Največji delež neželenih učinkov predstavlja bolečina na mestu cepljenja. Do zdaj so neželene učinke po cepljenju zaznali pri 107 osebah, noben stranski učinek ni bil zaznan po cepljenju s cepivom Moderne.

V Sloveniji je bilo včeraj opravljenih 5384 PCR testiranj. Z njimi so pristojni potrdili 1396 novih okužb, kar predstavlja 25,9-odstotni delež pozitivnih. Opravljenih je bilo tudi 5924 hitrih antigenskih testov, z njimi sta bili potrjeni 302 novi okužb oziroma 5,1-odstotni delež.

Današnji podatki kažejo, da so na nacionalni ravni izpolnjeni podatki za prehod iz tako imenovane črne v rdečo fazo. O tem, kaj to pomeni v luči trenutnih epidemioloških razmer, bo na današnji seji, ki bo posvečena covid temam, razpravljala vlada.

Vir: Vlada Republike Slovenije

S prejšnjim četrtkom je Nacionalni inštitut za javno zdravje prešel na nov sistem poročanja podatkov vezanih na domove za starejše. Po novem gre za tedenska poročila.

V obdobju od 14. januarja do 17. januarja je bilo na novo okuženih 123 stanovalcev, skupaj v drugem valu 10.715, in 104 zaposleni, skupaj v drugem valu 4574. V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih se je v enakem obdobju okužilo 16 stanovalcev in 20 zaposlenih.

Cepiva ni niti za starostnike nad 80 let

Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je na današnji vladni novinarski konferenci dejala, da je trenutno največja težava količina cepiva.

»Cepiva za prvi odmerek je trenutno tako malo, da ga ni niti za starostnike nad 80 let. Tam po osmem februarju komaj bomo spet začeli s cepljenjem. Zdajšnje cepivo namenjeno drugim odmerkom,« je pojasnila Grgič Vitkova.

Ta teden je bilo zaradi širjenja proizvodnje Pfizer dobavljenih manj odmerkov. V tem in naslednjem tednu bo prišlo 92 odstotkov naročenih količin.

Cepljenih je enkrat več žensk kot moških

Kot je še dejala Grgič Vitkova, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje spremljajo izvajanje cepljenja proti covid-19 na podlagi podatkov o opravljenih cepljenjih, ki jih izvajalci cepljenja posredujejo v Elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju.

Do 17. januarja je bilo cepljenih skoraj 42 tisoč oseb, kar predstavlja dva odstotka prebivalcev Slovenije. Cepljenih je enkrat več žensk kot moških.

Vir: Vlada Republike Slovenije

Neželeni učinki po cepljenju

Po cepljenju pa se pri nekaterih pojavljajo tudi neželeni učinki. Največji delež neželenih učinkov predstavlja bolečina na mestu cepljenja. Do zdaj so neželene učinke po cepljenju zaznali pri 107 osebah, noben stranski učinek ni bil zaznan po cepljenju s cepivom Moderne, vsi od Pfizerja.

Pri posameznih osebah, ki si prijavile neželene učinke, je bilo zaznanih več stranskih učinkov, kot so rdečina na mestu vboda, glavobol, bolečine v sklepih in podobno.

Nova smrt po cepljenju

Zaznani pa so bili tudi trije resni stranski učinki. Dve smrti in en kolaps po cepljenju.

O eni smrti pri starejši osebi smo že poročali, potrjena je bila še ena smrt pri osebi s številnimi pridruženimi boleznimi. Smrt se je pojavila dvanajst dni po cepljenju, komisija pa še preverja, ali sta bili zadevi povezani.

Še en resni stranski učinek se je pokazal pri osebi nekaj ur po cepljenju, ki je kolapsirala in bila prepeljana v bolnišnico. Težave so se hitro razrešile. Je pa Grgič Vitkova še pojasnila, da se vsaka hospitalizacija po cepljenju šteje za resen učinek.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

CEPIVO POVZROČILO SMRT AH KJE PA, SPET JE 80 LETNICA UMRLA ZARAD INFARKTA KER JE IMELA ITAK 1000 PRIDRUŽENIH BOLEZNI, ČE PA TAKŠNA BOLANA OSEBA DOBI COVID IN UMRE PA JE TAKOJ PANIKA IN SE JO VESELO PRIŠTEJE KOT COVID ŽRTEV IN NE INFARKT ŽRTEV

Koncajte (nepreverjen)

Točno tako bo tudi v bodoče. Sedaj so starostniki umirali zaradi covida, sedaj ko bodo cepljeni pa bodo umirali zaradi starosti in pridruženih bolezni. Ampak z vedno novimi virusi naš bodo strašilo še naprej. Vsi pa vemo, da so virusi bili in bodo, da smo bili mladi in stari velikokrat bolni, da so starejši in tisti s pridruženimi boleznimi umrli ob najmanjšem prehladu. In tako bo in je bilo od kar ta svet stoji.

jp357 (nepreverjen)

Nikoli več ne bo, kot je bilo. Zdaj imamo mRNK cepiva, isti ki ta cepiva izdelujejo, znajo tudi editirati viruse in kot kaže imamo te iste tudi za rešitelje!

In reply to by Koncajte (nepreverjen)

Lulu (nepreverjen)

s tem se pa ful strinjam

In reply to by jp357 (nepreverjen)

UKC (nepreverjen)

Ne bluzita predhodnika!!! Raje vstopita v lekarno po pomirjevala, ker sta že močno načeta!!!

tacek (nepreverjen)

Od cipa se noben pes ni umrl.

dd (nepreverjen)

ker ga ima na ovratnici ne v organizmu budalo, idi pa stoj v vrsti

In reply to by tacek (nepreverjen)

dd (nepreverjen)

CEPIVO POSPEŠI SMRT PRI 80+ LETNIKIH, ZRAVEN PA JIH BOJO PREŠTEVALI KOT COVID ŽRTVE NE KOT ŽRTVE CEPIVA, S TEM SE ZNEBI ČIMVEČ NEKORISTNE SVETOVNE POPULACIJE (STARCI KI VLEČEJO PENZIJE) ZRAVEN PA BO ŠE NAPREJ VSE ZAPRTO KAR GRE SPET NA ROKO ELITI, VOLK SIT IN KOZA CELA, KRUTA REALNOST PA MINUSAJTE KOLIKO HOČETE HAHAHA

Yolbe (nepreverjen)

Itak pa še nihče ne ve če cepivo res ščiti pred virusom.....

jp357 (nepreverjen)

Cepivo ščiti pred simptomi bolezni covid. S tako trditvijo na podlagi preliminarhnih podatkov je bilo cepivo urgentno odobreno. Simptomi bolezni pri veliko virusov, še posebno prehladnih, nastanejo, ko imunski odziv odreagira in sproži vnetne reakcije. Če imunski sistem pusti virus pri miru je človek asimptomatski prenašalec. Je pa zanimivo kako Pfizerju pojenja sapa v proizvodnji cepiv, sicer pravijio, da gradijo tovarno, gotovo pa tudi štejejo mrtve in spreminjajo formulacijo cepiva - konec koncev se dogaja masovno testiranje novih platform cepiv.

In reply to by Yolbe (nepreverjen)

Alexander Ivanovski (nepreverjen)

Se bodo umerali cez 1 leto 2 leti 3leta.. Cepiva se testirajo leta, tudi do 10 let, ker nevejo kaksne posledico bodo, preden se izdajo. Kitajska, Rusija je vedela zdrave ne cepiti kateri niso rizicni.. ker ne poznajo posledic.. A za rizicne je vseeno. Poskusni zajcki.

božidar (nepreverjen)

DR MENGELE VRNI SE

2021 (nepreverjen)

Ti si se na svobodi ?

In reply to by božidar (nepreverjen)

Lulu (nepreverjen)

Dokler nastopi smrt po cepljenju je to stranski učinek. Tako je pravilo. Sicer pa je sedaj že kar nekaj primerov infarkta po cepljenju.
Sicer pa te cepljenje morda zaščiti, da ne zboliš, ampak prenašalec virusa si pa še vedno. In to skriti.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice