Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta spregovorila vodja oddelka intenzivne terapije na Infekcijski kliniki v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Matjaž Jereb in vladni govorec Jelko Kacin.

Kot je dejal vladno govorec Jelko Kacin, epidemiološka slika še ne vzbuja optimizma, samo v gorenjski in osrednjeslovenski regiji je zaznati manjše število okuženih. Zelo resne razmere so še vedno v vzhodnih regijah.

Včeraj je bilo ob opravljenih 1875 testih pozitivnih 425 oziroma 22,7 odstotka. V soboto pa je bilo ob opravljenih 3644 testih pozitivnih 1106 oziroma 30,4 odstotka. Skupaj je bilo čez konc tedna ob opravljenih 5519 testih pozitivnih 1531. Delež pozitivnih testov je znašal 27,4 odstotkov.

Na ravni države 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev trenutno znaša 963.

Vir: Vlada Republike Slovenije

Na novo okuženih 38 stanovalcev in 20 zaposlenih

Včeraj je bolnišnično oskrbo potrebovalo 1298 covid pacientov. Intenzivno nego je potrebovalo 205 pacientov oziroma deset več kot v soboto. Iz bolnišnic je bilo včeraj skupaj odpuščenih 36 pacientov, skupaj čez konec tedna pa 95. Več odpustov, tako kot vsak teden, je pričakovati danes.

V domovih starejših občanov je na novo ozdravljenih 98 stanovalcev in 63 zaposlenih. Na novo okuženih pa 38 stanovalcev, aktivno okuženih je tako 2733 in 20 zaposlenih, kar pomeni, da je aktivno okuženih 1172.

V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih je trenutno 199 okuženih uporabnikov in 121 zaposlenih.

Oskrba v bolnišnicah ni ista kot pred epidemijo

Vodja oddelka intenzivne terapije Infekcijske klinike v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Matjaž Jereb pravi, da ima Univerzitetni klinični center Ljubljana trenutno 338 hospitaliziranih covid pacientov, od tega jih 66 potrebuje intenzivno nego.

»Kdor misli, da lahko v sedanjih razmerah ob številu aktivno okuženih s covid-19 nudimo vsem covid in necovid bolnikom enako oskrbo, kot smo jo lahko ponudili bolnikom pred epidemijo, živi v nekem drugem svetu oziroma daleč od realnosti,« je jasen Jereb.

Stanje v državi se ne umirja

Pandemija covid-19 nas je postavila pred dejstvo, da število razpoložljivih postelj v bolnišnicah komaj sledi potrebam okuženih bolnikov. Vsaj tako velik, če ne še večji, je problem pomanjkanja usposobljenega zdravstvenega kadra, ki tudi zboleva, dodaja Jereb.

Po njegovih besedah se stanje v državi ne umirja, število okuženih ne pada po pričakovanjih. Pritisk na bolnišnice in intenzivne oddelke ne popušča. »V zadnjem tednu se gibljemo po robu zmogljivosti našega zdravstvenega sistema. Osebje je psihofizično izčrpano,« poudarja Jereb.

Proti širokemu odpiranju

Jerebov pogled na rahljanje ukrepov, je glede na to, s kakšnimi bolniki ima opravka malo ekstremen. Je proti širokemu odpiranju in rahljanju ukrepov. Pravi, da se lahko razmisli, kateri ukrepi niso najbolj smiselni in življenjski in s katerimi niso doprinesli k obvladovanju epidemije. Čeprav je po njegovem mnenju velika večina ukrepov potrebnih in je potrebno vztrajati, dokler se krivulja ne bo obrnila navzdol. 

Jereb dodaja, da težko oceni, kateri ukrepi niso učinkovali.

»Morda lahko razpravljamo o prepovedi prehajanja občinskih meja, razmišlja se v smeri, da bi ta ukrep morda ukinili,« dodaja.

Kacin je še dodal, da naj bi odločitev o ukrepih bila sprejeta do četrtka. 

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Koncno so spregledali-)
Kaj sledi?

Ludi Rudi (nepreverjen)

Sledi okupacija vseh občin,ki niso glasovali za SDS !

dd (nepreverjen)

TISTI KI SO SPREJELI NEUČINKOVITE IN NEPOTREBNE UKREPE MORAJO ZA 30 LET V ZAPOR ZARADI FINANČNE ŠKODE KI SO JO POVZROČILI STO TISOČIM SLOVENCEM, NOBENE MILOSTI

11 (nepreverjen)

JEBOTE DENAR! Celi so not pado v smrdljivi kapitalizem!? Pa kaj ti nimaš nobenega sorodnika v rizični skupini? Verjetno res ne, ker ti MANJKA vzgoja!!!

In reply to by dd (nepreverjen)

dd (nepreverjen)

LOL in ti misliš da bomo zarad tega da OSEMDESELTNIKOM podaljšamo življenja za nekaj mesecev živeli kot idioti do konca življenja in se zapufali za tri generacije vnaprej??? ZAPRITE SE V KLETI ČE VAS JE STRAH, LAHKO VAS ZBIJE AVTO, LAHKO VAS INFARKT, LAHKO TE ELEKTRIKA UBIJE, ZABETONIRAJ SE NEKAM PA BOŠ MOGOČE DOČAKAL 120 LET, TA KORONA NATEG JE TREBA KONČAT IN TO JE TO IN ČE BOJO 80+ LETNIKI MNOŽIČNO UMIRALI PAČ BOJO, PRI TEH LETIH OD NEČESA PAČ MORAŠ UMRET.

In reply to by 11 (nepreverjen)

11 (nepreverjen)

NI ME STRAH! Kaj ko boš ti stari 80 let potem boš isto govoril? Strah je tebe!!!

In reply to by dd (nepreverjen)

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

rajši hitro umrem od covida kot pa od kake demence haha, vi pa kr podaljšujte življenja v nedogled, 80 letniki umirajo za pljučnim virusom KONEC SVETA ljudje ne bojo masovno dočakali 120 let ker covid seje smrt med populacijo 80-90, KONEC SVETA zaprimo vse za naslednjih 20 let da se ne okužimo s kugo

In reply to by 11 (nepreverjen)

11 (nepreverjen)

Zapomni si tebe bo ego ubil. Norčuješ se iz starejših in bolnih ljudi. RES SI IDIOT katerega res težko najdeš. Nikomur ni lahko v teh časih pa ni kriv samo ta virus. Enim pa se je poslabšalo stanja zaradi pomanjkanja nedovoljenih substanc?

In reply to by dd (nepreverjen)

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

To da nekdo pri 80 letih umre (zaradi česarkoli) je nekaj POPOLNOMA NORMALENGA in ne norčevanje, in NE BOMO zaradi tega v nedogled vlačli ukrepov in delali gromozansko nepopravljivo škodo na vseh ostalih področjih, slej ko prej bo treba reči bobu bob in bo treba vse odpret in maske v smeti, pa če bojo 80 letniki umirali pač bojo.

In reply to by 11 (nepreverjen)

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

To je od trenutka dalje ko (če) se cepivo izkaže za neučinkovito, takrat pa ni več nobenega skrivanja po stanovanjih za mask, takrat nimamo več česa čakat in bo treba vrnit življenje kot je bilo 1 leto nazaj pa če bo 2,000 starostnikov umrlo pač bo, žal

In reply to by dd (nepreverjen)

Ivan Brglez (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Zapret to golazen zaradi fake virusa. Nesposobna vlada z zdravstvenimi strokovnjaki vred. Sami mazači

Starejše novice