Foto: Bobo
Državni zbor je potrdil 780 milijonov težki zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko, zakon, ki ga sedaj izpodbijata Levica in SD z napovedanim referendumom. Nas pa zanima, koliko bralcev Mariborinfo podpira omenjeni zakon.

Državni zbor je prejšnji teden z 48 glasovi za in 36 proti ob 85 navzočih poslancih sprejel zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko v letih od 2021 do 2026.

Zakon predvideva 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške naložbe v prihodnjih šestih letih, od tega večino za nakup oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine.

V štirih opozicijskih strankah so zakonu nasprotovali, ker bi po njihovih navedbah v času epidemije novega koronavirusa morala biti prioriteta vlade vlaganje v blaženje zdravstvene, socialne in gospodarske krize, in ne vlaganje v vojsko.

Po ocenah Luke Mesca, koordinator stranke Levica, čas za nakup orožja ne bi mogel biti slabše izbran, saj je Slovenija sredi največje zdravstvene in socialne krize. Zatrdil je, da v Levici niso proti vojski, a bi morala biti nabava orožja zadnja prioriteta vlade.

»Investirati moramo v zdravje, socialno varnost in obnovo družbenih odnosov. Vlada nam odreka investicije v številne stvari, ki bi jih krvavo potrebovali v tem trenutku,« zatrjuje Mesec.

Levica in SD za referendum o 780-milijonski investiciji

Levica in SD sta zaradi tega ta teden v državni zbor vložili več kot 28.000 od zahtevanih 2500 podpisov za začetek referendumskih postopkov glede zakona o investicijah v vojsko.

Po oceni Mesca je to sporočilo vladi, da je nedopustno, da v zdravstveni, socialni in gospodarski krizi zapravlja denar za orožje, in sporočilo poslancem, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo.

Po vložitvi podpisov za začetek postopkov za referendum predsednik državnega zbora razpiše 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma.

Vlada je državnem zboru sicer že predlagala sprejem sklepa, da referendum o tem zakonu ni ustavno dopusten, kar je ministrstvo za obrambo podkrepilo s pridobljenim pravnim mnenjem. V primeru, da bi državni zbor sprejel sklep o nedopustnosti referenduma, koordinator Levice napoveduje, da se bodo obrnili na ustavno sodišče.

Foto: Bobo

»Varnost je predpogoj za obstoj države in družbe«

S sprejetim zakonom o investicijah v Slovensko vojsko, po besedah ministra za obrambo Mateja Tonina, končujemo njeno 10-letno zanemarjanje. »Varnostno okolje je vse bolj negotovo, na kar nas opominjajo tudi nedavni teroristični napadi v naši neposredni bližini, zato vse države pospešeno vlagajo v svojo varnost,« je na Twitterju zatrdil Tonin.

»Kdor nasprotuje temu, da odstotek proračuna namenimo varnosti, predlaga ukinitev Slovenske vojske. Komur je odstotek proračuna preveč za varnost vojakov, naj pove, da mu njihova življenja niso pomembna. Zame so neprecenljiva,« dodaja Tonin.

Po njegovih besedah in besedah ministrstva za obrambo je varnost predpogoj za obstoj države in družbe, da lahko normalno in varno živimo, delamo in ustvarjamo.

Anketa o podpiranju zakona o investicijah v Slovensko vojsko

Zaradi dveh nasprotujočih se polov, kjer eden trdi, da je 780-milijonska investicija potrebna za varnost in obrambo države ter drugi, ki zatrjuje, da je denar pomemben za slovensko zdravstvo in gospodarstvo, nas zanima, ali sami podpirate 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške naložbe v prihodnjih šestih letih, ki se bodo porabila za nakup oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine.

Ali podpirate sprejeti zakon, ki namenja 780 milijonov za Slovensko vojsko?

Da.
55% (943 glasov)
Ne.
43% (733 glasov)
Sem neodločen(a).
1% (24 glasov)
Skupno glasov: 1700

S spleta

Komentarji (32)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tanja flaškon (nepreverjen)

za lovljenje migrantosov je pa naš slovenački zet Trump dober

dragan krstic (nepreverjen)

Pomagala mu bo pa Tanja Fajon in Miha Kordis.

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Dtt (nepreverjen)

In res: kdor noče hraniti svoje vojske bo nekega dne hranil tujo...

mariborčanka (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Tvoje navedbe ne držijo, to ni slovenska vojska, to so plačanci pakta NATO, v kolikor pride do referenduma sigurno le ta uspe, vedno so hodili okrog in vsiljevali svoj prav, tako so v Ameriki uspeli iztrebiti domorodce itd. !!

