Zaradi neprikritega seksizma se letos za naslov bodeče neže poteguje 23 nominirank in nominirancev.

Bodečo nežo za seksistično izjavo leta vsako leto podeljujeta kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo.

Ta nečastni naziv lahko doleti prav vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti ali spolne identitete, pojasnjujejo.

Letošnjih nominirank in normirancev je 23, med odmevnejšimi pa so zagotovo Matej Tonin, predsednik stranke NSi in minister za obrambo, Jelko Kacin, nekdanji govorec vlade za covid-19, zdaj generalni sekretar za cepljenje, Lilijana Kozlovič, ministrica za pravosodje, Pero Lovšin, pevec zabavne glasbe in Alenka Forte, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje.

Med nominiranci tudi štirje Mariborčani

Med letošnjimi nominiranci bodeče neže so tudi štirje Mariborčani. Docent Miha Šepec s Pravne fakultete Univerze v Mariboru, Sebastjan Kristovič, profesor na Alma Mater Europea, Tanja Kocman, nekdanja radijska voditeljica na Radiu Center in Urška Kereži, novinarka Večera.

Miha Šepec si je nominacijo prislužil za svojo februarsko izjavo v oddaji Odmevi, v kateri je komentiral predlog nove pravne ureditve posilstva in spolnega nasilja po modelu »samo ja pomeni ja«, ki žrtvam sporoča, da za nasilje, ki so ga doživele, niso krive.

V oddaji je izjavil: »Če bodo te spremembe sprejete, se bo celotna spolna igra v tej državi spremenila, predvsem za moške.«

V utemeljitvi je predlagatelj izjave zapisal, da nas mora izjava Šepca skrbeti, saj naj bi namigoval, da bodo zaradi posilstev trpeli predvsem storilci. »Izjava je do žrtev ponižujoča in žaljiva,« je še zapisal predlagatelj.

Tanja Kocman bi naj potrjevala spolne stereotipe o moških

Za bodečo nežo je letos nominirana tudi nekdanja radijka Tanja Kocman, ki je na svojem Facebook profilu zapisala: 

»A vseeno vas, slovenski moški, v imenu vseh žensk, na svetovni dan moških, iskreno prosim: 'Najdite tipa v sebi.' Ker si res ne želim, da nekoč otroku na vprašanje, kako sem spoznala njegovega očeta, odgovorim: 'Veš, mami pa je atija spoznala tako, da ga je nesla čez lužo.'«

In zakaj je omenjena izjava sporna? Predlagatelj je zapisal, da je zapis predvsem žaljiv in seksističen, ker izraža stereotipne predstave o moških.

Njihova edina pomembna lastnost naj bi bila to, da fizično nekaj zmorejo. Spodbuja idejo, da so »pravi« moški poosebljen moški stereotip – močni, grobi, nasilni.

»Kocmanova pri tem namreč spregleda, da so za dober partnerski odnos pomembne veščine, kot so strpnost, dobra komunikacija in medosebno spoštovanje. Če je morda taka njena osebna preferenca, naj to tako tudi jasno pove, ne pa da govori v imenu vseh žensk,« poudarja predlagatelj izjave.

»Moški smo po naravi nekoliko bolj racionalna bitja«

Sebastjan Kristovič je strokovnjak s področja vzgoje in profesor na mariborski fakulteti Alma Mater Europaea. Nominacijo za bodečo nežo si je prislužil za eno izmed svojih izjav v intervjuju za Siol.net

»Ko imam predavanja za starše, ki otroka prvič pošiljajo v vrtec ali šolo, vedno poudarim, da otroke, če je le mogoče, na začetku nekaj tednov v vzgojno ustanovo vozi oče. Moški smo po naravi nekoliko bolj racionalna bitja in tudi odnos do otroka je drugačen. Očetje znajo te prehode bolj spontano in elegantnejše izpeljati,« trdi Kristovič.

V utemeljitvi je zapisano, da strokovnjak za vzgojo »ponavlja stare stereotipe o očetovi pogojni in materinski brezpogojni ljubezni, iz česar naj bi izhajalo, da se očetje zlahka ločijo od svojih otrok in – otroci od njih«.

Nominirana tudi mariborska novinarka

Kot zadnja Mariborčanka je za bodečo nežo nominirana novinarka Večera Urška Kereži, zaradi svojega lanskoletnega intervjuja s psihologom Andrejem Perkom.

»A zdi se, da so ob tem veliko bolj kot moški nesrečne ženske. Te globoko v sebi še vedno iščejo zanesljivega, odgovornega, odločnega partnerja, ki jih bo z otroki v kritičnih trenutkih znal zaščititi,« je zapisala Urška Kereži.

Novinarka bi naj tako v intervjuju s sugestivnim vprašanjem, pravzaprav trditvijo, ponavljala spolni stereotip o moških, kakršni naj bi privlačili ženske.

»Napeljuje odgovore v takšno smer, da lahko intervjuvanec Perko svobodno ponavlja svoje seksizme o tem, kako v sodobnem času moški izginjajo, nesrečne ženske pa ostajajo same,« je še zapisano v utemeljitvi.

Najbolj seksistično izjavo prejšnjega leta izrekel Bojan Emeršič

»Ni mi namreč všeč pretirana emancipacija zadnjih 15 let, ženske se borite za svoje pravice, ki pa jih že imate. To vpliva tudi na erotiko, kar pa ni prav, saj smo moški in ženske drugačni. Moški je od nekdaj lovec, zdaj pa izgublja svojo primarno vlogo,« je izjava, s katero si je Emeršič prislužil lanskoletno bodečo nežo.

Za seksistično izjavo leta lahko glasujete na tej spletni strani.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dtt (nepreverjen)

Saj ste neumni s takimi izori?!

Iki (nepreverjen)

to je joke mariborinfo site :-)

In reply to by Dtt (nepreverjen)

mucek macek (nepreverjen)

boli me Kurz za odzive
raznih Kurzčevičev in Kurčevičk

Bogdan (nepreverjen)

Poglejte kakšno sramoto dela Fajonizem daniti poročati nočete o njej prišla kot bodoč PV odšla z repkom med nogami samo Cvikl in Pikl lahko še pikata.

tanja flaškon (nepreverjen)

ne me jebat

In reply to by Bogdan (nepreverjen)

Starejše novice