Stiske, težke življenjske razmere, življenje na socialnem robu ... Takšno življenje živijo mnogi, med njimi tudi Franček, ki v propadajoči hiši nima niti kopalnice.

V propadajoči hiši v naselju Mihalovci v občini Ormož brez kopalnice živi prijazen možakar, ki ste ga v zadnjih desetih letih morda kdaj srečali na kolesu.

Na kolo v vsakem vremenu

Ta prijazni možakar Franček Novak kolesari v vsakem vremenu, v snegu, dežju in vročini vse od Mihalovec pa do Ptuja in Slovenske Bistrice, da pobegne iz bede, v kateri živi, in občuduje pokrajino, znamenitosti pa naslika tudi na papir. 

»Navadno sem te cerkve risal, neke znamenitosti kraja. Tako bolj kulturo,« nam zaupa Franček.

Franček v svoji hiši.

Dobiva pakete Rdečega križa

Pred desetimi leti, kot pravi, je bil še pri močeh in si je sam pekel kruh, zdaj dobiva pakete osnovnih potrebščin iz Rdečega križa. 

»Franček Novak je v naši evidenci že od leta 2010. Vemo, da živi zelo skromno. On je naš uporabnik, zanj pa prihaja po pomoč sestra, tako da mu odnese tisto, kar potrebuje in kar imamo mi na razpolago,« razlaga Boža Antolič, sekretarka območnega združenja Rdeči križ. 

V trgovino po žemljico za devet centov

Zadnja leta je Frančeka na kolesu srečeval tudi Karim Zidarič

»Je prišel tisti trenutek, ko sem ga v Lidlu zagledal in ko si je kupil žemljico za devet centov. V tistem trenutku sem začel razmišljati, da je gospod verjetno ubogi. In ko je prišel božič, sem tudi razmišljal o gospodu in sem napisal objavo na Facebook, če pozna kdo tega gospoda in se je to množično delilo in v roku ene ure sem že bil pri njem in sem mu za božič nesel potico,« danes pripoveduje Karim. 

Franček pred razpadajočo hišo.

Želi si nov dom

Karim pa je zaprosil tudi za nekaj hrane in topla oblačila, ki bi zamenjala Frančekov luknjasti pulover. 

»Že naslednji dan sem dobil vso potrebno pomoč. Midva sva zdaj že več dni v stiku in gospod ima tudi željo, da bi šel v nek drugi dom,« pove Zidarič.

Kljub težkemu življenju ostaja skromen.

V nekaj dneh več kot trideset donatorjev

Karim je pred dnevi za Frančeka ustvaril Facebook skupino Novo življenje za Fračeka in odprl platformo za zbiranje finančnih sredstev za njegov novi dom. 

»Odprl sem jo na eni platformi iz tujine. Na tej platformi se vidi točno, kdo je doniral, koliko je doniral in koliko se je zbralo. Zdaj v dveh ali treh dnevih mislim, da smo zbrali 360 evrov, 30 donatorjev je bilo. Zbiramo pa za nov topel dom,« nam zaupa Karim.

Kot ugotavljajo na Rdečem križu, ne gre za osamljen primer. »Vsakodnevno se nam pojavljajo, nekaj smo jih tudi že reševali, nekateri ljudje pa so navajeni v takih razmerah živeti in je težko,« razlaga sekretarka območnega združenja Rdečega križa. 

Ne upa si niti sanjati o novi hiši

Franček si potihoma želi novi bivalni prostor, a kot pravi, si o tem ne upa sanjati. 

»Ne moreš sanjati. Upaš lahko, a ne preveč, ker si lahko razočaran,« žalostno razlaga Franček. 

Poskusimo posnemati Karima, ki je pomoči potrebnemu ponudil roko. Včasih je manjka zelo malo. Le pogovor ali topla beseda. 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jezovita (nepreverjen)

Ko bi le znal vedezevat, bi mu Francek Kangler zrihtal vredi stanovanje.

božidar (nepreverjen)

če bi ,če bi bil veteran bi imel privilegije ta pa

Default (nepreverjen)

Kje so sedaj vsi tisti ki so ponudili tako veliko pomoc ustasolandiji... Za domacega ni srca...

slvkos (nepreverjen)

sem približno njegovih let in sem tudi začel z nič a sem si ustvaril primerno hišo za svojo družino samo delat je treba pa gre ko si star je prepozno

Krivulja (nepreverjen)

Franček je hvala bogu zdrav in si lahko sam pomaga .

Starejše novice