv, kljub temu, da imamo zelo malo koncesionarjev v regiji,« je pojasnil Grabar in dodal, da optimistično zrejo v prihodnost, ko se bodo znova lahko pogovarjali o operaciji žolčnih kamnov ter vstavitvi kolčne proteze pacientu, ki na to čaka že nekaj časa.

Strokovni direktor SB Murska Sobota je bil gost vladne novinarske konference. Javljal se je preko Zooma. (VIR: Zajem zaslona gov.si)

Strah ni problem, ampak kaj z njim naredimo

V nadaljevanju je spregovoril tudi Robert Masten iz Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete, ki je državljanom namenil nekaj vzpodbudnih besed, kako prebroditi to krizo v psihološkem smislu.

»S strahom in skrbmi vedno hodi tudi pogum. Skrbi nas varujejo, da s pogumom ne pretiravamo. Ni problem strah, niso problem skrbi. Pomembno je, kaj z njimi naredimo. Pri tem je ključno, da najdemo nek cilj, ki je za nas osebno pomemben. Pomembno je tudi, da vsak dan poskrbimo, da doživimo kaj lepega. Da iz svoje hiše pogledamo skozi tisto okno, kjer je lepši razgled. In da se izogibamo stvarem, za katere vemo, da niso nujne in so za nas neprijetne, « je dejal Masten in še posebej izrazil hvaležnost vsem, predvsem zdravstvenemu osebju.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bubano (nepreverjen)

Nase strokovnjake vsako leto zima preseneti, tako da to ni nic novega.

Postelje so ukradene (nepreverjen)

ker nikoli niso bile placane

In reply to by bubano (nepreverjen)

Starejše novice