Zaradi večkratne okvare starega vozila je Marprom najel novo specialno vozilo za odvoz nepravilno parkiranih avtomobilov. Njegova mesečna najemnina znaša 1685 evrov, v Marpromu pa že načrtujejo nabavo še enega vozila.

Ob prevzemu javne službe odvoza nepravilno parkiranih in zapuščenih avtomobilov so maja prejšnje leto v Marpromu od Nigrada odkupili staro vozilo oziroma pajek z dvigalom hiab.

Kot razlagajo v Marpromu, je bil to do nedavnega njihov edini pajek. Vozilo je letos dopolnilo 24 let, in ker je večkrat v okvari, so v Marpromu nujno potrebovali dodatnega pajka, saj niso želeli, da mesto ostane brez storitve odvoza avtomobilov.

»Zato smo izpeljali postopek javnega naročila za poslovni najem, gre za tako imenovani operativni leasing specialnega vozila, na katerem je bil edini ponudnik podjetje Dualis. Od tega smo najeli vozilo proizvajalca Iveco, ki je bilo predhodno nadgrajeno z mehanizmom za vleko avtomobilov. Novo specialno vozilo, ki je manjše kot stari pajek, tako v primerjavi s slednjim avtomobila ne naloži z dvigalom, temveč gre za vleko,« so za Mariborinfo razložili v Marpromu.

Vozilo po mariborskih cestah še ne vozi

Ker gre pri novem vozilu za nekoliko drugačen sistem odvoza, so potrebna usposabljanja zaposlenih v Marpromu, ki so stekla 9. januarja, zato novo najeti pajek po mariborskih cestah še ne vozi.

»Po končanih usposabljanjih bomo manjšega pajka vključili v operativno delovanje, namenjen pa bo predvsem tehnični rezervi in izvajanju naročil ob povečanem obsegu,« dodajajo v Marpromu.

Mesečna najemnina za novo specialno vozilo Iveco znaša 1685 evrov, pri čemer v Marpromu podajo primerjavo, s katero primerjajo in pojasnjujejo stroške najema. 

»Če upoštevamo povprečen dnevni odvoz avtomobilov, to je blizu osem, imamo v primeru nedelovanja zaradi okvare v dveh delovnih dneh tolikšen izpad prihodkov, kot znaša mesečni najem novega vozila,« poudarjajo v Marpromu.

Za potrebe dejavnosti odvoza nepravilno parkiranih in zapuščenih avtomobilov zato v naslednjem letu načrtujejo nabavo še enega vozila, ki bo tega trajno nadomestilo. V prihodnje bodo tako ostali pri dveh specialnih vozilih

Od maja 2020 odpeljali več kot 900 vozil, kljub temu izgube storitve

Marprom odvoz nepravilno parkiranih in zapuščenih vozil opravlja izključno na podlagi odredb medobčinskega redarstva, s čimer podjetje nima vpliva na število odpeljanih avtomobilov. 

Pri tem so od sredine maja do konca leta 2020 dejansko odpeljali 912 avtomobilov, v 134 primerih pa je bil že v teku postopek odvoza s pajkom, a so vozniki prevzeli vozilo še na mestu prekrška in pri tem poravnali polovične stroške. Poleg tega so v omenjenem obdobju opravili še odvoz 72 zapuščenih vozil

Tako so od maja do konca leta 2020 s storitvijo odvoza in hrambe nepravilno parkiranih avtomobilov imeli 96.000 evrov prihodkov, medtem ko so stroški znašali 132.000 evrov.

»Nastalo izgubo pripisujemo predvsem modelu delitve prihodkov v pogodbi z bivšim podizvajalcem, ki smo jo prevzeli skupaj s koncesijo. Glede na to, da storitev od novega leta, ko je dotedanjemu podizvajalcu potekel odpovedni rok, izvajamo sami, v prihodnje več ne pričakujemo izgube,« še za Mariborinfo poudarjajo v Marpromu.

Vozila hranijo na Mlinski ulici, strošek odvoza v višini 100 evrov

Specialno vozilo Marproma oziroma pajek avtomobile odvaža na parkirišče v Mlinski ulici 1, tik ob glavni avtobusni postaji. Tam so nameščeni na ograjenem in varovanem delu parkirišča, od koder jih lahko lastniki odpeljejo po plačilu stroška odvoza. 

To je mogoče storiti med 7. in 21. uro, in sicer po predhodni najavi preko telefona. Strošek odvoza nepravilno parkiranega vozila znaša natanko 100 evrov, pri tem se 24 ur po odstranitvi avtomobila začne dodatno obračunavati še ležarina v višini pet evrov na dan

Kadar je avtomobil že v hrambi na zavarovanem parkirišču v Mlinski ulici, ni mogoče uveljaviti polovičnega plačila in je treba stroške odvoza poravnati v celoti. Polovično plačilo je moč uveljaviti izključno v primerih, ko je medobčinski redar že izdal odredbo za odvoz, a pajek s kraja prekrška še ni odpeljal. V takšnem primeru je treba poravnati polovični znesek v višini 50 evrov.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Imajo par tock kjer redno kasirajo-)to ni preventiva ampak polnjenje blagajne.Torej posel i lahek plen

Kifelj (nepreverjen)

Redarji naj gredo smeti pobirati pod Pohorje . Vozijo se po peš conah okoli občine .

Gucibuci (nepreverjen)

Na Vita Kraigerja pri Cityju lahko celi dan stojijo in vozijo avtomobile vstran. Naj občina zasluži ob neodgovornih ljudeh...

Navijac (nepreverjen)

Se strinjam

In reply to by Gucibuci (nepreverjen)

Zikollino (nepreverjen)

96.000€ prihodkov in 132.000€ stroškov?
Naj nam vrli direktor Majhenić to razloži! Zagorska posla ...
Dajte meni koncesijo, kupim sam 3 pajke in delamo v treh izmenah ... po 5. letih izobesimo napis 'zaradi bogatstva zaprto' ...

božidar (nepreverjen)

A TALE FRAJER PA LAHKO TAKOLE PARKIRA GNUS

Hojs_MB (nepreverjen)

Pravilno. Ljudje parkirajo po dovozih, pločnikih, kolesarskih stezah ... kot da so v svoji dnevni sobi. Nujno je potrebno več nadzora, pa večja kazen.

atak (nepreverjen)

ne vem zakaj samo center, naj gredo v borovo vas pa bodo imeli kaj za odpelat

Grof (nepreverjen)

Opažam,da so na spletu vsi redarji ,ki delijo negativne ocene na svoje kritike.

Starejše novice