Foto: Bobo
V Sloveniji smo danes potrdili prvi primer južnoafriškega seva koronavirusa. Obolela oseba je bila odkrita v Mariboru po povratku iz Afrike.

Štiri osebe so bile napotene na testiranje in v karanteno in nato še dodatnih šest v karanteno. Dve osebi, ki sta se s prvo osebo vrnili iz Afrike sta najverjetneje oboleli. 

Minister za zdravje Janez Poklukar poudarja, da današnji primer kaže na to, da epidemije ni konec ter, da moramo še vedno nositi maske, držati razdaljo, zračiti prostore in razkuževati roke.  

Prav tako pozivajo, da če ni pot čez mejo nujna, naj se v tujino ne potuje. Drugje so namreč sevi, ki pri nas še niso razširjeni.  

Zdravnik pozitiven na južnoafriški sev

V bolnišnici so kontakte prepoznali, osebe v kontaktu so bile povabljene na testiranje, zato zaenkrat nadaljnjih ukrepov v bolnišnici ne bo. 

Oboleli je bil sicer cepljen dvakrat, a nekatere študije kažejo, da cepivo ne deluje proti drugim sevom, a pomaga, da je potek bolezni veliko lažji.

Spomnimo, da gre za primer okuženega zdravnika v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, ki se je z virusom okužil v Afriki, ko se je po navedbah bralke vrnil z lova. 

Kaj je južnoafriški sev?

Poklukar pove, da je za ta sev znano, da so lažje in hitreje širi. Prav tako bodo v naslednjih dneh tekle debate v smeri ukrepov.

Najkasneje v začetku naslednjega tedna bo svetovalna skupina razmislila o nadaljnjih ukrepih na ravni države.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

ZA VSAKEGA KI BO UMRL ZARAD SEVA JE TREBA TEGA DOKTORČKA OBSODIT ZA NENAKELEP UBOJ PA ZAPRET ZA 30 LET, ENI NESMEJO IZ OBČINE OVI PA LAHKO HODIJO NA LOV V AVRIKO, GAMAD ZDRAVNIŠKA

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

*NENAKLEPEN

In reply to by dd (nepreverjen)

Konj Branko (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Dobrodosle “ovce”; cenjeni sodrzavljani,ne umisljajte si,da ste spostovani obiskovalec svedske kolonialne trgovine Ikea,tukaj je pomembno,koliko denarja pistite v tej gnili ustanovi za Iverico.

Melkijar (nepreverjen)

Ostajs vprašanje kako doktarji ,ki naj bi bili v karanteni dosledno upoštevajo navodila.
Necenzurirano.si objavlja zasebne ambulante v katerih omenjeni zdravnik opravlja zdravljenje v prostem času . Presodite koliko prostega časa ima .

prerok (nepreverjen)

Sem mislil, da hodijo zdravniki v Afriko, zdravit revne bolne prebivalce in ne, da prinašajo nove bolezni .

Starejše novice