Vir: Fakulteta za naravoslovje in matematiko
Fakulteta za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru slavi 15. obletnico ustanovitve. Zaradi ukrepov je slovesnost potekala preko spleta.

Slovesnosti ob 15. obletnici ustanovitve Fakultete za naravoslovje in matematiko so se udeležili slavnostni govorniki predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ministrica za izobraževanje znanost in šport Simona Kustec, rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič, župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič, državni sekretar ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Mitja Slavinec in nekdanja dekanja Fakultete za naravoslovje in matematiko Nataša Vaupotič

Od ustanovitve leta 2006 je študij na Fakulteti za naravoslovje in matematiko uspešno zaključilo več kot tisoč diplomantov. Njihov cilj tudi v prihodnje ostaja nadaljnja krepitev vpetosti v mednarodno okolje in učinkovit prenos znanja. 

Slogan fakultete za naravoslovje in matematiko je: »Ustvarjamo poklice prihodnosti

Fakulteta se uveljavlja kot vodilno izobraževalno, raziskovalno in aplikativno razvojno središče regij na področju temeljnih znanosti biologije, ekologije, fizike in matematike ter na izkustvenih znanostih v matematiki, naravoslovnih področjih in tehničnih strokah. 

Ob obletnici delovanja so podelili priznanja zaposlenim in študentom za uspehe na izobraževalnem, strokovnem in raziskovalnem področju v letih 2020 in 2021. Podelili so tudi zahvalne listine posameznikom in podjetjem za sodelovanje s fakulteto. 

Nekdanja dekanja z najdaljšim časom dekanovanja Nataša Vaupotič je izpostavila težke začetke fakultete: »Ob obletnici obujam spomine na njene začetke. Stanje na začetku je bilo daleč od idealnega. Bili smo ustanovljeni, kadrovsko podhranjeni. Razumevanja, da raziskovalna univerza potrebuje močno podporo, nismo zaznali. Svojega dela se spominjam predvsem kot velike borbe. Neprestanega razlaganja in prepričevanja o stvareh, ki bi morale biti samoumevne. Z izjemno požrtvovalnostjo vseh zaposlenih in izdatno podporo vseh, ki so prepoznali pomen matematike in naravoslovja, smo korak za korakom izboljševali razmere. Dobili smo veliko raziskovalnih in razvojnih projektov, s katerimi smo posodobili našo opremo. Strmo smo dvigalii odličnost in prepoznavnosti fakultete in naših študijskih programov doma in v tujini. Pomemben cilj fakultete je, da s svojo dejavnostjo v čim večji meri prispevamo k razvoju in ugledu Univerze v Mariboru.«

Vir: Fakulteta za naravoslovje in matematiko

Rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič poudarja, da je ponosen na delo in dosežene uspehe Fakultete za naravoslovje in matematiko: »Še posebej vas odlikuje medsebojna povezanost in odlično raziskovalno delo kljub majhnim razmeram ter skromnim sredstvom. Trdno verjamem, da nam bo v prihodnosti uspelo izboljšati vaše prostorske razmere in bomo uspeli zgraditi tri nove fakultetne zgradbe, kjer bodo fakultete lahko delovale posamezno.«

Fakulteta za naravoslovje in matematiko tesno sodeluje z lokalnim okoljem, tudi z Mestno občino Maribor. Župan Aleksander Saša Arsenovič pravi, da je ponosen na univerzitetno mesto, ki ponuja široko paleto odličnih, zelo kakovostnih izobraževalnih in znanstveno raziskovalnih programov.

»Skupaj dokazujemo, da tesno sodelovanje in tesno povezovanje visokega šolstva, gospodarstva in lokalne skupnosti prinaša napredek. Skupaj lažje in bolje uresničujemo strategijo trajnostnega urbanega in družbeno odgovornega razvoja mesta, regije in države. Naj bo to naš skupni cilj tudi v prihodnje,« je dejal.

Z delom fakultete je zadovoljen tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

»Fakulteta s sodelavci in njihovim strokovnim delom nedvomno prispeva delež k razvoju slovenskega znanstveno raziskovalnega prostora. Prizadevanja za napredek se kažejo tudi v študijskih programih, s katerimi se trudite študente in študentke skozi študij opremiti s sodobnimi znanji, potrebnimi za njihovo uspešnost na delu v prihodnosti. Brez vrhunske znanosti ne bi bilo odgovorov na temeljna vprašanja sobivanja narave in sodobne družbe. Brez znanja in truda ni uspehov. Za napredek človeštva, je znanost nenadomestljiva. Ponosni smo na sodelavke in sodelavce vaše fakultete, ki skupaj ustvarjajo nova vedenja s področja naravoslovja in matematike ter to znanje prenašajo v uporabo za boljšo kakovost vseh nas,« je dejal.

Celotno slovesnost si lahko ogledate tukaj.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Svetlana Maka… (nepreverjen)

kako hecno
a je še pust

žaga jelovec (nepreverjen)

potrebujem ravnatelja za ravnanje desk na žagi
Plača 700 evri in eno brezalkoholno pivo na dan

In reply to by Svetlana Maka… (nepreverjen)

Zikollino (nepreverjen)

Potrbujem rektorja, rektalnega alpinista, me nekaj srbi ...

Rpd (nepreverjen)

Zakaj nimajo jabolk v ustih ?

Starejše novice