Od ponedeljka izjema za prehod meje tudi dostop do prodajaln in storitev, ki so bližje v sosednji državi

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji izdala Odlok o spremembi in dopolnitvi Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije ter ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Vrniti v dveh urah po prehodu meje

S spremembo odloka je med izjeme brez karantene ali negativnega testa ob vstopu iz rdeče države dodana izjema za državljana Republike Slovenije ali tujca s prebivališčem v Republiki Sloveniji. 

Gre za izjeme, ki prehajajo mejo s sosednjo državo zaradi dostopa do prodajaln ali storitev, ki so v sosednji državi bližje prebivališču osebe, kot so te prodajalne ali storitve v občini prebivališča, ali jih v občini prebivališča ni. Oseba se mora vrniti v dveh urah po prehodu meje. Enako se dovoli državljanu sosednje države ali tujcu s prebivališčem v sosednji državi, če so prodajalne ali storitve v obmejni občini Republike Slovenije bližje prebivališču te osebe.

S tem je dodana podobna izjema, kot jo pozna odlok, ki ureja gibanje med občinami.

Seznami držav 

Na zelenem seznamu ni sprememb. Na rdeči seznam (ob vstopu karantena, razen z negativnim testom ali izjemami) tretjih držav je dodana Kanada.

Med državami članicami EU oziroma schengenskega območja se je z rdečega seznama umaknila finska administrativna enota Österbotten, kar pomeni, da je celotna Finska oranžna (vstop brez omejitev in brez karantene).

Na rdeči seznam so dodane tri administrativne enote Estonije (Harju, Hiiu in Rapla), v Franciji francosko čezmorsko ozemlje Francoska Polinezija, v Grčiji administrativni enoti Severnoegejski otoki in Peloponez, v Latviji administrativna enota Zemgale in na Norveškem administrativni enoti Vestland in Viken. Švedska pa je po novem cela rdeča.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jezn (nepreverjen)

Pa spet se norca delate. Dajte odprite občine ali pa vsaj regije. Ne pa meje med državami no. Pol se bote pa spet pizdli da so okuzbe prinešene iz tujine.

Default (nepreverjen)

Cez mejo ja med obcinami pa ne kje je tu logika

Navijac (nepreverjen)

Ena vecjih noorosti?!

Jezen navijač (nepreverjen)

"Ena večjih norosti", te države...tako bi vsaj domačini zapravljali denar v svoji državi, ne pa ta denar nosili tujcem. Pa tudi če nekdo potrebuje 1 uro, da pride v trgovino, ki je v sosednji občini. :)

Zastonj vam vse promocije "kupujte in jejte lokalno".

A ta odlok je kot član vlade podprl tudi minister za kmetijstvo?

Zikollino (nepreverjen)

Juhuhu ... gremo se družit ob kavi in pivu v hrvaške kafiće ... tam lahko še kadimo v lokalih ... juhuhu, bravo vlada ... naj živi in se razvija tovariš Janša, fuk in kurbarija ...

Duplchan (nepreverjen)

SDS odpira meje za svoje volivce ! Kupite PITARDE .

damir b (nepreverjen)

Torej lahko gres prek na kafe...ker so pri nas ostarije zaprte..

tukica (nepreverjen)

Pri nas gospodarstvo na psu, sedaj bomo pa nosili denar na hrvaško. Halo pa kje je tu logika. Hrvati imajo slabšo epidemiološko sliko, pa imajo vse odprto.

stani1 (nepreverjen)

Kdo pravi da lahko gre vsak na hrvaško. Še brat ne znate.

In reply to by tukica (nepreverjen)

Starejše novice