Na spletu se že nekaj dni bije srdit besedni spopad med Markom Potrčem in združenjem Mladi zdravniki Slovenije. Ker je v eni izmed objav z imenom in priimkom izpostavil eno izmed članic, se je ta sedaj odločila zadevo rešiti po pravni poti.

Kot na družbenem omrežju Facebook zatrjuje Marko Potrč, se je dokopal do interne komunikacije društva Mladi zdravniki in njegove člane obtožil, da ga poskušajo sabotirati z dogovarjanjem za prijavljanje njegovih objav Facebooku, češ da gre za neprimerno ali zavajajočo vsebino. Poleg tega jih je obtožil tudi pripadnosti vladajoči politični stranki.

Potrč je za organizirano napadanje njegove Facebook strani je obtožil eno izmed članic mladih zdravnikov, ki jo je v eni izmed pisnih objav poimensko izpostavil, kot tudi v zadnjem objavljenem videu. Pri tem Potrč svoje početje opravičuje z dejstvom, da si je »drznil objaviti, kako sprevržene zadeve se skrivajo za zaprtimi vrati mladih zdravnikov«.

Mladi zdravniki so sicer diplomanti medicine vpisani v register zdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije do pet let po specialističnem izpitu. Glavna interesna področja mladih zdravnikov so podiplomsko izobraževanje, zdravstvena in delovna politika.

Potrč je mlade zdravnike označil za piratsko mladino

»Mladi zdravniki imajo očitno dovolj časa, da se kot neke vrste piratska mladina organizirajo za napad na eno osebo oziroma na določeno Facebook stran. Če ste se spraševali, zakaj vam nekaterim Facebook ne dovoli več deliti kakšne moje objave, zakaj ne vidite in tako naprej ... No, mladi zdravniki so vsaj na enem področju uspešni,« je na svoji Facebook strani zapisal Potrč in dodal, da so Mladi zdravniki »pravzaprav neke vrste 'podmladek' vladajoče stranke«.

Mladi zdravniki Slovenije se na drugi strani branijo, da proti Potrču ni potekala nobena organizirana akcija, temveč je šlo zgolj za predlog ene od članic združenja, ki je bil vzet iz konteksta. Pri tem zatrjujejo, da so politično neodvisni, zaradi česar verjamejo v demokracijo in osebno svobodo. Potrča so tudi opozorili, naj iz svoje objave umakne ime osebe, ki jo je izpostavil, saj gre za interno komunikacijo.

Potrč prejel opomin pred tožbo

Članica organizacije Mladi zdravniki, ki želi ostati neimenovana, se je sedaj odločila zadevo rešiti po pravni poti, in sicer z javnim pozivom oziroma opominom pred tožbo proti Marku Potrču. 

»Ne želimo živeti v družbi, kjer je dovoljeno nasilje nad drugimi. Ne želimo živeti v družbi, kjer si posameznik vzame pravico, da krši zakon, in ostane nekaznovan. Zato izrekamo podporo pogumni odločitvi naše kolegice, da po uradni poti doseže svojo pravico umik njene zasebne korespondence, ki je bila brez njenega dovoljenja objavljena na Facebooku,« so zapisali mladi zdravniki.

Uradni poziv so objavili na svojem Twitter profilu na željo oziroma prošnjo neimenovane članice, predvsem zaradi vednosti ostalih stanovskih kolegov in širše javnosti.

»Nasilje v takšni obliki nad komerkoli je nesprejemljivo in je samo majhen korak stran od nasilnih dejanj, ki imajo lahko zelo tragične posledice. Žal, smo jim v preteklosti bili že večkrat priča,« so še zapisali mladi zdravniki.

In kaj se skriva v opominu pred tožbo?

Domen Gorenšek, odvetnik članice mladih zdravnikov, v opominu piše, da je Potrč protipravno objavil zasebno elektronsko sporočilo njegove stranke, namenjeno le njenim kolegom. Pri čemer se sprašuje, kako je Potrč sploh prejel omenjeno zasebno korespondenco.

Tako bi naj Potrč izpolnil vse zakonske znake kaznivega dejanja nedovoljene objave zasebnih pisanj, njegovo početje pa bi naj tudi kazalo znake kaznivega dejanja obdolžitve.

»Verjamem in vem, da se zavedate, koliko sledilcev imate na svojem odprtem profilu Facebook strani, torej ste se posledično zavedali oziroma bi se vsaj morali zavedati, kakšen odmev bo imelo protipravno objavljeno pismo ter nato še objavljena vsebina video posnetka v slovenski javnosti,« piše med drugim v opominu pred tožbo.

Glede na navedeno v opominu zahteva Gorenšček v imenu njegove stranke, da Potrč najkasneje v roku 24 ur po prejemu dopisa, s svojega profila v celoti odstrani obe že omenjeni objavi. Poleg tega se mora njegovi stranki oziroma članici mladih zdravnikov na svojem Facebook profilu javno opravičiti za nedovoljen poseg v njeno zasebnost, za protipravno objavo njene zasebne komunikacije ter zaradi protipravnega posega v njene osebne pravice. Poziva ga tudi, da se v bodoče vzdrži takšnih in podobnih dejanj.

V primeru, da Potrč v danem roku ne bo izpolnil svojih obveznosti, bo Gorenšek vložil zasebno kazensko tožbo, s čimer bo sprožen kazenski ter civilni postopek zaradi protipravnega posega v osebnostne pravice.

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Darko72 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Marko je legenda,intiligenca za vas dolgočasneže,spravite se delat in problem manjvrednosti zdravite v primernih ustanovah. Marko želi živeti zato se je umaknil iz tega sistema,dokler se ljudje ne predramijo in spregledajo v Slo.

Zdravko Lajh (nepreverjen)

Darko, Marko isto sr...e .... zaradi takšnih debilov imamo 2000 + umrlih

In reply to by Darko72 (nepreverjen)

NormalenSvet (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Potrč je Legenda, Mladi zdravniki so se pa osramotil pred kompletno javnostjo, iz tega razloga bo nemalo kdo zbežal k zasebniku. Če je to stroka me naj sosedov cucek obščije.

dragan krstic (nepreverjen)

A vidva sta tudi iz zaprtega v Hrastovcu?

In reply to by NormalenSvet (nepreverjen)

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

SPRIJAZNI SE SRBIN DA SE LJUDJE PREBUJAJO, VAS OVČKE SE BO KMALU SAMO ŠE NA PRSTE PREŠTEVALO, BEEEEEEEE PA STOJ JANUARJA V VRSTI DA BOŠ PRVI DOBIL ČUDEŽNI ČIP PROTI PREHLADU

In reply to by dragan krstic (nepreverjen)

dragan krstic (nepreverjen)

DD, ko ti zmanjka idej kako bi mi kontriral začnes s fasističnim nacionalizmom. A ti si pa čisti Slovenec al kaj. Se moras pa vsja 5 krat dnevno tusirati da bi dosegel to čistost. Sicer pa, priznaj da nisi Slovenec ker tako glupi kot ti, Slovenci pač niso.

In reply to by dd (nepreverjen)

Mari-bor-čan (nepreverjen)

DD, pa zemlja bo še naprej ploščata.OMG.

In reply to by dd (nepreverjen)

Pezde plemeniti (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Dragan ti se za Hrastovec nisi retardiranec bebavi pravilno je Potrč povedal

In reply to by dragan krstic (nepreverjen)

dragan krstic (nepreverjen)

PEZDE s plemenito plesnijo v glavi, prav si povedal, res je, jaz se nisem za Hrastovec kot si ti, verjetno ze od datuma ko si bil povrzen.

In reply to by Pezde plemeniti (nepreverjen)

prerok (nepreverjen)

Potrč je medijsko budalo, ki s svojimi izjavami zavaja ljudi, zato mu pomagajmo, da ozdravi in pride k pameti.

Zdravko Lajh (nepreverjen)

Tu ni pomoči. To je neozdravljiva bolezen. Tudi cepiva ni.

In reply to by prerok (nepreverjen)

JBT (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kdo stoji za mladimi zdravniki ? Ali nimajo imena ? To je napad stranke ,ki izvaja nasilje v medijih enako kot njihov vodja.
Napad na novinarje in medije ,ki iščejo resnico so del taktike ustrahovanja.

Darko72 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Soroševi plačanci ...ki skrnavijo zdravnike. To so izmišljeni JJ skrivači,

In reply to by JBT (nepreverjen)

Pezde plemeniti (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Šiptar stoji za tožbo ker se zaveda da ljudje niso več pripravljeni nasedat njegovim bolanim idejam.kmalu bo lj-poljw nato Dob ali koso polje kmalu bo tud vlada šla v maloro.

Darko72 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Tocno, sledi navodilom, in vrit liže šefom iz Wašingtona in tako imenovani globoki državi. Kot čredo nas pripravljajo za vodenje. Ta JJansa pa zvesto naprej v škodo narodu.

In reply to by Pezde plemeniti (nepreverjen)

dragan krstic (nepreverjen)

Darko72, kje pa je ta tvoj Wasington? A imate v Hrastovcu zemljevide prirejene za vas intelektualni nivo?

In reply to by Darko72 (nepreverjen)

SLO (nepreverjen)

Vidim da je primitivnost potrčevih komentatorjev zelo nalezljiva podobno kot kovid! Rad bi bil le za trenutek v njihovi koži, da vidim kako idioti živijo! Brez enega trdnega dokaza smradijo po forumih! BOLANO!

potem pa (nepreverjen)

...vzemi zdravilo ,če si bolan !

In reply to by SLO (nepreverjen)

ivona (nepreverjen)

Unakmite že enkrat tega potrčkota, saj nam skoraj že iz hladilnikov skače. Karkoli odpreš potrč, dost je.

Zdravko Lajh (nepreverjen)

Tako je. Koga sploh še zanima ta zmazek?

In reply to by ivona (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice