Vir: UKC Maribor
Minister za zdravje Janez Poklukar se je seznanil z aktualnim dogajanjem okoli Medicinske fakultete in kliničnega centra. Medicinska fakulteta Maribor razpisuje dodatna mesta v splošni medicini. Študij dentalne medicine bo v Mariboru prvič v letu 2022.

Na Medicinski fakulteti Maribor bo naslednje leto prvič možen študij na programu dentalne medicine, kar bo dodatna pomoč na stomatološkem področju v vzhodnoslovenski regiji. 

»Pojavlja se stiska v umeščanju infrastrukture in izvajanje programov srednje in dolgoročno. Pozval bi Mestno občino Maribor, da na področju Medicinske fakultete in kliničnega centra v Mariboru pristopi z ekipami v ustrezno umeščanje programa zdravstva,« je županstvo nagovoril minister za zdravje Janez Poklukar, ki je za leto 2022 obljubil tudi študij farmacije v Mariboru.

Na vidiku številni projekti

Na te težave je opozoril tudi Iztok Takač, vršilec dejavnosti dekana Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, ki je razkril širitev razpisa, uresničevanje novega programa in napoved za dolgoročne projekte: »Zgradili bomo dodatne kapacitete za študij medicine v Mariboru. Načrtujemo tudi študij v angleškem jeziku

Vir: UKC Maribor

»Medicinska fakulteta Maribor sledi potrebam družbe in usmeritvam vlade, zato smo povišali vpis na splošni medicini za predvidenih 20 študentov. Kar bo pomenilo 25 študentov več splošne medicine in novega študijskega programa za dentalno medicino,« je pojasnil odločitev o povečanju vpisa Takač.

Kljub povečanemu razpisu imajo še vedno težave glede prostorov in usposabljanja za študente, zato bodo rešitve iskali s kliničnim centrom Maribor.

Vir: UKC Maribor

»Potrebujemo ustrezne prostore, ki jih v tem trenutku zaradi tudi morebitne širitve Medicinske fakultete nimamo. Ko bomo govorili o izhodni strategiji, kar pomeni, da se bo stanje pandemije spravilo na takšno raven in bomo zdravili kot pred epidemijo, takrat bomo potrebovali nove prostore in dodatne tehnologijo,« pravi direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Vojko Flis.

Univerzitetni klinični center Maribor lahko pričakuje sredstva za energetsko sanacijo in nov infekcijski oddelek v vrednosti 55 milijonov evrov, je ob robu obiska še obljubil minister za zdravje.

Pripravljenost na povečano število pacientov

Trenutno se v kliničnem centru v Mariboru nahaja 111 pacientov na navadnih covid posteljah in 22 na intenzivnem oddelku. Vsega skupaj je še 19 prostih postelj na covid oddelku ter dve prosti postelji na oddelku intenzivne terapije.

Vir: UKC Maribor

»Imamo vsakodnevne sestanke, seznanjeni smo s številkami. Težko je v tem trenutku napovedovati, ampak imamo načrt za večje število pacientov. V primeru, da bo do tega prišlo, bomo ustrezno ukrepali,« je povedal strokovni direktor mariborskega kliničnega cetra Matjaž Vogrin.

Strategija cepljenja brez sprememb

V kratkem bo Slovenija za prihodnje mesece prejela še cepivo Johnson & Johnson poleg že znanih Pfizerja, AstraZeneca in Moderna. V vseh kvartalih leta smo po besedah ministra domnevno ustrezno pripravljeni in smo izkoristili maksimalno količino dobave cepiva.

»V prvem kvartalu ne bi dobili nič dodatnega, enako velja za drugi kvartal, bi pa bilo več v tretjem in četrtem, kjer pa je vseh ostalih cepiv dovolj in ne bi bil nobeni problem,« je odgovoril zdravstveni minister Poklukar glede dobave cepiva Pfizer.

Vir: UKC Maribor

Strategija za cepljenje z AstraZeneco se zaenkrat ne bo spremenila. Drugi odmerek morajo pacienti prejeti med devetim in dvanajstim tednom. Zdravstveni minister iz tega razloga poudarja, da se lahko s cepljenjem počaka na zadnji teden in se takrat odločijo, ali bo izvedba cepljenja varna.

»Nošenje mask na prostem, tega svetovalna skupina ni predlagala, ampak sem govoril s posamezniki iz skupine in po večinskem delu svetovalna skupina ni bila proti,« je komentiral zdravstveni minister odločitev o nošenju mask na prostem.

Vir: UKC Maribor

Fizična vrnitev v šole še ni potrjena

Za šole ni zagotovila, ali bo res prišlo do odprtja po 11. aprilu.

»Šole so odprte, cilj in trudimo se vzpostaviti sistem samo testiranja. Močno si želim, da razmere ne bi bile dramatične in bomo lahko pristopili k odprtju šol. Morate vedeti, da vam težko rečem danes 100-odstotno, saj ni vse odvisno od mene, vendar se bomo maksimalno za to potrudili,« je pojasnil zdravstveni minister.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bogdan (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ta napoved pani dobra za potpornike levi trotov ker zmiraj pravijo dani prostora in denarja.

Maribor 1943 (nepreverjen)

če bodo imeli farmaceftsko fakultet
bodo imeli tudi farmcevtke
in bodo zupani
lahko obdelovali
farmaceftke

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

podpiram izgradnjo
farmacevtske fakultete

In reply to by Maribor 1943 (nepreverjen)

baba od župana (nepreverjen)

Jaz pa ne

In reply to by dejan svinskoglavi (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

zakaj pa farmacevtke

In reply to by Maribor 1943 (nepreverjen)

Starejše novice