Muzej norosti se te dni bori, da ohrani svoj prostor na gradu Cmurek, saj po mnenju Socialno varstvenega zavoda Hrastovec, grad ni več primeren za izvajanje dejavnosti muzeja.

Muzeju norosti so s strani Socialno varstvenega zavoda Hrastovec v začetku meseca prejeli pismo, v katerem so pozvani, da morajo do 25. februarja zapustiti grad Cmurek.

»Socialno varstveni zavod Hrastovec nima več interesa po upravljanju gradu, o čemer so bila ministrstva že večkrat obveščena, in iz tega vidika tudi ne nasprotuje pobudam Muzeja norosti, da se na ministrstvu najde ustrezna rešitev za to, da Muzej norosti nadaljuje svojo dejavnost,« so za Mariborinfo razkrili na zavodu Hrastovec.

Spomnimo, kot smo že poročali, se mora Muzej norosti izseliti iz prostorov gradu Cmurek, kjer deluje od leta 2014. Upravljavec mu je odredil izselitev v 30 dneh zaradi domnevno pomanjkljive varnosti in samovoljnega poseganja v objekt, v muzeju pa razumejo očitke kot zlorabo okoliščin za uničenje lokalne iniciative, poroča STA.

V zavodu Hrastovec med razlogi za 'izselitev' navajajo, da je bil »opravljen poseg v steno gradu, za kar je v skladu z 28. členom zakona o varstvu kulturne dediščine potrebno predhodno pridobiti kulturnovarstveno soglasje« in pa tudi, »ker so bile po potresu na Hrvaškem na stavbi gradu ugotovljene dodatne poškodbe objekta, ki po mnenju zavoda ne zagotavljajo več njegove varne uporabe«.

Muzej norosti prejema pisma podpore

V podporo Muzeju norosti, da ohrani svoj prostor na gradu Cmurek, pa te dni v javnost prihajajo številna pisma podpore. Podporo so jim izrazili med drugim tudi s strani Mirovnega inštituta, Fakultete za socialno delo, oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti ...

Vodja Muzeja norosti Sonja Bezjak ob vsem tem dodaja, da muzej ne gre nikamor: »Verjamemo, da bomo lahko delali dalje.«

V Hrastovcu pa odgovarjajo: »Socialno varstveni zavod Hrastovec je seznanjen s prizadevanji zavoda Muzej norosti, da še nadalje uporablja prostore gradu ter pridobi tudi lastništvo ali pravico do upravljanja gradu, in spoštuje dejavnost tega zavoda, iz tega razloga pa je zavod Muzej norosti napotil na nadaljnje dogovore o nadaljevanju dejavnosti v gradu s pristojnimi ministrstvi.«

V Muzeju norosti na Tratah iščejo zgodbe tistih, ki so tam živeli

Muzej norosti so odprli leta 2013, z njim pa želijo obiskovalcem pokazati, kako je bilo videti življenje v taki ustanovi na robu države.

Muzej je umeščen v nekdanjo veliko institucijo, ki se je imenovala Zavod za duševno in živčno bolne Hrastovec - Trate in jo je država leta 2004 zaprla z zagotovilom, da bo ljudi preselila nazaj v skupnost, kjer jim bo nudila podporo za dostojno življenje. 

Za ljudmi, ki pa so se leta 2004 odselili iz zavoda na Tratah, pa so se izgubile vse sledi. Tako v muzeju zbirajo gradivo, s katerim obiskovalcem pokažejo, kako je bilo videti njihovo življenje. 

Zgodbe oziroma pričevanja o življenju na Tratah zbirajo v okviru projekta Iz institucij k ljudem, ki ga financira fond Active Citizens Fund.

Muzej trenutno za širše obiskovalce ni odprt, a zaposleni kljub temu ustvarjajo razstave in projekte. Sočasno pa se borijo tudi proti zaprtju in ustvarjajo rešitve, ki bi jih popeljale v nov mesec. 

Prihajajo pošiljke, ki dajejo vedeti, da je neizrečenih zgodb zunaj še mnogo ...

Vir: Facebook profil Muzej norosti

Kljub temu da na mnoga pričevanja v muzeju še čakajo, pa tu in tam prispe pošiljka, ki jim da vedeti, da je zunaj še mnogo neizrečenih zgodb iz zavoda. 

Tako prosijo ljudi, ki so v tem zavodu na Tratah živeli, naj jim pošljejo svoje zgodbe, zapišejo svoje spomine, ki bodo kasneje kot spomin in opomin razstavljeni v muzeju

Pišite jim na [email protected] ali jih pokličete na 070 433 219. 

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Melkijar (nepreverjen)

Muzej norosti imajo v LJ na Trstenjakovi .

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

LETA 2100 BOJO V MUZEJI NOROSTI POSMRTNI OSTANKI OVC KI SO SE CEPILE Z NAHITRO NAREJENIM CEPIVOM, ZARADI TEGA KER SO JIH PREPRIČALI DA JE NAHOD Z 99,6% MOŽNOSTJOI PREŽIVETJA NEVARNA STVAR

Viola (nepreverjen)

Tu je slikana tvoja domačija?

In reply to by dd (nepreverjen)

Starejše novice