In reply to by Dtt (nepreverjen)

dragan krstic (nepreverjen)

Bom dal samo en primer; če se Erdogan nekega dne odloči da bo vse migrante, ki jih ima v Turčiji nakopičene od vsepovsod izzene v Bolgarijo in Grčijo jih bo morala po Balkanu loviti in zajeziti prodor v Srednjo Evropo NATO vojska.
Nekaj deset tisoč migrantov bo zagotovo prodrlo tudi do juzne meje Slovenije. Ker ne bomo v NATU nam ne bodo pomagali, vojsko bomo imeli nesposobno in nemobilno zato nas bodo preplavili. Ali jih boste vi pametnjakoviči lovili po grmovju na Kolpi in Sotli?

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

hahaha kaj ti debil misliš da vojska preprečuje vdor migrantov v državo?? NITI ENEGA ne smejo zavrnit oz. mu nasilno preprečit vdora v državo tako da je vseeno če imamo tabornike ali ne, btw 400 milijnov bi šlo za bojna vozila, 120 mil za letalstvo, 65 mil za raketna vozila in 34 mil za pehotno orožje, NIČ OD TEGA NE BO UPORABLJENO ZA LOVLJENJE MIGRANTOV TAKO DA NE LAŽI SAM SEBE IDIOTSKI JANŠIST

In reply to by dragan krstic (nepreverjen)

11 (nepreverjen)

DD: Ugotovil sem, da si ti pri vsaki temi proti od ostalih komentatorjev. Kaj te to nič ne skrbi oziroma se tebi to zdi normalno? (zadnjič se z tabo ukvarjam, ker nima smisla,...)

In reply to by dd (nepreverjen)

dragan krstic (nepreverjen)

DD tvoja neumnost je brezmejna, enako kot vesolje. Če bo Erdogan uresničil kar je ze napovdal potem bo NATO vojska na juzni meji Bolgarije in vzhodni meji Grčije samo nemočno opazovala kako nekaj mio migrantov dre v Evropo ker ne bo imela pooblastil za ukrepanje. Se večji idiot si kot sem si prej predstavljal.

In reply to by dd (nepreverjen)

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

in ti debilni idiot misliš, da jih bo naših 1,500 tabornikov oz. koliko vojakov pač imamo ustavilo če jim damo 800 milijinov €, debil en???

In reply to by dragan krstic (nepreverjen)

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

a milijon migrantov boš ustavil z raketami, letali, oklepniki, posodobljenim pehotnim orožjem, itd., glede na to da gre 95% denarja od teh 800 mil€ za zgoraj naštete stvari?? Kr nekaj pišeš pa sploh neveš kaj bi rad povedal, debil...še enkrat, migrantom NE SMEJO nasilno preprečit vstopa v državo, tak da ne bluzi nekaj no, slovenija potrebuje 1000 novih vojakov in ne 800mil za posodobitev opreme za teh par tabornikov, ko imamo več časnikov kot pa vojakov

In reply to by dragan krstic (nepreverjen)

Ljud (nepreverjen)

Tebi smo problem janšisti. Še bolj boš jokal, ker nas je vse več in ne moreš nam nič! Smrt komunizmu!

In reply to by dd (nepreverjen)

Ne (nepreverjen)

...tvoj ata jih bo lovil .....budalo.

In reply to by dragan krstic (nepreverjen)

PROTI vojski (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Za varnost drzave so dovolj Policija, carina, proti-teroristicne enote

Ljud (nepreverjen)

Komentira nekdo, ki nima pojma o varnosti! Ni čudno, da imamo v parlamentu bebce, ker jih takšni volijo. Mesec in banda.

In reply to by PROTI vojski (nepreverjen)

pri mej dus (nepreverjen)

Patria II, spet bo Janezek nategnil slovenceke.

Ljud (nepreverjen)

Naivci. Kos in globoka država imata v rokah medije, ki vam perejo tisto zrno možganov.

In reply to by pri mej dus (nepreverjen)

obcan554 (nepreverjen)

Saj ne gre za nakup, ampak placilo varscine (recetiring).

Komunist še izda (nepreverjen)

Ne gre se zato če podpiramo zakon ali ne. Če se hočemo iti ta cirkus okrog vojske in nata je vlaganje v vojsko neizogibno. To kar počneta levica in SD je v bistvu čisti populizem in nabijanje. Je pa problem ker je Janša nasplošno nepriljubljen in ni težko za vsako stvar biti proti, pa pri nas se ne kupi niti sponka brez provizij.

