Slika je simbolična.
Danes in jutri je v večini Slovenije pričakovana visoka onesnaženost zraka z delci PM10.

Visoka onesnaženost zraka z delci PM10 je danes pričakovana povsod, razen v Kopru in Novem mestu, kjer bo onesnaženost zmerna.

Jutri lahko povsod po Sloveniji pričakujemo visoko onesnaženost zraka z delci PM10, navajajo na Agenciji Republike Slovenije za okolje. 

Povišana onesnaženost bo nastopila zaradi predvidenega temperaturnega obrata, ki preprečuje mešanje onesnaženosti v višje plasti atmosfere. 

Najvišje ravni onesnaženosti lahko pričakujemo zjutraj in zvečer. Povprečne urne koncentracije onesnaženosti zraka lahko spremljate na tej povezavi.

Jutri v večini Slovenije pričakujemo visoko onesnaženost zraka z delci PM10 (vir: ARSO).

PM10 so delci s premerom manjšim od 10 mikrometra

Onesnaženost zraka z delci, ki jo označujemo z oznako PM, opisuje onesnaženost zraka z mešanico trdnih delcev in kapljic, ki je prisotna v zraku. Delci so različnih velikosti.

Nekateri delci, kot je na primer prah, umazanija, saje ali dim so dovolj veliki, da jih lahko vidimo s prostim očesom, spet drugi so tako majhni, da jih lahko vidimo le z elektronskim mikroskopom.

Od velikosti delcev je odvisno, kako globoko v dihala prodrejo in kakšne posledice povzročajo, pojasnjuje Nacionalni inštitut za javno zdravje. Manjši kot so, dlje v telo prodrejo in bolj so škodljivi. V dihalih sprožijo oksidativni stres in vnetje, večjo odzivnost dihal, kašelj in oteženo dihanje.

Najvišja onesnaženost zraka s trdimi delci je danes v Murski Soboti (vir: World's Air Pollution: Real-time Air Quality Index).

Zakaj je pozimi zrak nasičen s trdimi delci?

Prav zimski meseci - december, januar, februar in tudi marec - so meseci, ki je zrak nad slovenskimi mesti najbolj obremenjen z delci PM10. Prometu, ki velja za enega glavnih onesnaževalcev zraka, se pozimi pridružijo še domače kurjave in neugodni klimatski pogoji.

Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka.

V primeru pričakovane visoke onesnaženosti zraka z delci na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo, da: 

  • ne kurimo lesa v pečeh in kaminih, če imamo druge možnosti ogrevanja,
  • zmanjšamo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva,
  • uporabljamo javni prevoz namesto osebnih vozil,
  • ne kurimo na prostem.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
NoriČak (nepreverjen)

S tem se ne bi strinjala inspektorica MOP glede onesnazenosti zraka v Novi vasi MB . Ona redno vse testira .........

gost1 (nepreverjen)

Gospa inšpekorica Simona Ču.... naj vzame merilni aparat in naj meri emisije. Kot prvo pa naj izmeri emisije pri svojem šefu v Ljubljani, ki je kriv za vso onesnaževanje.

Starejše novice