Foto: Grega Pleteršek
Turistični boni so marsikje, zlasti na Obali, v gorskih destinacijah in termah, rešili poletno turistično sezono, drugim destinacijam, zlasti mestnim in tradicionalno bolj priljubljenim pri tujcih, pa skorajda niso prinesli učinka. Kakšna so opažanja?

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ne razmišlja o možnosti širjenja uporabe turističnih bonov.

»Ta ukrep se ne bo širil, turistični bon ostaja v obliki, kot je bil zakonsko sprejet,« je pred časom izjavil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc na novinarski konferenci Društva regionalnih turističnih vodnikov Slovenije.

Spomnimo. Turistične bone je lani kot obliko pomoči turistični panogi, ki jo je močno prizadela globalna pandemija covida-19, prinesel tretji protikoronski zakon. Prejeli so jih vsi prebivalci Slovenije, in sicer mladoletni v višini 50 evrov, odrasli pa v višini 200 evrov.

Boni so prenosljivi do drugega kolena, od starih staršev do vnukov in med partnerji v izvenzakonskih skupnostih. Koristiti jih je mogoče za nočitve oziroma nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih.

Kakšna so mnenja mariborskih ponudnikov?

Mnogo je bilo pozivov, naj se možnost koriščenja bonov razširi iz nočitev oziroma nočitev z zajtrkom na drugo turistično ponudbo, denimo atrakcije, gostinske storitve, vstopnice in podobno. Naj bo turistične bone mogoče izkoristiti za turistična vodenja, so pozvali tudi turistični vodniki. A to se ni zgodilo.

Mariborske ponudnike smo povprašali po izkušnjah s turističnimi boni.

V Hotelu City Maribor pravijo, da so bili pozitivno presenečeni s koriščenjem bonov v lanskem letu in pozdravljajo potezo podaljšanja bonov v tem letu. Zavedajo se, da večina Slovencev želi koristiti bone na morju, v gorah ali termah, pa vendar menijo, da Štajerska lahko konkurira z dobro vinsko zgodbo, bogatim vinorodnim okoljem, izjemno kulinarično zgodbo in športnimi aktivnostmi.

Etno Hiša Baščaršija je lani takoj po razglasitvi pandemije zaprla vse nastanitve, tako da pravijo, da niso imeli veliko od turističnih bonov. Osredotočili so se na delo v restavraciji z novimi pogoji, ki je njihova primarna dejavnost in tudi v tem letu se še niso ukvarjali s turističnimi boni, jih pa seveda sprejemajo.

Menijo, da turisti morajo imeti poseben razlog, da pridejo na Štajersko, pri čemer predlagajo zgodbe o uspehu na področju kulinarike, dogodkov ter vina ter izpostavljajo podjetniško naravnanost. 

V Čokoladni vasici - Chocolate village by the river je v lanskem letu bilo zelo težko dobiti prosto glamping hišico in po številu vnovčenih bonov so bili rekorder na mariborskem območju, pri čemer je bila zasedenost preko 80-odstotna, več kot polovico pa je bilo domačih gostov.

Odločitev o podaljšanju bonov pozdravljajo in pri tem dodajajo, da je tako njihov luksuzni glamping postal dostopen tudi komu, ki si sicer tega ne bi mogel privoščiti. Pri tem bodo, seveda, še naprej zagotavljali popolno varnost za vsakega gosta. Menijo, da je Štajerska neodkrit biser v Sloveniji, pri tem pa izpostavljajo naravna bogastva, ki obkrožajo Maribor. 

Ste vedeli?

Boni naj bi veljali do konca lanskega leta, a je vlada njihovo veljavnost decembra podaljšala do konca leta 2021. Skupno število bonov je 2.047.261, njihova skupna vrednost pa nekaj manj kot 356,9 milijona evrov.

Do 28. novembra je bilo deloma ali v celoti unovčenih 932.900 bonov v skupni višini 127,9 milijona evrov. Neporabljenih ostaja še za 228,9 milijona evrov bonov.

