Predsednica SD je na predstavnike vlade naslovila odprto pismo, v katerem jih poziva, da poskrbijo za sprejem in uveljavitev amnestije za dijake, ki naj bi z organiziranim zbiranjem kršili zakon o nalezljivih boleznih in ogrožali zdravje drugih.

Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon je na predsednika vlade Republike Slovenije Janeza Janšo ter na podpredsednika Zdravka Počivalška in Mateja Tonina naslovila pismo, v katerem jih poziva k amnestiji dijakinj in dijakov, ki so prejeli globe zaradi udeležbe na protestu.

V njem poudari, da se ji ne zdi prav, da se v suvereni in samostojni Republiki Sloveniji 30 let po razglasitvi dijakom pišejo kazni in vročajo sodni pozivi, ker so se zbrali na ulicah in trgih slovenskih mest, da bi uveljavili svojo pravico do izobraževanja in šolanja. Le-ta je namreč zapisana v 57. členu Ustave Republike Slovenije.

Na njih naslavlja predlog, da kot predsedniki koalicijskih političnih strank poskrbijo za sprejem in uveljavitev amnestije za dijake in dijakinje, ki se jim očita, da so z organiziranim zbiranjem kršili zakon o nalezljivih boleznih in ogrožali zdravje ljudi.

Vir: Facebook, Socialni demokrati (SD)

Mladoletni dijaki poiskali pravno pomoč

Trije mladoletni mariborski dijaki, eden izmed njih je že prejel poziv na sodišče, so pomoč poiskali pri Pravni mreži za varstvo demokracije. »Za njih smo našli odvetnika, ki bo prevzel njihova pooblastila in jim bo strokovno pomagal,« je ob vložitvi pobude za oceno ustavnosti odloka o prepovedi zbiranja povedala Barbara Rajgelj iz Zavoda Open.

 Po podatkih iniciative Zahtevamo šolo, ki so jih pridobili od policije, so poziv na sodišče prejeli trije mladoletni dijaki. Šest dijakov pa je prejelo kazen zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih v višini 400 evrov.

Pozive so po podatkih iniciative zaenkrat prejeli le protestniki iz Maribora. Ob tem so pozvali vse, ki so dobili poziv, naj jih kontaktirajo. Pripravljajo namreč skupinski odziv. Pri tem se usklajujejo s Pravno mrežo za varstvo demokracije, vse dijake pa bo zastopal isti odvetnik. Razmišljajo tudi o tožbi proti državi.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kaj je bil Iskra zraven?
Vi zahtevajte nekaj takega, da imate vsaj minimalno šanso to doseči ... ne pa vedno neke nebuloze, v katerih nimate nobene podpore ... ko še praga parlamenta ne boste prestopili, pa se boste čudili ... skratka, s takimi delate uslugo Puklastemu Vanču ...

Default (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Sd se lahko jebe pizde usive

mem1 (nepreverjen)

Gospa fajonova, dijakom še nikoli niso izrekli globe in je tudi ne bodo!!
Sicer pa kaj imajo "froci" za protestirat. Je pa to odraz vaše reklame in ne se zdaj delat nedolžne!!

mislimmmm (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

nimajo kaj razmišljat, kar tožit državo! pa da ne bi kdo kazni plačal, niti slučajno ne sme!

yasuo (nepreverjen)

s tujim k.... je lahko mlatit po koprivah in se repenčit

In reply to by mislimmmm (nepreverjen)

Starejše novice