Prvi dan brezplačnega množičnega testiranja v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor je postregel tudi z zaskrbljujočimi ugotovitvami.

O tem, kako pomembno je, da še vedno ravnamo preventivno, smo znova ugotovili v pogovoru z Aleksandrom Jusom, pomočnikom direktorja za zdravstveno nego v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, kjer so včeraj začeli z brezplačnim množičnim testiranjem.

»Testiranje je pomembno pri sami preventivi. Torej zato, da tudi tisti ljudje, ki ne kažejo nekega znaka, dobijo rezultat, ki jim pove, ali so na varni strani ali na tisti drugi strani. S tem tudi preprečijo morebitne okužbe tistih, ki so zdravi,« poudarja Jus.

Ravno asimptomatski potek okužbe je tisti, ki skrbi. Po pregledu prvih 108 vzorcev so namreč v mariborskem zdravstvenem domu ugotovili, da jih je kar 21 pozitivnih. Nobeden od okuženih pa ni kazal znakov okužbe

»Ta odstotek je zelo visok, nekje dvajset odstotkov. Upravičeno nas je lahko strah predvsem tega, kaj bodo pokazali rezultati tekom tedna. Plus tega, vemo, da je bilo v prazničnih časih kar nekaj druženj, kar še dodatno pripomore k širjenju virusa,« je zaskrbljen Jus.

Dodatne informacije o množičnem hitrem testiranju v Mariboru, ki so prispele danes zjutraj

Testiranja, ki se je izvajalo od 7.30 do 14.30 v prostorih zdravstvenega doma na Partizanski cesti, se je udeležilo 337 ljudi, od tega je bilo 38 ljudi ali 11,27 odstotka pozitivnih na covid-19.

Preprečiti, da virus pride med zdravo populacijo

Ob tem Jus znova opozarja na preventivo, ki je tudi v luči vračanja otrok v šolo izjemno pomembna. 

»Na tak način, s tem testiranjem, s to možnostjo, ki nam je bila dana, lahko pravočasno prepoznamo možnost širjenja okužbe med zdravo populacijo. Veliko težje bo virus zašel v zavode, v šole in tako naprej, če bomo vedeli za okužbe. Tudi sami smo v preteklem dnevu opravili testiranja na treh šolah, od 243 testiranih pa je bila ena oseb pozitivna,« dodaja.

Še enkrat več pa pomočnik direktorja za zdravstveno nego v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor poudarja, da je več kot nujno upoštevati vse predvidene ukrepe in navodila.

Jus opozarja: Cilj je preprečiti, da virus pride med zdravo populacijo.

Na Osnovni šoli IV v Murski Soboti so v ponedeljek doživeli šok. Po opravljenih hitrih testih je postalo jasno, da se je pri približno osedmesetih odstotkih testiranih pojavila mejna vrednost, zato so vzeli dodatne brise in jih preverili s PCR testi.

»Že v ponedeljek bi se naši učenci morali vrniti v šole. Zaposleni smo dan prej opravili teste in večina opravljenih testov je bilo mejnih,« pravi ravnateljica Metka Rovšek Kuharič.

Vse mejne teste so nato preverili še s PCR testiranjem in ugotovili, da so štirje od osmih zaposlenih okuženi. Slednji so morali na rezultate počakati v izolaciji, zato šola včeraj svojih vrat še ni odprla. Jih je pa zato včeraj.

»Seveda, ni bilo enostavno. Ob vhodu merimo temperaturo tako učencem kot zaposlenim. Na tak način bomo poskrbeli, da bodo učenci in zaposleni v šoli varni,« dodaja ravnateljica.

Dodatni ukrepi za zagotavljanje varnosti

Pripravili pa so še vrsto drugih ukrepov, ki bodo služili temu, da se morebitna okužba znotraj šole ne bi širila, oziroma do nje sploh ne bi prišlo.

»Učenci se ne gibljejo izven razreda, malico opravijo v razredu, kosilo imamo v treh izmenah, nekateri celo v razredih. Prav tako imamo dva vhoda v šolo. Moram pa povedati, da so učenci veseli vrnitve v šolske klopi,« še pristavi.

Rovšek Kuharičeva ob tem dodaja, da bodo z osebjem, ki jim je na voljo, uspeli poskrbeti za normalno šolanje. Nekateri učenci se bodo namreč še vedno preventivno šolali od doma in zanje bo poskrbljeno enako, kot doslej.

Vse mejne teste so preverili še s PCR testiranjem in ugotovili, da so štirje od osmih zaposlenih okuženi.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Zaskrbljujoča je kvečjemu pamet tistih, ki so kupili te ničvredne teste od nekakšnih bitkoin prevarantov.

Navijac (nepreverjen)

KRatkorocno.uzivanje...
Starsi i. Familijs se pa po mojem po celu brisejo..oni lahko pobegnejo..familija ne more
Cudi me da jig glede posla 2018 nihce ne preganja.uradno ali neuradno,ce so se maznili-)

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

dragan krstic (nepreverjen)

Točno to se dogaja kar sem včeraj napisal. S hitrimi testi po vsej drzavi se isčejo asimptomatski korona bolniki, to so mladi ljudje ki nimajo nikakrsnih znakov bolezni, virus pa nevede trosijo okoli.

Debeli Joža (nepreverjen)

In kje je bilokakšen dokaz da asimptomatski "prenašalci" sploh širijo virus? Definitivno jim ne moremo reči bolniki, če niso bolani. V nasprotnem primeru je na zemlji skoraj 8 milijonov bolnikov, saj vsak človek v sebi nosi viruse. Pozitivni rezultati teh testov so v večini lažni (pričakovano za čunga lunga teste), tisti ki pa niso lažni pa odkrivajo prisotnost virusa pri povsem zdravih ljudeh. Zdravo človek ni bolan. Človek je bolan komaj, ko bo tako pokazala klinična slika, ki pa je v trenutni epidemiji pranja možganov očitno povsem nepomembna.

In reply to by dragan krstic (nepreverjen)

mislimmmm (nepreverjen)

moj priimek na M odstopim najboljšemu ponudniku

Starejše novice