Ste vedeli, da za nabiranje mahov v gozdu veljajo določene omejitve?

Na božični predvečer ali pa še prej bodo mnogi postavili jaslice. Že tradiconalno bodo pri tem za okrasitev uporabili tudi mah.

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so ob tem opozorili, da so za nabiranje mahov postavljene določene omejitve: »Mahove lahko pridobivamo v gozdu v omejenih količinah, do dveh kilogramov. Na eni površini lahko odvzamemo največ petino vsega mahu.«

Novela zakona o gozdovih s takšnimi omejitvami je v veljavo stopila z začetkom leta 2017. Dotlej so bile kazni predpisane le za nabiralce gob.

Takšna globa grozi kršiteljem

Posameznik, ki pri rekreativnem nabiranju mahu preseže dovoljene količine, se kaznuje z globo od 200 do 400 evrov. Po Pravilniku o varstvu gozdov je namreč s tem »gozd opustošil oziroma v njem ogrozil njegove funkcije«.

Posamezni obiskovalec gozda lahko v smislu rekreativnega nabiranja za lastne potrebe nabere dnevno največ dva kilograma gob, plodov, mahov in kostanja ter en kilogram zelnatih rastlin.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dragan krstic (nepreverjen)

Ta rdeče aktivistke iz Mirovnega instituta se s to kaznijo strinjajo. Bodo migranti vsaj na mehkem prenočili.

Danvid (nepreverjen)

Picka va materna kaj ste vi vzgojili gobe in mah?to je od matere zemlje'in nimate pravice pisati kazni.banda 's cem se ukvarjajo.fuj.

Heh (nepreverjen)

Ja, pička jim materina, ker skrbijo za neokrnjenost narave in preprečujejo ljudem, da ne poškudujejo ekosistema. Kaj bo naslednje? Preprečevanje uničevanja koralnega grebena in kazni za lojzeke ki gredo posekati pragozdove ali izlovit celotne živalske vrste v izumrtje? Saj niso države vzgojile pradreves in živali!!!! Kaj se vtikajo!?!

Kaki ignorantski komentar, jao.

In reply to by Danvid (nepreverjen)

Starejše novice