Premier Janez Janša očitno precej časa preživi na družbenem omrežju Twitter, zato se je zavod Danes je nov dan odločil spremljati in analizirati njegovo aktivnost.

Predsednik vlade Janez Janša je v zadnjem mesecu postregel s kar nekaj aferami. Med njima sta tudi pismo, ki ga je poslal predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu, v katerem izkazuje podporo Madžarki in Poljski, in preuranjene čestitke ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, še pred uradnimi rezultati izida.

Janša je zaradi svojih nepremišljenih dejanj naletel na številne kritike tako v evropskih kot tudi domačih političnih krogih, zaradi česar ga je vplivno bruseljsko uredništvo portala Politico v svojem članku označilo kar z oznako Maršal Twito. Ime se je ohranilo in hitro razširilo med kritiki in nasprotniki Janševe politike.

Neslavno oznako je pri kreiranju svojega novega projekta uporabil tudi zasebni zavod Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja. Nedavno tega je namreč luč sveta ogledal projekt Maršal Twito – Sledilnik.

Projekt analizira aktivnost Janše na Twitterju

Projekt Maršal Twito – Sledilnik beleži in analizira aktivnost premierja Janeza Janša na Twitterju. V omenjenem zavodu poudarjajo, da je tvitanje eden Janševih osrednjih političnih instrumentov.

»Kot predsednik vlade državljanom in medijem na Twitterju sporoča pomembne odločitve, ukrepe in poteze. Obenem pa ga uporablja za utrjevanje strankarske baze, mobilizacijo skrajne desnice in dajanje potuhe sovražnemu govoru,« so prepričani v zavodu Danes je nov dan.

Opaziti je, da Janša večinoma svoje tvite piše sam, glede na njihovo pogostost, predvsem pri deljenju tvitov, pa je mogoče slutiti, da na omrežju preživlja veliko svojega časa.

»Dokler je v funkciji predsednika vlade in to še posebej v času epidemije, je njegova zasvojenost z družbenimi omrežji zaskrbljujoča in pomembna za širšo družbo,« izpostavljajo v zavodu Danes je nov dan. Prav zato želijo s projektom opozoriti na to stanje in z analizo pridobiti vpogled v aktivnost enega izmed najbolj vplivnih Twitter profilov v državi.

Računanje in ocena časa

V omenjenem zavodu na podlagi aktivnosti Twitter profila Janeza Janše s posebnim sledilnikom računajo oceno preživetega časa na Twitterju.

Kako? Dolžino intervala aktivnosti začnejo beležiti, ko profil objavi tvit ali ritvit. Aktivnost beležijo do trenutka, ko po tvitu ali ritvitu več kot pet minut ni nove objave. Tako sklepajo, da je Twitter aktivnost zaključena. 

»Dokler Maršal objavi vsaj en tvit na pet minut, potem domnevamo, da je njegova pozornost osredotočena zgolj na Twitter. Trajanje posameznih intervalov v dnevu nato seštejemo, da dobimo skupno oceno dnevno preživetega časa na Twitterju. V intervalih ne upoštevamo premierjevih drugih aktivnosti, kot so všečkanje tvitov, saj jih je težje beležiti,« razlagajo v zavodu Danes je nov dan.

In kaj kažejo podatki?

Včeraj, prvega decembra, je Janez Janša po ocenah projekta Maršal Twito – Sledilnik, na družbenem omrežju Twitter preživel eno uro in 24 minut. Skupaj je objavil 74 tvitov, tri izvirne, 68 ritvitov in tri ritvite s komentarjem.

Janša tudi danes ne zaostaja za včerajšnjim dosežkom, saj je samo v 14 urah na Twitterju preživel že eno celo uro in objavil skupno 72 tvitov.

Če izračuni držijo, je Janez Janša v novembru na Twitterju preživel skupno skoraj 48 ur, kar bi lahko pretvorili v dva dvi. Najbolj dejaven je bil v sredo, 4. novembra, ko je na Twitterju preživel kar tri ure in 14 minut. Ta dan je objavil devet izvirnih tvitov, 155 ritvitov in sedem ritvitov s komentarjem. Če še izračunamo povprečje, je Janša v novembru na Twitterju v povprečju preživel okoli uro in pol.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
janban

Še imate kaj bolj butastega.

dragan krstic (nepreverjen)

Mene pa bolj zanima kako si Matjaz Nemec v času koronavirusa nabavlja nitke za kosilnico ker zaradi Janse ne more iti v sosednjo občino po ta izdelek da bi pokosil travo okoi svoje vile.

Čuj, (nepreverjen)

Krstiću lahko mu ti popaseš travico ker si prava ovca .

In reply to by dragan krstic (nepreverjen)

dragan krstic (nepreverjen)

Cuj, ja nekdo jo mora popasti, saj je jasno da ti opičjak najraje jes banane, trava pa ni tvoja osnovna prehrana.

In reply to by Čuj, (nepreverjen)

Marjane (nepreverjen)

Nekateri so res bolano obsedeni z Janšo...

Starejše novice