Darovanje spolnih celic je v Mariboru mogoča praksa že leta. Kljub temu darovalk in darovalcev spolnih celic primanjkuje.

Čakalne dobe so zaradi pomanjkanja darovanih spolnih celic v Sloveniji tako dolge, da se nekateri pari raje odločijo za zdravljenje v tujini.

Oploditev z darovanimi spolnimi celicami dovoljena le iz zdravstveno utemeljenih razlogov

Po zakonu o zdravljenju neplodnosti so v Sloveniji postopki oploditve z darovanimi spolnimi celicami dovoljeni le iz zdravstveno utemeljenih razlogov.

To pomeni, da se za te postopke lahko odločijo le pari, pri katerih moški ali ženska nimata lastnih spolnih celic oziroma so te okvarjene do te stopnje, da zanositve in rojstva zdravega otroka ni mogoče pričakovati.

Mnogi pari pa na darovane spolne celice čakajo več mesecev ali let, saj darovalcev primanjkuje.

V Sloveniji darovalcu povrnejo potne stroške, v tujini darovalec prejme plačilo

V mnogih državah po svetu, darovalci spolnih celic prejmejo plačilo za darovanje. V Sloveniji, darovalcem povrnejo le potne stroške.

Darovalec spolnih celic mora podpisati izjavo darovalca semena o prostovoljni privolitvi po pojasnilu. Z izjavo se darovalec zaveže k temu, da je ob odločitvi za darovanje brez pomislekov in se je pripravljeni odreči vsem pravicam do otroka.

Prejemnica jajčne ali semenske celice in njen partner sta starša otroka in imata vse običajne starševske pravice in dolžnosti. Mati otroka je ženska, ki otroka rodi, oče otroka pa je njen partner.

Kaj pa anonimnost?

Darovanje je popolnoma anonimno. Identiteta darovalk ali darovalcev kakor tudi identiteta prejemnega para je strogo varovana. Identiteta darovalk in darovalcev mora ostati varovana skrivnost tudi za otroke, ki so bili spočeti s pomočjo darovanih spolnih celic.

Le v izjemnih zdravstvenih okoliščinah smemo v interesu otrokovega zdravja razkriti nekatere zdravstveno pomembne podatke darovalke ali darovalca, ne pa tudi njene ali njegove identitete.

Na primer v primeru, da ima otrok levkemijo in za preživetje potrebuje presaditev kostnega mozga, bi lahko darovalko ali darovalca anonimno prosili za darovanje kostnega mozga, vendar ne bi bila dolžna pomagati.

Spolne celice enega darovalca ali darovalke se lahko uporabijo za rojstvo otrok v največ dveh družinah.

Darovanje semenskih celic

Seme lahko daruje zdrav moški v starosti od 18 do 55 let. Če se odločite za postopek darovanja spolnih celic, vas v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor ali v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, kjer je darovanje mogoče, sprejme zdravnik androlog, ki vam pojasni postopek in odgovori na vsa vprašanja.

Če se za darovanje odločite, vam zdravnik zastavi nekaj vprašanj v zvezi z vašimi zdravstveno pomembnimi podatki - o telesnih in duševnih boleznih, družinskih boleznih, boleznih otrok in o genetskih boleznih.

Zabeleži tudi telesno višino, telesno težko, konstitucijo, barvo oči, las in polti. Po zdravniškem pregledu vam odvzamejo kri za določitev vaše krvne skupine in izključitev možnosti prenosa spolno prenosljivih okužb. Po oddaji semena, v androloškem laboratoriju pregledajo seme. Če so izvidi ugodni, vas zaprosijo za darovanje semena.

Za darovanje oddate vzorec semena, ki ga zamrznejo in shranijo na kliniki. Po šestih mesecih se zaradi izključitve možnosti prenosa spolno prenosljivih okužb ponovno pregleda vašo kri. Če so rezultati ugodni, je lahko vaše seme uporabljeno za oploditev z biomedicinsko pomočjo.

Darovanje jajčnih celic

Jajčno celico lahko daruje zdrava ženska, stara od 18 do 35 let. Tudi pri njej sledi po sprejemu zdravstveni pregled, pregled morebitnih družinskih bolezni, svetovanje o pravnih, etičnih in zdravstvenih vidikih ter posvetovanje glede odvzema jajčnih celic. 

Darovalka se lahko odloči, da bo nekaj dni jemala hormone, pod vplivom katerih dozori več jajčnih celic, ki jih potem tudi vse poberejo. Lahko pa daruje eno jajčno celico, dozorelo v naravnem ciklusu.

Dozorevanje jajčnih celic opazujejo s pomočjo ultrazvočnih preiskav. Jajčne celice odvzamejo z nebolečo ultrazvočno vodeno punkcijo skozi nožnico v lokalni anesteziji.

Jajčne celice nato oplodijo s semenom partnerja neplodne ženske. Zarodke zamrznejo in shranijo zamrznjene v posebnih zbiralnikih. Zarodke prenesejo v maternico prejemnice, nadštevilne zarodke pa zamrznejo.

Za informacije ali za neobvezen posvet o darovanju spolnih celic lahko pokličete na telefonsko številko Kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Mariboru 02 231 2462 od 9. ure do 12. ure od ponedeljka do petka, ali jim pišete na elektronski naslov [email protected]

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tanja flaškon (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

jaz bi takoj dala jurja
če katera proda celico

zvodnik milan (nepreverjen)

čuj ti kuzla rdeča
ti si že zjebala partijsko celico
kak da še ne bi zjebala spolno celico

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

čuj ti murgeljski prdec

ti boš meni pravil kuzla rdeča

Nisem jaz jokal v Beogradi

tako kot vi rdečkarji

In reply to by zvodnik milan (nepreverjen)

zvodnik milan (nepreverjen)

a pak mi smo bili pošteni rdečkarji in nismo kradli
tko kot sedanji rdečkarji
Takrat je imel direktor največ 3 krata večjo plačo od navadnega delavca
Danes jo pa ima 100 krat večjo
pa še firmo zaajebe

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

čuj zvodnik
kaj hočemo
takšni so danes časi
Veliko Kradi
Malo Radi
i pošteno živi
kar pomeni
KRADI MILIJONE
in pustili te bodo pri miri
Če bo pa revež
ukradel kos kruha
ga bodo pa zaprli

In reply to by zvodnik milan (nepreverjen)

Heh (nepreverjen)

Hvala bogu, da v Sloveniji ne plačujejo za darovanje - bi imeli brezposelne debile kot dd, ki bi darovali vsakotedensko za teh nekaj evrov. Res hočete več njegovega genetskega materiala po tej deželi?

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

sem šel zadnjič dati seme
pa ga niso hoteli sprejeti
Sem s seboj prinesel
kakšne takšne pol ajmera materiala
pa so rekli da nisem prave barve
Res sem pri rdečih
ampak ni rečeno da sem indijanc

In reply to by Heh (nepreverjen)

izmet z melja (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

HA ha ha
indijanci

In reply to by dejan svinskoglavi (nepreverjen)

Starejše novice