Foto: Bobo
Kljub enourni zamudi je koalicija KUL danes vložila konstruktivno nezaupnico proti Janševi vladi. Pod njo so želeli 43 podpisov opozicijskih poslancev, a so jih na koncu uspeli zbrati 42.

Opozicijske politične stranske so danes nekaj po 14. uri vložile konstruktivno nezaupnico. Gre za izraz, ki označuje izgubo podpore vladi v parlamentu in če je ta uspešna, se rezultira v padec vlade. 

V minulih dneh so potekali številni pogovori tako podpornikov nove kot akterjev aktualne vlade s poslanskimi skupinami in posameznimi poslanci. Tajno glasovanje o konstruktivni nezaupnici, ki bo po poročanjih potekalo naslednji teden, za uspeh namreč potrebuje 46 glasov.

Nezaupnico podpira 42 poslancev

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB imajo skupaj 39 poslancev, s podporo stranke DeSUS pa 43 poslancev oziroma glasov.

Opozicija je pod konstruktivno nezaupnico želela zbrati 43 podpisov, a so jih na koncu uspeli zbrati 42. Podporo nezaupnici je namreč odrekel DeSUS-ov poslanec Branko Simonovič.

Za uspeh nezaupnico tako koalicija ustavnega loka oziroma KUL potrebuje štiri glasove. Stranke KUL in Karl Erjavec pri tem računajo tudi na kakšen poslanski glas SMC, čeprav je svet stranke odločil, da Erjavca ne bodo podprli. Če nezaupnica ne bo izglasovana, pa bo Erjavec razmislil, ali bo ostal v politiki, je v četrtek pojasnil v oddaji Tarča na TV Slovenija.

In kaj je konstruktivna nezaupnica?

Ustava določa, da lahko državni zbor vladi izglasuje konstruktivno nezaupnico, in sicer tako, da na predlog najmanj desetih poslancev z večino glasov vseh poslancev izvoli novega predsednika vlade.

S tem je dotedanji predsednik vlade razrešen, mora pa kljub temu skupaj s svojimi ministri opravljati tekoče posle do prisege nove vlade.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dragan krstic (nepreverjen)

Kohl zaklen pisarno da t nou se kaksen tistih 43 podpisov spizdu.

Ć (nepreverjen)

Sumljiv procent debilov podpira vlado Karla, ki je dobil 312 glasov na volitvah. Kaj dogaja takim v glavi??

prerok (nepreverjen)

V teh težkih časih, ko bi morali poslanci skupno reševati probleme, se 42 butalcev bori za stolčke.

sam prašam ? (nepreverjen)

kahla, kdaj boš crknu in kako si se znucu iz tega dreka - naftalina - oherska qurba - kje pa je tvoja požrtna - potratna - lahko bi še bolje napisal, da naj gnoj ostane na gnoju, kajti bolj drek mešaš, bolj smrdi - hudić crkn že enkrat - zguba !

Starejše novice