Za volanom 0,00 (nepreverjen)

Normalno,da sem za našo vojsko!! Vsa leta so samo jemali vojski,pa tudi nobene bolnišnice nismo zgradili in tudi zdravstveni delavci nam odhajajo v tujino!! Korupcije pa polno v zdravstvu in tudi denarja pol,samo negre tja,kjer bi moral biti!! Vsaka normalna država rabi dobro vojsko in zdravstvo,pri nas pa nimamo ne eno in drugo!!! Kot zaveden Slovenec sem za,da ta sredstva grejo za našo vojsko!!

Vik.or (nepreverjen)

Bolje, da se denar nameni za nabavo orožja, kot da si komunisti ustvarijo rezervni sklad za svoje osebne
potrebe. Zdaj se sicer sklicujejo na reševanje dolgotrajne oskrbe, zdravstva, sociale... Ko bi jim bilo slednje
zares prioriteta, bi jo rešili že v času preteklih vlad, ki so jih imeli na svojih vajetih čez dve tretjini obdobja
sl. osamosvojitve. O učinkovitosti, korektnosti teh vlad je škoda izgubljati besed.

Default (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Nihce na celem svetu ni bolj podhranjwn kot je nasa uboga vojska dajte ubogim beracam denar

Za volanom 0,00 (nepreverjen)

Kaj smo v 30 letih naredili v tej lepi naši Sloveniji?? Ta boljše firme prodali tujcem,posamezniki se obogatili in denar odnesli v davčne oaze! Ceste dotrajane...Kaj bi bilo,če nebi bilo Avstrije,da si ljudje služijo kruh pri njih?Koliko tisoč naših ljudi dela prek meje,ja kje bi dobili službe in kakšno stanje bi bilo potem?!

To.. (nepreverjen)

Podpišem takoj .Namesto vojske potrebujemo delovna mesta .

In reply to by Za volanom 0,00 (nepreverjen)

JBT (nepreverjen)

Kdor želi vojno kupuje orožje ,kdor želi mir vzgaja rože.

Za volanom 0,00 (nepreverjen)

Tudi vojska je delovno mesto!Treba vložiti denar v vojsko in vse ostalo! Pa tudi iz davčnih oaz ga naj vrnejo nazaj,pa bo denarja za vse!!

JBT (nepreverjen)

Lahko bi navedel japonsko misel ,vendar nihče tega ne bere ....

Vik.or (nepreverjen)

Za JBT: Kdor želi mir in varnost, nabavlja orožje, tisti, ki naivnežem "sadijo rožce", si želijo na oblast, pa do
državnih jasli; Podobno kot v pesmi N. Falk - Prva ljubezen: "...Sredi decembra si češnje obljubljal mi, jaz pa
verjela sem ti ..."

Ljud (nepreverjen)

Naivci mislijo, da je varnost samoumevna. Tudi v Jugoslaviji ni nihče niti v sanjah mislil, da bo razpadla v takšnem klanju! Za NAŠO vojsko gre samo malo več kakor za RDEČO RTV! Dajmo potem referendum, da ne podpiramo več prisilnega davka za RTV.

KmKm (nepreverjen)

¸glede na to, da bo večina tega denarja šla za potrebe Nata in naših obveznosti do njih sem absolutno proti, če bi bil denar namenjem našim vojakom za plače za blačila za čevlje itd bi bila moja odločitev verjetno drugačna

nagajivček (nepreverjen)

kućko krade orožje na mariborskem letališču in odvzame Slovencem orožje, potem se pa dela butlna, kar je že vseskozi;
zato pa so morali spet kupovati orožje za osamosvojitev. Ker Ervin Prislan ni dal orožja, je z gleda tudi z glavo plačal !

Slovenija moja… (nepreverjen)

Referendum za RTV prispevek ,potrebno ukiniti, ne pa SV.
Zbiram podpise .

dragan krstic (nepreverjen)

Od 2008 so bili na oblasti samo komunistični levičarji. Uničili so zdravstvo, upokojencem niso zvisevali pokojnin, uničili so solstvo, zanemarili so vojsko, niso zgradili niti enega doma za starejse občane kljub temu da je rdeča ministrica za delo in druzino Anja Kopač-Mrak zagonila 71 mio za načrtovanje oskrbe starejsih, nobenih zaključenih včjih investicij v infrastrukturo, skratka nič od nič. So samo obljubljali kot homič ki obljublja da bo svojo sorogo razdevičil.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice