Občani Mestne občine Maribor so lahko v okviru novega uvajanja participativnega proračuna podali predloge za izboljšanje mesta in demokratično porabo proračunskih sredstev. Na občino je prispelo kar 328 projektnih predlogov.

Participativni proračun je mehanizem, kjer občani sodelujejo pri odločanju o porabi manjšega dela finančnih sredstev iz proračunskega sklada občine.

Kot pravi Neva Pipan iz kabineta župana, želi občina z uvedbo participativnega proračuna občane spodbuditi k aktivni participaciji, povezovanju in sodelovanju pri izbiri projektov in dvigu kakovosti bivanja.

Mestna občina Maribor je do konca prijavnega roka prejela kar 328 projektnih predlogov. Občani so predlagali številne inovativne ideje, na primer prvi hibridni muzej starodobnikov na svetu, kolesarski poligon oziroma 'pumptrack', razstavišče na prostem, medgeneracijsko igrišče, eko pametne klopi, strategijo za odstranjevanje grafitov, javna stranišča, fitnes na prostem, informativne table o pticah in igrala za starejše otroke.

To je le nekaj oddanih predlogov, ki po mnenju občank in občanov koristijo skupnosti Mestne občine Maribor.

Predlogi naslavljajo tudi nekatere pomanjkljivosti, kot so preveč prometne ulice, odprte avtobusne postaje, odlaganje odpadkov, propadajoče stavbe, otroška igrala v slabem stanju, neurejene parkirne prostore in nekatere slabo označene kolesarske in sprehajalne poti.

Za izvedbo projekta namenjenih 500 tisoč evrov

Mariborska občina je bila prva, ki je že leta 2015 poskusila uvesti participativni proračun, a je šlo za nezaključen proces. Po besedah Pipanove, je občina takrat orala ledino. Tokrat se na občini uvedbe participativnega proračuna lotevajo bolj organizirano, s točneje določenimi cilji in kriteriji. 

Mariborska občina bo za izvedbo projektov namenila 500.000 evrov, ki jih bodo razdelili med štiri območja. Vsako izmed območij bo tako prejelo 120.000 evrov, in sicer 60.000 evrov za leto 2021 in 60.000 evrov za leto 2022. 

Za porazdelitev projektov so tako izoblikovana štiri območja: 

  1. območje levi breg – krajevne skupnosti (Malečnik - Ruperče, Kamnica in Bresternica - Gaj),
  2. območje levi breg – mestne četrti (Ivan Cankar, Center, Koroška vrata),
  3. območje desni breg – krajevne skupnosti (Razvanje, Limbuš, Pekre),
  4. območje desni breg – mestne četrti (Brezje - Dogoše - Zrkovci, Pobrežje, Tezno, Magdalena, Studenci, Tabor, Nova vas, Radvanje).

Največ projektov, kar 148, je prejelo območje štiri, območje desni breg - mestne četrti, s 117 predlogi mu sledi območje dve, levi breg - mestne četrti, s 37 predlogi območje ena, levi breg - krajevne skupnosti, in s 26 predlogi območje tri, desni breg - krajevne skupnosti.

Večina projektov vključuje kombinacijo vsebine in infrastrukture

Večina projektov je kombinacija vsebine in infrastrukture, na primer ureditev prostorov za druženje, igrišč in parkov, ki jo omogoča bodisi na novo narejena infrastruktura ali ureditev že obstoječe infrastrukture.

Okoli 15 odstotkov projektov je mehkih vsebin, kot so dogodki, delavnice, brošure. Manjši delež so čisti infrastrukturni projekti, kot je ureditev cest, pločnikov, osvetljave, tudi postavitev klopi, košev in pitnikov. Nekaj je tudi predlogov s področja kulture oziroma umetniških projektov.

»Projektni predlogi so zelo raznoliki, predvsem pa gre za rešitve, ki so jih občani podali za izboljšanje na področjih kjer so potrebe. Ljudje vidijo degradiran območja in zapuščene prostore in bi si želeli, da dobijo koristno funkcionalnost,« pravijo na Mestni občini Maribor.

O predlogih bodo v začetku decembra lahko glasovali občani

Od 11. novembra do 2. decembra bo vse oddane predloge projektov pregledala komisija, ki bo preverila, ali so projekti izvedljivi, skladni z zakonodajo, so znotraj občinskih meja, imajo realno oceno vrednosti ter so v skladu z drugimi merili in pogoji. 

Od 3. do 10. decembra pa bodo lahko o ustreznih predlogih glasovali občani in občanke s stalnim prebivališčem v Mestni občini Maribor, ki so dopolnili 15 let. Glasovanje bo potekalo preko te spletne aplikacije ali, v kolikor se bo epidemiološka situacija izboljšala, v prostorih sedežev mestnih četrti in krajevnih skupnosti. 

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JBT (nepreverjen)

Kdaj bodo dokončali Streliško ? Kdaj bodo začeli graditi južno obvoznico ? Vse to je staro že 20 let in vsi so samo obljubljali .

Marko45 (nepreverjen)

Južna obvoznica je državni projekt, občina lahko samo pomaga, projekt pa vodi država.

In reply to by JBT (nepreverjen)

Cavoglave (nepreverjen)

Prioriteta zupana je urediti okolico njegovih gostiln potem pride na vrsto vse ostalo-najvec denarja se da ukrasti pri prenovi in iz javnih sredstev-izvajalec bo ponovno Pomgrad--kdaj se mu bo stopilo na prste!!!!

In reply to by JBT (nepreverjen)

Cavoglave (nepreverjen)

Prioriteta zupana je urediti okolico njegovih gostiln potem pride na vrsto vse ostalo-najvec denarja se da ukrasti pri prenovi in iz javnih sredstev-izvajalec bo ponovno Pomgrad--kdaj se mu bo stopilo na prste!!!!

In reply to by JBT (nepreverjen)

Hojs_MB (nepreverjen)

JBT, obvoznice itd. so državni projekti. Občina že zelo dolgo v Mariboru ni imela toliko tekočih in pripravljenih projektov, kot jih je v izvajanju danes.

In reply to by JBT (nepreverjen)

Čuj, (nepreverjen)

V MB manjkajo objekti za rekreacijo ,kot jih poznajo v nekaterih krajih . Park za rekreacijo odraslih kot ga imajo v Moravski Toplicah uporabljajo domačini in gostje in je lepo vzdrževan . Pohorje je edini brezplacen poligon in še tega so uničili biki na biciklih .

Stajerka (nepreverjen)

Eden izmed predlogov je bil-Aleksanser Arsenovic naj cimprej odstopi iz delovnega mesta zupana maribor!!!!!!ocitno se delajo gluhe in prikrivajo vae mocnejse pozive da se naj odstavi zupana-mariborcani zahtevajmo odstop kajti le to je resitev za maribor!!!!vsi ki ste za odstop -Bodite glasni kajti to je vasa pravica in nobeden vam je ne bo vzel!!!!

Alen_88 (nepreverjen)

Daj ne bluzi.

In reply to by Stajerka (nepreverjen)

Milan67 (nepreverjen)

Zupan dobro dela. Podporniki kmetavza iz Dupleka se pa pozrite.

In reply to by Stajerka (nepreverjen)

jernej88 (nepreverjen)

Bravo, super pobuda! Tudi vloženi projekti so odlični...

Danvid (nepreverjen)

Naj kupijo bodni top.Bo kmalu potreben glede na situacijo .

TABORČAN (nepreverjen)

kaki top te to je

In reply to by Danvid (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice