Slika je simbolična.
Preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega kazenskega sodišča je odredila pripor za štiri osumljence, ki naj bi 77-letnega Slavca Knaflja umorili v grosupeljskem gozdu zaradi borih dva tisoč evrov.

Razkrivamo podrobnosti grozljivega umora, ki se je zgodil 19. marca v bližini Grosuplja. Te so bile predstavljene na novinarski konferenci slovenske policije, na kateri so predstavili kriminalistično preiskavo umora in delo policije na področju preiskovanja krvnih deliktov.

Na novinarski konferenci sta sodelovala Damjan Petrič, vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, in Damjan Miklič, vodja oddelka za krvne in seksualne delikte v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

Osumljenci stari med 18 in 24 let

Domnevni storilci, ki naj bi izvršili grozljiv umor, so državljani Slovenije, štejejo od 18 do 24 let in stanujejo na območju Kočevja.

Osebno vozilo, s katerim so se pripeljali, so parkirali v Grosuplju, nato pa so se odpravili v gozd do bivališča 77-letnega Slavca Knaflja, ki so ga želeli okrasti. Pri kraji jih je ta zalotil, zato so ga napadli, brutalno pretepli, mu zvezali roke in noge, nato pa preiskali njega in njegovo bivališče.

Ukradli so mu dva tisoč evrov in telefon, nato pa ga hudo pretepenega pustili ležati, dokler ga naslednjega opoldneva ni našel znanec, ki je prišel na obisk.

Skoraj enourno oživljanje ni bilo uspešno. Oškodovani je podlegel poškodbam in na kraju nesreče umrl.

17. marca odvzeli prostost prvemu domnevnemu storilcu

Policisti so zavarovali večje območje, saj na prvi pogled ni bilo vidnih sledi za razjasnitev dogajanja. Pregledovali in preiskovali so širšo okolico, izvedli razgovore s 70 osebami, zavarovali kamere v širši in ožji okolici.

17. marca so odvzeli prostost prvemu, naslednji dan pa še trem osumljencem. Ugotovili so vse okoliščine, ki so se zgodile pred, med in po brutalnem dejanju.

Pri akciji so sodelovali tudi policisti Policijske uprave Ljubljana, posebne policijske enote, potapljači specialne enote in policijski psi.

Stari znanci policije

Domnevni storilci so se po izvršitvi dejanja odpeljali v smeri proti domu, kjer so določene predmete odvrgli v potok ali pa jih zažgali, ko so od medijev izvedli, da je oškodovanec podlegel poškodbam.

Kljub temu so policisti zbrali dovolj dokazov, da so vsem osumljencem odvzeli prostost in jih 1. aprila odpeljali k preiskovalni sodnici, ki jim je odredila pripor. Gre za materialne dokaze, sledi, ki so jih pustili, predmete, ki so jih med begom izgubili ali odvrgli v potok, njihovo vozilo, pot pred in po umoru (na primer posnetki kamer na bencinskem servisu pred Ribnico).

Storilci in žrtev se med seboj niso poznali.

Vsi štirje osumljenci so že bili obravnavani s strani policije. V primeru obtožbe jih čaka zaporna kazen od 15 do 30 let.

Je umor povezan kakorkoli s smrtjo Slavčevega brata?

Pred letom je nedaleč stran od zabojnika, kjer je živel Slavec, umrl tudi njegov brat Avguštin, ki je prav tako živel samotarsko življenje v gozdu.

Policisti so preiskali bratovo smrt. Opravljen je bil obdukcijski pregled, na pokojnemu in v okolici pa prav tako ni bilo nobenih znakov, ki bi kazali na kaznivo dejanje.

Umrl je namreč zaradi bolezni, ki jih je preboleval.

Ena izmed najbolj varnih držav na svetu

Po številu umorov je Slovenija ena izmed najbolj varnih držav v Evropi in na svetu. Amerika in Afrika, ki sta v samem vrhu, vsaka posebej predstavljata 35 odstotkov deleža, Evropa manj kot pet.

Število umorov se v Sloveniji po letu 2000 vztrajno znižuje. Po letu 2007, 2008 beležijo policisti 40 primerov letno, le leta 2015 in 2020 je bila vrednost rahlo višja, in sicer 49 in 47, vendar povprečje vseeno že kar nekaj časa ostaja enako.

30 do 35 odstotkov umorov se zgodi v krogu družine, 2018 se je vrednost dvignila nad 40 odstotkov.

Večina umorov se razreši – lani je na primer ostal le odstotek nepreiskanih. 

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Templer (nepreverjen)

Človek je huši kot žival zato bi za te barabe bila primerna kazen evtanacija,ker si drugega ne zaslužijo.

dd. (nepreverjen)

zbiralci barvnih kovin

Default (nepreverjen)

Kaj skrivate in scitite cigane. Napisite jasno da so bili cigani. Pa naj mi se kdo rece da so cigani lahko kultivirani poglejte njihovo dejanje hujse kot kaksna zver.

krumpasti vanč (nepreverjen)

moji prijatelji partizani so jih kar nekaj ucmekali
sedaj jih pa hočejo pokopati z vojaškimi čestmi

In reply to by Default (nepreverjen)

puklasti miha (nepreverjen)

Živeli partizani

In reply to by krumpasti vanč (nepreverjen)

Jankec (nepreverjen)

Včeraj so na Planet TV sporočili,da so morilci kočevski Romi.Tudi vi veste pa skrivate poreklo morilcev.Pred kom in zakaj?

Starejše novice