Foto: Mestna občina Maribor
Zaradi odločitve Mestne občine Maribor, da se Glavni trg s Koroško cesto popolnoma zapre za ves promet, se je na spletu oblikovala civilna iniciativa, ki želi, da se omenjeni predel Maribora znova odpre. Sedaj se je na njihove pozive odzvala tudi občina.

Mestni svetniki Mestne občine Maribor so župana Sašo Arsenoviča obvestili o zbiranju podpisov za organizacijo izredne seje mestnega sveta, na predlog predstavnikov civilne iniciative Za pravično delitev prometnega bremena v centru Maribora

Odločitev občine, da zapre Koroško cesto in Glavni trg za ves motorizirani promet, še namreč vedno buri duhove. Prav zato se je na spletu izoblikovala že omenjena iniciativa, ki je na spletni strani Peticija.online začela z zbiranjem podpisov za vnovično odprtje omenjenega predela mesta.

Namero je do tega trenutka podpisalo 380 posameznikov.

Arsenovič je civilni iniciativi šel naproti s točko na redni seji Mestnega sveta Mestne občine Maribor, kjer bi pobudniki iniciative lahko predstavili svoj pogled na zaprtje Koroške ceste za promet, vendar so se ti odločili, da bodo s pomočjo mestnih svetnikov zahtevali sklic izredne seje.

Vizija občine je, da v strogem centru ni motoriziranega prometa

Prav zaradi pobud civilne iniciative vodstvo Mestne občine Maribor znova poudarja, da je s svojo odločitvijo o spremembi prometnega režima strogo mestno jedro razbremenilo tranzitnega prometa in ga tako razporedilo na različne lokacije

»Promet je pretočen, hkrati pa se je na Glavnem trgu in Koroški cesti odprl nov prostor, ki omogoča razvoj in predvsem povezavo dveh pomembnih življenjskih prostorov - Drave in Mestnega parka z zaledjem. Dolgoročna vizija vsekakor je, da v tem vmesnem prostoru ni motoriziranega prometa z izjemo intervencijskih, dostavnih in vozil stanovalcev,« pravijo na mariborski občini.

Pri tem vodstvo občine poudarja, da se vsekakor zavzemajo, da bodo prometu v centru mesta našli alternativo v trajnostni mobilnosti. Pri tem omenjajo večje število stojal za kolesa in motorna kolesa, projekt souporabe koles, ki bo zaživel spomladi, ureditev kolesarskih poti in zniževanju klančin, »car sharing«, ki v mestu deluje že nekaj let in tri električna vozila Maister, ki so namenjeni brezplačni uporabi občanov.

Z občine so danes poslali tudi fotografije simulacije delovanja mestnega potniškega prometa na skupnem prometnem prostoru, kar je vidno na zgornji sliki, ki je bil po obnovi zasnovan na Glavnem trgu in Koroški cesti.

»Na fotografijah je razvidno, da mestni avtobus s svojo velikostjo (zraven intervencijskih, dostavnih in vozil stanovalcev ter električnega minibusa Maister) ne sodi v skupni prometni prostor in na Glavnem trgu in Koroški cesti kazi podobo odprtega novega življenjskega prostora,« so navedli.

Glavni trg in del Koroške ceste sta že nekaj mesecev zaprta za promet.

Preobremenjenost centra želi občina rešiti s tunelom

Več kot 12.000 avtomobilov dnevno na Koroški cesti se je preusmerilo in razpršilo na druge ceste, vključno s Koroškim mostom, žal pa tudi Lentom in Mladinsko ulico, kar si vodstvo Mestne občine Maribor prizadeva rešiti s tunelom na povezavi med Gosposvetsko cesto in Mlinsko ulico.

Občina je s projektom tunela pod mestnim jedrom apeliralo na Ministrstvo za infrastrukturo in ga z njimi trenutno usklajuje ter si prizadeva, da bi država tunel financirala po vzgledu obvoznic Bled, Škofja Loka in predora Markovec. 

Glede prometa in življenjskega prostora v starem mestnem jedru je bilo v preteklosti veliko pomanjkljivosti, ki jih bo Mestna občina Maribor reševala z vizijo ureditve mestnega parterja vse od nabrežja reke Drave preko Glavnega trga in Koroške ceste, z vključenimi malimi uličicami, vse do Mestnega parka, ki bo letos dobil tudi prenovljeno promenado na 10.000 kvadratnih metrih. 

»Na mestnem parterju v prihodnosti, ko bo pod mestnim jedrom tekel tunel, motoriziranega prometa, razen intervencijskih vozil, dostave in prometa za obveznosti stanovalcev, ne bo. Mestna občina Maribor bo zato kot druga največja slovenska občina še naprej skupaj z državo iskala rešitev za prepotrebno ureditev tranzitnega prometa v mestu,« še dodaja vodstvo občine.