Turistični boni so marsikje, zlasti na Obali, v gorskih destinacijah in termah, rešili poletno turistično sezono, drugim destinacijam, zlasti mestnim in tradicionalno bolj priljubljenim pri tujcih, pa skorajda niso prinesli učinka. 

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Vsak ki hoče koristit ta 'turistični' bon naj obvezno opravi hiter test. Nerazumljivo je že to, da recimo trgovci morajo imeti tedensko testiranje a v trgovino lahko gre vsakdo?! Tudi stranke bi morale imeti negativen test pri vstopu v trgovino! Bilo bi bistveno manj okužb!

Rola (nepreverjen)

Točno tako. Enako tudi pri vstopu v restavracije, frizerske salone,... pa mask nebi več potrebovali.

In reply to by SLO (nepreverjen)

dd (nepreverjen)

HITRI TESTI SO ZGOLJ 30% ZANESLJIVI, MASKE PA BOŠ NOSIL DO KONCA ŽIVLJENJA KAJ VAM OVČKAM NEUMNIH NI JASNO, TUDI KO BOŠ CEPLJEN, TUDI KO BO 80% PREBIVALCEV CEPLJENIH, TUDI KO BOŠ CEPLJEN IMEL NEGATIVEN BRIS, ŠE VEDNO BOŠ MORAL UPOŠTEVAT VSE UKREPE V NEDOGLED, OVCE PONEUMLJENE

In reply to by Rola (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

kaj pa je narobe će ženska nosi masko
Veste dragi moji
ko baba predže 40 let postane pogojno užitna
in je zelo priporočljivo če nosi masko
da je noben dedc ne more oceniti kako stara je
Zato bom v brusli predlagala da bi se v Evropi moral sprejeti zakon
da bi se maske nosile doživljensko

In reply to by dd (nepreverjen)

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

moja prababica je star 95 let in nosi masko
pa še kar v redu zgleda
ko jo noben direktno ne vidi v fris
Bila je velika borka za ženske pravice
in se je že v začetki prejšnjega stoletja borila
da bi morale ženske nositi maske
Živela moja prababica

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

živela nošnja mask

In reply to by dejan svinskoglavi (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Moja baba nosi masko i ponoči
tak grda je
da se za masko skriva

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

dd (nepreverjen)

ZAPERI SE NEKAM, PA OPRAVI RAJŠI TEST NA IDIOTIZEM...V TRENUTKU KO BI DEJANSKO ZAHTEVALI RAZNE BRISE ZA VSTOP V ŽIVILSKE TRGOVINE PRIDE DO OBORŽENIH UPOROV, HVALA KURCU DA NISO TAKI MAJMUNI KOT TI NA OBLASTI IN DA STE V VELIKI MANJŠINI, NASTAVI RITKO SEDAJ DA TI SDSOVCI VZAMEJO ANALNI BRIS

In reply to by SLO (nepreverjen)

SLO (nepreverjen)

Ti pa moraš svašta uživat da si takšen zmagoviti idiot.

In reply to by dd (nepreverjen)

Maribor1943 (nepreverjen)

Tebi bi morali na psihijatriji neret en hitri test.

In reply to by SLO (nepreverjen)

Rola (nepreverjen)

Nevem kaj se ta DEBIL DEBIL buni saj tam v Hrastovcu ali Ormužu ne rabi nosit maske v samici.

Zikollino (nepreverjen)

Če prebereš komentarje zgoraj, ti je jasno zakaj v MB ni turistov iz ostalih delov Slovenije ... niti z boni (zastonj) ne! ... kdor se ne zaveda, da smo turizem (gospodarstvo) ljudje, pač mora v Avstrijo na tekoči trak (žal so to pridni, delovni ljudje, ki niso nič krivi ... ) ... govna, ki so nas pognali v Avstrijo, sedijo po raznih foteljčkih ...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice