Zdravstvena inšpektorja sta med četrtkovim nadzorom v Kranju ustavila par z dvema otrokoma, pri čemer odrasli osebi nista nosili zaščitnih mask, saj sta »jedla rogljiček«. Staršema sedaj grozi kazen v višini 800 evrov.

V četrtek je v središču Kranja potekal nadzor javnih površin s kontrolo nošenja zaščitnih mask, pri katerem sta sodelovala dva inšpektorja Zdravstvenega inšpektorata, občinski redar ter dva kranjska policista, poroča STA. Glavni razlog za nadzor je bilo preverjanje spoštovanja ukrepov zaradi trenutno izjemno slabe epidemiološke slike na Gorenjskem, so v izjavi za medije zapisali na zdravstvenem inšpektoratu.

Postopek je potekal okoli 12.30 in sta ga na podlagi neposredne zaznave kršitve v celoti vodila zdravstvena inšpektorja. Eden izmed inšpektorjev je paru, ki se je v družbi otrok sprehajal brez mask, pojasnil, da gre za sprehod po centru brez zaščitne maske in posledično za dejanje z znaki prekrška. Moški je inšpektorjema nato odgovoril, da »jesta rogljiček«.

Izrek ukrepa bo sledil po pošti

Policista sta bila med postopkom v neposredni bližini, a njuna pomoč v postopku ni bila potrebna. Približno eno uro po zaključenem postopku je do policista, inšpektorja in redarja sam pristopil isti kršitelj in izrazil svoje nestrinjanje z odločitvijo inšpektorja, ob tem pa prikrito snemal pogovor z uradnimi osebami in ga pozneje objavil na družabnem omrežju Facebook.

Inšpektorja na kraju samem nista izrekla nobenega ukrepa. Izrek ukrepa bo sledil po pošti, kršitelj pa ima v skladu s poukom o pravnem sredstvu nato možnost vložitve zahteve za sodno varstvo, so pojasnili na inšpektoratu.

Masko lahko snamemo, če se ustavimo in pazimo na razdaljo

Vladni odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe s koronavirusom pri zadrževanju in gibanju na javnih površinah predpisuje obvezno nošenje zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza.

Odlok izjeme uživanja hrane ali pijače sicer ne določa, a kot so pojasnili na inšpektoratu, je zaradi življenjskosti in smiselnosti izvajanja tega predpisa dopustno, da si pri uživanju hrane ali pijače masko lahko izjemoma snamemo. A le, če se ob tem ustavimo in zadržujemo na varni razdalji od drugih oseb, so opozorili.

»Pri gibanju brez maske namreč obstaja večja potencialna možnost širjenja virusa, zato je ob gibanju na vseh krajih, kjer se zadržuje večje število ljudi, med katere sodijo tudi mestne središča, potrebno dosledno spoštovati zapoved nošenja maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza,« so še zapisali na inšpektoratu.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Placat a naj prasca pozresno ce moreta na licu mesta pozret hrano

mariborčanka (nepreverjen)

Takšno razkošje, rogljičke jejo, pravilno, kaznovati jih !!

In reply to by Default (nepreverjen)

baba od župana. (nepreverjen)

Če bi bilo to država tako kot treba bi staršem morala takoj odvzeti otroke in ih dati v rejo
njima pa do polnoletnosti otrok prepovedat stike z otroki,
Pa kaj se gredo bedaki
Sname masko in s tem potencialno ubija vse okoli sebe
Na Kitajskem bi za tako dejanje zaslužil metek v zatilje

se strinjam (nepreverjen)

ali veste veš da lahko oseba ki ne nosi maske potencialno okuži 100 000 ljudi
in 1 % od 100000 je 1000 ljudi ki bodo umrli zaradi tega
Tupi ste kot dedov lulek če tega ne skopčate,
Na Kitajskem je bil samo eden ki je okužil nato vse ostale, in če bi tisti nosil masko korone ne bi bilo
Če je oseba neodgovorna do okolice v kateri živi
je tudi neodgovorna kot starš in takim je treba TAKOJ ponavljam TAKOJ odvzeti otroke

In reply to by baba od župana. (nepreverjen)

febo iz limbuša (nepreverjen)

popolnoma pravilno
Treba jim odvzet otroke
Če bodo v taki družini odrašćali bodo postali isti razbojniki kot ta stari

In reply to by se strinjam (nepreverjen)

Starejše novice