Današnja simulacija mestnega potniškega prometa na zaprtem Glavnem trgu in Koroški cesti (foto: Mestna občina Maribor).

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Grof (nepreverjen)

Ne razumem ,kako misli 380 cepcev odločati o stanju v Mariboru ! Nagnat jih je treba iz mesta . Maribor mora ohraniti staro mestno jedro po vzoru ostalih evropskih mest ,kjer ni prometa .

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Tisti, ki živijo v centru mesta se pač morajo sprijazniti s povečanim prometom in gužvo. Povsod je tako. Ko se je zapirala npr. Slovenska ulica promet se je porazdelil v okolico. Podobno je bilo ko so zaprli Poštno. Glavni trg je končno postal dnevna soba mesta. Sicer pa bi za povezavo vzhod-zahod morali poskrbeti vsaj 10 let nazaj, saj je že bila načrtovana obnova Glavnega trga in Lenta. Severne obvoznice pa itak nikoli ne bo.

Sandi47536 (nepreverjen)

Ne, ni se treba sprijaznit... Ce se cest ne zapira in se promet porazdeli ni nobene guzve... Glavni trg pa ni postal dnevna soba mesta ampak dnevna soba zupanovih gostilen oziroma hotela, vse si je ze skoraj zrihtal... zakaj bi delali tu prireditve in nevem kaj vse, ce je dovolj drugih trgov oziroma lokacij kjer se je to doslej delalo? zdaj bodo pac drugi trgi mrtvi (tam, kjer ni zupanovih nepremicnin).

In reply to by Mariborcan1970 (nepreverjen)

Slovenci smo (nepreverjen)

POZIV VSEM KI JIM NI VSEENO ZA NAS MARIBOR-PREPRECIMO SRBIZACIJO IN DIKTATURO ARSENOVICA-HKRATI NEMUDOMA ODPRITE KOROSKO CESTO ZA JAVNI PROMET!!!!!SKUPNI UPOR IN ZAHTEVA ZA ODSTOP ARSENOVICA IZ DELOVNEGA MESTA ZA ZUPANA!!!!

In reply to by Sandi47536 (nepreverjen)

janban

S svojimi starimi garami bi rado par mandeljcev svinjalo po lepo urejenem trgu.Izgleda,da jim nekaj manjka v glavi.

Žalost (nepreverjen)

Očitno imaš ti staro garo v glavi. Že itak ni bilo nekega obiska v centru mesta vi pa še to samo poslabšujete. Pa kdo bo parkiral na Taboru in šel v center, kjer ni več skoraj ničesar razen kafičev.

In reply to by janban

Jio (nepreverjen)

Avtobuse nazaj na korosko cesto-kako si lahko neki gostilnicar drzne iti taki dalec da samoodloca o zaprtju ceste-vas vprasam -mariborcani tega ne bomo dovolili in pika....!!!!!!odstop arsenovica!!!!

In reply to by janban

viola (nepreverjen)

Bi me zanimalo, če bi bili istega mišljenja, ko bi tu stanovali. Lepo je nekomu zapret dovoz avta do SVOJEGA STANOVANJI. SRAMUJTE SE. TO NI NAPREDEK MESTA.

Marjan1956 (nepreverjen)

O čem blebetaš? Stanovalci Koroške ceste imajo dostop.

In reply to by viola (nepreverjen)

Pejek (nepreverjen)

Viola-pravilno si napisal......ae strinjam s teboj-tudi jaz sem oskodovan zaradi zaprtja koroske ceste!!!!goljufivi in laznivi zupan naj raje sam odstopi!!!!in to cimprej itak je najbolj nepriljubljen zupan v vsej zgodovini maribora!!!!!

In reply to by viola (nepreverjen)

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Potem so že leta oškodovani na Gosposki, Poštni, Jurčičevi, Vetrinjski, Slovenski.... Torej tudi tam naj odprejo za promet??

In reply to by Pejek (nepreverjen)

Franc s Piramide (nepreverjen)

Občina, to sem jaz, je rekel župan. Naj župan o vprašanju razpiše referendum in na uspeh veže svojo zaupnico!

atak (nepreverjen)

če gre strošek iz tvojega žepa potem takoj

In reply to by Franc s Piramide (nepreverjen)

Marburg ad.dra… (nepreverjen)

Franc iz piramide....ne bo razpisal referenduma ker itak ve kaj bo....rezultat!!!zacnimo z postopki in protesti in zahtevo za odstop zupana arsenovica-TO JE RESITEV ZA MARIBOR!!!!GREMO DO KONCA -NISTE SAMI NA DESETISOCE NAS JE KI NOCEMO ARSENOVICA ZA ZUPANA IN ZAHTEVAMO ODPRTJE KOROSKE CESTE-ZGANIMO SE!!!!!

In reply to by Franc s Piramide (nepreverjen)

Gucibuci (nepreverjen)

Pa valda ne bomo zaradi dveh odpirali Koroške ceste za promet, ljudje božji začnite razmišljati kot meščani ne pa kot vaščani. Tako kot je zdaj je lepo, mirno, urejeno. Naj se še sčasoma uredijo stavbe in dodajo vsebine v spodnje lokalen pa bo prav fajn živeti na Koroški cesti ali bližnjem urejenem, mirnem Lentu. To da se pa celi Dravograd in Ožbalt morata okoli voziti pa ni naš problem, zgodovinski del mesta Maribora je potrebno zaščititi pred propadanjem in svinjanjem z ispušnimi plini. Alternativnih poti je dovolj.

Marburg ad.dra… (nepreverjen)

Kaj blodis-evropa zahteva nazaj 2.2 milijona zeradi tega ker je financirala prenovo koroske ceste pod pogojem da ostane odprta za javni promet in avtobuse-o tem imate javen dokument-in kaj je zdaj problem-odprite cimprej cesto v nasprotnem primeru bomo pripeljali bagerje in jo bomo odprli sami!!!!!tako kot jo jo nekdo na silo zaprl jo bomo odprli!!!!in laznivi goljufivi zupan Aleksander Arsenovic naj raje sam odstopi!!!!!

In reply to by Gucibuci (nepreverjen)

Sandi47536 (nepreverjen)

Zupan bo raje zapravil ves proracun za tunel, ki ga verjetno nikoli ne bo, kot da bo pristal na to, da mu mimo gostilne spet vozijo avtomobili... Kako zaslepljeni so Mariborcani, ko jih nihce ne vodi - ce bi tako delal prejsni zupan bi bil verjetno ze obglavljen... Za obe svoji gostilni je poskrbel, da se tam najvec dogaja oziroma sta v centru dogajanja in je vse lepo urejeno...

Gucibuci (nepreverjen)

Ne piši bedarij, nimaš pojma, župan ni več lastnik gostilne Maribor in hotela, že pred časom jo je prodal, da taki kot si ti ne bodo več mogli špukat.

In reply to by Sandi47536 (nepreverjen)

forca (nepreverjen)

Odstop arsenovica-odprtje koroske ceste-DELI PISI RAZPECUJ POSILJAJ PRISEPETAVAJ KOPIRAJ -ZACNIMO ZDAJ KAJTI TUDI TI SI ODGOVOREN-ODGOVORNA ZA PRIHODNOST NASEGA MESTA-ARSENOVIC NAM JE NAREDIL ZE DOVOLJ SKODE!!!!!

In reply to by Sandi47536 (nepreverjen)

Marburg ad.dra… (nepreverjen)

ODSTOP ODSTOP ODSTOP ODSTOP ALEKSANDERJA ARSENOVICA IZ DELOVNEGA MESTA ZUPANA MARIBORA!!!!!NISMO VEC LETA 1945-IMAMO DOVOLJ SPOSOBNIH IN POSTENIH LJUDI KI GA BODO ZAMENJALI!!!!SRAMOTA ZA MARIBOR KAJ JE TA ZUPAN NAREDIL IZ MESTA-ODSTOP TAKOJ ODSTOP TAKOJ ODSTOP TAKOJ!!!!

In reply to by Sandi47536 (nepreverjen)

Fijakr (nepreverjen)

Ne razumem kako lahko neki hitler srb samoodloca o zaprtju koroske ceste-maribor ima 111000 prebivalcev in mi bomo odlocali!!!!odstop aleksanderja arsenovica in odprtje koroske ceste kot je bila-ljudje na noge!!!!msribor smo prebivalci!!!!

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Razgledanost nekaterih komentatorjev očitno konča pri Dupleku. Pojdite malo čez mejo pogledat!

Jcb (nepreverjen)

Organizirajmo se-imam bager jcb4 cx-lahko pridem in ven potrgam vse zapore na koroski cesti-rabim nekaj ljudi da bodo posneli video in vozili z avtomobili za menoj.....bomo kar sami odprli!!!!s srbi samo na silo vam polagam v srce-dialog ni mozen in niti ni potreben-zupan nas je dovolj preslepil in zdaj bomo mi uporabili zrcalo!!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice