Svet pretresa nov teroristični napad, ki se je zgodil v prestolnici sosednje Avstrije, kjer si kruh služi tudi nemalo Slovencev.

Le nekaj dni po napadu v Franciji, ko je Tunizijec, ki je nezakonito prišel v državo, v cerkvi v Nici z nožem ubil tri ljudi, je prišlo do novega terorja na evropskih tleh.

Zgodilo se je ravno na predvečer 'lockdowna' v Avstriji, vreme je bilo toplo, zato je bilo tudi veliko prebivalcev zunaj na dunajskih ulicah. 

Počilo je malo po osmi uri zvečer. Po do sedaj znanih informacijah je bil storilec 20-letnik albanskega porekla z dvojnim državljanstvom (Avstrija in Severna Makedonija), ki se je rodil na Dunaju, Kujtim Fejzulai. Ob napadu je bil oborožen z avtomatsko puško, pištolo in mačeto, nosil pa je tudi imitacijo eksplozivnega pasu.

Kot poročajo avstrijski mediji, je šlo za simpatizerja Islamske države, ki so ga decembra lani predčasno izpustili na prostost, ko je bil 25. aprila 2019 obsojen na 22 mesecev zapora, ker je skušal odpotovati v Sirijo in se pridružiti tej skrajni islamistični skupini. Še več, napadalec naj bi svojo namero nekaj ur pred napadom najavil celo na družbenem omrežju Instagram. Na Dunaju je sicer pokalo na več različnih lokacijah, Fejzulai pa je bil ubit s strani avstrijskih specialcev v bližini cerkve svetega Ruperta.

V Avstriji danes potekajo številne policijske preiskave, opravljenih je bilo 18 hišnih preiskav, pridržali pa so že 14 osumljencev. Krvavi večer na Dunaju je terjal življenja štirih ljudi, najmanj 22 oseb pa je še ranjenih. Ustreljen je bil tudi 28-letni policist, ki pa naj bi bil izven življenjske ogroženosti.

Slovenci na varnem, a prestrašeni ...

Po zagotovilih slovenskega zunanjega ministrstva, v napadu niso bili poškodovani slovenski državljani, toda številni naši rojaki, ki živijo na Dunaju, so v strahu, kajti nikoli si niso mislili, da lahko pride do česa takšnega v mestu, kjer živijo.

»Sam sem se le nekaj ur pred tem sprehajal mimo prizorišča dogajanja, saj se veliko ljudi tam sprehodi, sploh ob lepem vremenu. Ljudje tukaj so seveda prestrašeni, vse skupaj je izgledalo kot v filmu. Povsod policijske luči, slišali smo helikopterje, strele. Skratka grozno. Ljudje, ki so bili v tistem času v okoliških barih, se niso mogli vrniti domov, saj so jih zadržali v notranjosti, ker je policija še iskala napadalce. Človek si nikoli ne bi predstavljal, da se kaj takšnega lahko zgodi v mestu, kjer živi,« nam je povedal A. H., ki s partnerko živi na Dunaju. 

D. N., ki si je po študiju našel zaposlitev in domovanje v avstrijski prestolnici, pa je bil v času napadov v fitnesu. Kot nam je povedal, je kasneje izvedel, da so se prvi incidenti pričeli ravno, ko je parkiral avtomobil pred fitnesom in so ga policisti osorno odpravili, da na tem mestu ne sme parkirati, nato pa vklopili sirene in švignili proti centru mesta. Sam je bil na srečo nekaj kilometrov oddaljen od krvavih prizorišč.

»Dunaj velja za varno in odprto mesto, danes pa je v zraku čutiti strah in negotovost,« pripoveduje in dodaja, da so oblasti priporočale, da naj se prebivalci ne gibljejo zunaj, razen če je to nujno potrebno. Tudi sam je danes ostal doma, saj mu je delodajalec zaradi dogodkov naložil delo od doma. Od danes so sicer v Avstriji v veljavi strožji ukrepi za zajezitev koronavirusa, med drugim so zaprte vse kulturne ustanove in gostinski obrati, velja pa tudi policijska ura med 20. in 6. uro.

FOTO: Bilde.de

Kurz odločno, a spravno

Medtem ko že ves dan potekajo intenzivne policijske akcije, pa s celega sveta dežujejo besede podpore, pri tem ni izostal niti slovenski premier Janez Janša. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je ravno tako potrdil, da je šlo za islamistični napad, zločin storjen iz sovraštva »do našega načina življenja, do naše demokracije in družbe, v kateri smo vsi enakopravni«.

Kurz je sicer svojo misel dopolnil še s tem, da se »moramo zavedati, da to ni boj med kristjani in muslimani ali Avstrijci in migranti, ampak med ljudmi, ki verjamemo v mir ter redkimi, ki si želijo vojne«. 

Strokovnjak za terorizem na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Iztok Prezelj je sicer dejal, da ga teroristični napad na Dunaju ni pretirano presenetil. Za STA je povedal, da so se potrdile povezave islamističnih skrajnežev v Avstriji z Zahodnim Balkanom. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Konj Branko (nepreverjen)

K&K Monarhija nas je 50.000 oblekla in poslala v smrt na Soco,Galicijo in nas nihce ni objokoval.Aneksija Muslimanov 1908 se vam vraca.Prisli so po davek.Kurc ali Franc Josef ali Trezika,nekdo bo placal.

Vsekakor moramo (nepreverjen)

obvescati Policijo o morebitnih premikih Muslimanov in islamistickih specijalcev

In reply to by Konj Branko (nepreverjen)

božidar (nepreverjen)

JEBEMTI DOBER KOMENTAR ,HVALA

In reply to by Konj Branko (nepreverjen)

Starejše novice