Foto: Bobo
Ker se stanje epidemije ne umirja, kot bi se moralo, ker je Slovenija začela v številu okužb stagnirati in zaradi novega seva v Sloveniji je bila s strani predsednika vlade Janeza Janše sklicana izredna vladna novinarska konferenca.

V Sloveniji je bila včeraj odkrita prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev virusa, katerega značilnost je, da se hitreje širi. 

V četrtek je vlada nekatere ukrepe ponekod sprostila in to vzbuja zaskrbljenost glede skladnosti ravnanja s stanjem, ki se slabša. 

Zaradi nove informacije glede angleškega seva bo vlada v sredo še enkrat premislila glede ukrepov, je na današnji izredni novinarski konferenci dejal premier Janez Janša.

Uradno odkrita oseba z angleškim sevom virusa

Oseba, ki ima v Sloveniji začasno prebivališče in, pri kateri so uradno potrdili obolenje z angleškim sevom koronavirusa, je bila odkrita včeraj.

Sicer državljan Kosova je v Slovenijo prišel iz Belgije. V Belgiji je bil sicer že testiran pozitivno, a je mejo prestopil z negativnim testom, ki ga je tudi imel pri sebi. Državljan dela za eno od slovenskih podjetij, ki ima sedež v Kranju. Trenutno se nahaja v izolaciji. 

Slovenska vlada je bila obveščena o angleškem sevu preko evropskega obveščevalnega sistema. Doslej je večina članic Evropske unije že odkrila angleški sev virusa, za katerega je značilno, da se širi hitreje. 

Hitrost širjenja okužb angleškega seva v Veliki Britaniji zelo spominja na širjenje, ki ga je imela Slovenija v zadnjih mesecih. Zato je možno pričakovati, da je večje število okužb vezano na nov sev koronavirusa. 

Napovedi se slabšajo ...

Janša je na seji evropskega sveta slišal alarmantne podatke glede drugih evropskih držav, saj se sev zelo hitro širi. 

Vlada je zato v petek sprejela urgentne ukrepe in zaprosila Slovaško za tisoč posebnih testov, ki so občutljivi na angleški sev koronavirusa. 

Trenutno se v laboratorijih že testirajo vzorci za nazaj po najnovejših informacijah pa je na podlagi teh vzorcev sum še za dva pojava angleškega seva virusa. To pomeni, da obstaja velika možnost, da imamo v Sloveniji potrjene tri primere angleškega seva virusa

V laboratoriju so do nedavnega preverili 80 vzorcev, ki segajo vse do 11. decembra 2020 in torej odkrili dva vzorca, kjer je možen angleški sev. 

Kot je dejal Janša, se bo v laboratorijih iz vsake regije preverilo 10-odstotkov vzorcev. Trenutno vlada nabavlja še več testov, ki prepoznajo angleški sev. 

Odpirajo se šole, vrtci

Previdnost je na mestu. Če se bodo okužbe začele pojavljati v šolah ali vrtcih, bodo prekinili pouk in varstvo za skupino, kjer je bila okužba odkrita, če bo okužb več, pa lahko sledi tudi zaprtje šole ali vrtca. 

Janša poudarja, da so zaščitne maske nujne. Pri tem naj tisti, ki bodo imeli stike, nosijo tri slojne kirurške maske ali FFP2 maske. 

Zamujanje pri proizvajanju cepiva

Dodatno zaskrbljenost povzročajo napovedi, da zna priti do zamude pri proizvodu nekaterih cepiv, je še dejal premier.

Nekatera cepiva, na katera računamo, so v fazi odobritve, ki pa ni tako gotova z naslednjim tednom, kot je bilo najavljeno. Pri tem gre za cepivo AstraZeneca.

Načrti cepljenja v Sloveniji pa sicer temeljijo na dveh cepivih, ki sta pa že odobreni. Gre za Pfizer in Moderno. 

Sledi v sredo zaostrovanje?

V sredo bo vlada zasedala na redni korona seji in Janša poudarja, da bo zagotovo prišlo do sprememb, če bodo trendi takšni, kot so sedaj. 

Do zaostrovanja lahko pride na katerikoli točki, vse je pa odvisno od trendov in novih številk, je še pristavil. 

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Preberite, kaj pišejo hrvaški mediji ...
Slovenci uočili komplikacije kod djece s koronom

Slovenski pedijatri do sada su kod djece otkrili 50-ak slučajeva neobičnih bolesti i komplikacija kod malih pacijenata koji su preboljeli zarazu novim koronavirusom.

Najčešće među njima su multisistemski upalni sindrom u djece (MIS-C), te upala malih krvnih žila povezanih s covid 19 (vaskulitis/vaskulopatija), naveo je u izjavi za medije Tadej Avčin, šef odjela za alergologiju, reumatologiju i kliničku imunologiju na Pedijatrijskoj klinici u Ljubljani.

Takve pojave kod djece pedijatri su počeli uočavati tek u epidemiji koronavirusa, a pojavile su se do sada kod 48 djece koja su liječena na toj klinici.

Komplikacije kod neke djece javljaju se dva do šest tjedana nakon inficiranja, bilo da se radilo o simptomatskim ili asimptomatskim slučajevima zaraze.

Multisistemski upalni sindrom nastaje uslijed prekomjernog imunološkog odgovora, a djeca su prije dolaska u bolnicu bila zdrava i nisu imala kroničnih bolesti, izjavio je Avčin, dodavši da su se kod onih koji su imali asimptomatsku zarazu komplikacije pojavile kasnije nego kod onih s izraženim simptomima Covida-19.

Multiorganski upalni sindrom trenutno je najčešća imunološki posredovana (neinfektivna) upalna bolest kod djece u Sloveniji, a pedijatri trenutno nemaju podatke o dugotrajnom tijeku i mogućnosti recidiva.

Hospitalizacija traje oko 14 dana, a kod svih pacijeneta do sada se uspjelo postići smanjenje upalnog procesa.
No, dugoročne posljedice, posebno na srce, moći će se procijeniti šest mjeseci nakon pojave bolesti, objasnio je Avčin.
Do sada u Sloveniji zbog ove bolesti kod djece nije bilo smrtnih slučajeva, a prema stručnoj literaturi smrtnost od multiorganskog upalnog sindroma iznosi oko 1,5 posto.
Na Pedijatrijskoj klinici početak bolesti  je prvi put zabilježen kada djeca dobiju neobične osipe na nogama i rukama. To je upala malih krvnih žila, a ta je bolest povezana i s covid 19. "Najčešći su kožni osipi,  a rjeđe komplikacije drugih organskih sustava", objašnjava Avčin.

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

PA SAJ IMAŠ ČISTO ISTO IZJAVO AMPAK V SLOVEŠČINI NA URADNI STRANI UKC-JA IDIOT

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

Zikollino (nepreverjen)

Idiot te je zaplodil ...

In reply to by dd (nepreverjen)

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

SEVEDA SEVEDA, NOV SEV BEEEEEEEE, IMAM REŠITEV - FUKNIMO ATOMSKO BOMBO PA NE BO VEČ NEVARNIH VIRUSOV IN SEVOV, PROBLEM REŠEN .... ČE NASLEDNJI TEDEN ZAOSTRIJO UKREPE IN SPET NE BO ODPRTIH ŠOL, SLEDI NASILEN UPOR 20 TISOČIH LJUDI NA ULICAH, DOVOLJ JE DOVOLJ.

Navijac (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

En siptar pride v Slo in seveda vladajoci takoj izkoristijo moment in sejejo paniko in najavljajo zaostrovanje kar jim seveda pase.Jutri se testiranje uciteljev pa bo sigurno vecja stevilka in zopet zapiranje
Brezveze

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

DOBRO JUTRO, A TUDI OVČKE POČASI ZAČENJAJTE DOJEMAT DA GRE VSE SKUPAJ ZA NAČRTNO NAREJEN NATEG, PREVELIKO VPLIVNIH GOSPODARJEV SVETA IMA OGROMNO KORIST OD PANDEMIJE ZATO SE JE NESME KONČAT ŠE VSAJ PAR LET KER JE TAKO DOLOČENO, NASLEDNJI KORAK BO DA BOJO UGOTOVILI DA CEPIVO ITAK NE POMAGA PRI NOVEM SEVU S ČIMER BOJO UPRAVIČILI ŠE VEDNO ISTE ŠTEVILKE UMRLIH KLJUB CEPLJENJU, AMPAK ČIPI V VAS PA BOJO OSTALI...ZDAJ PA STAT V VRSTO, BEEEEEEEEE

In reply to by Navijac (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

En šiptar
ti
se naguzil
mamo

In reply to by Navijac (nepreverjen)

Danvid (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Gamat smrdljiva .Fuknite se dol vlada z najvišje stolpnice.Smrdljivci.

11 (nepreverjen)

Čim dalje boste eni igrali idiote tem dalje bo to vso sranje trajalo! Na koncu pa se še najbolj buniju budale, kateri se nočejo ničesar držat že od začetka ukrepov!

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

TRAJALO BO TAKO DOLGO DOKLER BO VAS 50% POPULACIJE OVC UGOTOVILO DA VAS NATEGUJEJO, IN NE OBRATNO, MASKE NE POMAGAJO ZAPIRANJA NE POMAGAJO, STANJE JE ENAKO KOT JE OKTOBRA, TOREJ SO VSI UKREPI ZA BREZVEZE, IN VSI NORMALNI NE UPOŠTEVAMO VEČ NIČESAR KER TAKO LAHKO ŽIVIMO DO LETA 2040 KER VIRUS NE BO NIKOLI IZGINIL

In reply to by 11 (nepreverjen)

11 (nepreverjen)

Pa kaj je možno, da razni pljuvači še zmeraj ne poznate nekoga, ki je prebolel to sranje? Poznam več primerov tudi nekaj hujših tako, da sem prepričan, da ti niso bili podkupljeni, kot eni govorijo za zdravnike!

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

NE BOMO ZAPRTI DO KONCA ŽIVLJENJA IDIOT, ČESA SE BOMO DRŽALI DEBILNA OVCA KAJ NE VIDIŠ DA SE VIRUS TAKOJ NAZAJ POJAVI, ZAPERI SE TI NEKAM MI SE PAČ NE BOMO

In reply to by 11 (nepreverjen)

11 (nepreverjen)

Sodeč po tvojih komentarjih bi ti moral biti zapret, dokler se ne ozdraviš!

In reply to by dd (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice