Foto: Jure Banfi
V Sloveniji bo v prihodnjih dneh prihajalo do večjega števila okužb, kar bi naj bila posledica prazničnih druženj in zabav. Pri tem je Jelko Kacin izpostavil težave martinovanj, kolin in tudi podeželja, kjer bi naj ljudje maske nosili bistveno manj.

Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Nuška Čakš Jager, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje Marta Grgič Vitek in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je predstavil nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V Sloveniji smo v zadnjem dnevu, 5. januarja, opravili 22.194 testiranj na koronavirus in potrdili 3354 novih okužb. To pomeni, da je bil delež pozitivnih testov tokrat 15,1-odstoten.

Dodati je potrebno, da je bilo opravljeni 6956 PCR testov, s katerimi so potrdili 2602 okužb. Delež pozitivnih PCR testov znaša 37,4 odstotka. Opravili pa so tudi 15.238 hitrih antigenskih testov in okužbo odkrili v 752 primerih, pozitivnih je bilo 4,9 odstotka testiranih.

Število okužb s koronavirusom narašča med mladimi

Epidemija koronavirusa po svetu še vedno vztraja, intenzivira pa se predvsem na jugu Afrike in v južni Ameriki. Če pogledamo situacijo v Evropi pa namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Nuška Čakš Jager poudarja, da se z epidemijo dobro spoprijemajo Belgija, Bolgarija in Madžarska, precejšen porast okužb pa še vedno vztraja v Veliki Britaniji, na Irskem, Malti, Norveški in Nizozemski.

Čakš Jager poudarja, da regijsko v Sloveniji ni pretiranih sprememb, pa vendarle primerjava s podatki iz predprazničnih dni nakazuje, da je nekaj regij izboljšalo svojo pozicijo.

Velika razlika pa je v primerjavi deležev pozitivnih primerov okužbe s koronavirusom glede na starostno skupino, kjer je decembra največ obolelih bilo v starostni skupini nad 85 let, januarja pa se je ta delež okuženih dvignil predvsem med mlajšimi, med 25 in 34 letom starosti.

Porast okužb zaradi zasebnih prazničnih druženj

Pri tem Čakš Jager izpostavlja tudi podatke, ki so jih posamezniki navedli glede najverjetnejše lokacije prenosa okužbe. Še vedno največ posameznikov točno ne ve, kje so se okužili z novim koronavirusom, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa opažajo velik porast novih okužb, ki so posledica zasebnih prazničnih druženj in družinskih srečanj.

»Nekako se pričakuje še dodaten vzpon okužb nekaj dni, toliko da bomo v tem inkubacijskem času po končanih druženjih, tako da verjetno še lahko pričakujemo večje širjenje okužb,« pravi Nuška Čakš Jager.

Kacin za porast okužb okrivil tudi podeželja

Podobno trdi tudi vladni govorec Jelko Kacin. »Problem je druženje, zasebno druženje, prijateljevanje in to traja kar že nekaj časa. To se nam vleče že od 1. novembra, takrat, ko so se začele zgodbe s pripravami na martinovanje. Dva vikenda so bile zidanice polne in še vedno se dajejo zidanice v najem. Ljudje se držijo čez teden, potem pa konec tedna v zidanicah nadoknadijo vse in potem imamo izbruhe s časovnim zamikom,« pravi Jelko Kacin

Pri tem dodaja, da so sledile koline, ki so prav tako veliko pripomogle k porastu okužb. »Nobene druge razlage ni, kot da gre za osebno druženje, takrat, ko ljudje maske ne uporabljajo. Predvsem pa se Slovenija, oprostite, to kar bom rekel prvič, deli na urbano Slovenijo in na podeželsko Slovenijo. In na podeželju se maske nosijo bistveno manj kot pa v urbanih središčih in zato se tam, kar sedaj potrjujejo tudi hitri testi, pojavlja bistveno več okužb,« še dodaja Kacin. 

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

ahahahah martiovanje je bilo 2 meseca nazaj, VSE je krivo ja, novo leto, božič, martinovanja, frizerji, koline (!?)...NAJBOLJŠE DA SE ZAPREMO V JEDRSKE BUNKERJE IN PRENEAMO ŽIVETI PA NE BO OKUŽB, NE PA NE BOMO, PREPROSTO NEHAJTE TESTIRAT IN STRAŠNEGA VIRUSA VEČ NE BO ČE BO TISTIH NEKAJ 85 LETNIKOV UMRLO PA PAČ BO, PROBLEM REŠEN

Andreass (nepreverjen)

Zgleda po vseh teh številkah da nas je v slo najmanj 15 miljonov butale

SLO (nepreverjen)

Matematika je za nekoga pretežka.

In reply to by Andreass (nepreverjen)

Ragnar The King (nepreverjen)

Pa toti je fukjen, kaj so kake nove droge, da mu tak perejo možgane.

Danvid (nepreverjen)

idi Kacin ti pa tvoja ljuba zafiksana banda na vrh stolpnice in se vržite dol"brez padala seveda,ker niste vredni pol p vode.

Sirotka (nepreverjen)

zakaj ponovno ne testirajo ljudi po 10 dnevni izolaciji?

Default (nepreverjen)

Izgovori, izgovori in se enkrat izgovori

Navijac (nepreverjen)

Tocno tak
Cez mesec jim bodo pa marsovci krivi

In reply to by Default (nepreverjen)

Kranjski Janez (nepreverjen)

Kacin je pokvarjen IDIOT, govori o nošenju mask na podeželju, a sam nosi masko samo pred kamero, kolkrat so ga poslikali bez maske???

Slovenc (nepreverjen)

Če si glup, si pač glup. Slovenceljni pa so še večji, ker jim še kr kimate in upate na boljše cajte. Bedaki!!!

Ado (nepreverjen)

Je " zgleda" dilera menjal...

Alexio (nepreverjen)

PROTEST 13.1.2021 od 14h dalje, pred parlamentom.
Sledi skupini: Maske Dol

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice