Zlatko je pred dnevi objavil videospot za pesem Svoboda (foto: Mediaspeed).
Pogovarjali smo se z reperjem Zlatkom Čordićem, ki navaja: »Mojih del ne morejo cenzurirati.«

Ljubljančan Zlatko Čordić, enfant terrible slovenske rap scene, je prepričan, da je zaradi svojih dejanj in kritik na račun trenutne politike na udaru državnih institucij. Ko naj bi mu ministrstvo za kulturo protipravno odvzelo status samozaposlenega v kulturi, je začel pravico iskati na sodišču.

Pred dnevi je objavil nov videospot pesmi Svoboda, ki ima na platformi You Tube že rekordno število ogledov, v njem pa je na svoj značilen poetičen način kritično obravnaval dogajanje v družbi.

V pogovoru je pojasnil svoja dejanja in pogled na trenutne razmere v kulturi in družbi. 

Marsikdo kulturnikom očita parazitstvo ...

»Vse tiste, ki so jezni na kulturnike, ker nekaterim država plačuje prispevke in zdravstveno zavarovanje, bi rad spomnil, da imamo vsi enake pravice in možnosti. Tudi oni se lahko podajo v umetniške in kulturniške vode.«

Vam je bilo kdaj žal, da ste povzročili incident na proslavi državnosti in nadlegovali direktorja Nacionalnega inštitita za javno zdravje Milana Kreka? 

»Državna proslava je proslava vseh državljanov republike Slovenije in prvič se je zgodilo, da je njeni državljani nismo smeli spremljati v živo. Ko sem razmišljal o tej krivici, sem si postavil vprašanje, na kaj smo lahko državljani pri politikih ponosni. Pogosto omenjajo naše športne dosežke, uspešne podjetnike in kulturo, vendar to niso njihove zasluge.

Zadeva s Krekom je izpadla drugače, kot sem upal, da bo. Vse se je odvijalo spontano in izpadlo je tako, kot ste lahko videli. Žal mi je, če sem direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje prestrašil. To ni bil moj namen in zato sem se mu tudi opravičil.«

»Jaz sem urednik svojih del in tega ne morejo cenzurirati.« 

Zlatko Čordić
Vsi ljudje smo enakopravni in enakovredni, pravi enfant terrible slovenske rap scene (foto: Mediaspeed).

Nenazadnje ste se izdajali za novinarja, kar je obsodilo tudi Društvo novinarjev Slovenije. Se vam zdi, da ste prestopili mejo? 

»To, da sem se predstavil kot novinar, je bil sarkazem. Verjamem, da nisem šel čez mejo, se pa zavedam, da moj prvi intervju ni bil ravno na visoki ravni (smeh).«

Menite, da si lahko umetnik dovoli več svobode izražanja kot politik, oba pa marsikdaj tudi prestopita mejo sovražnega govora?

»Dokler ne bo zakonov, po katerih bodo vsi avtorji sovražnega govora kaznovani, se zadeve ne bodo umirile. Spremljamo porast žaljivk, še posebej od tistih, ki se skrivajo za lažnimi profili in si dovolijo preveč.

Ko se je poslanka Alenka Jeraj na Twitterju pod lažnim profilom Kopriva izdala, se je o tem govorilo nekaj dni in vse je minilo brez sankcij. V demokratični družbi bi poslanec od sramote takoj odstopil. Za zdravo družbo je potrebna kolektivna zavest, da smo vsi ljudje enakopravni in enakovredni.« 

Pred nekaj dnevi ste objavili svojo novo pesem in videospot Svoboda, kjer ste brez dlake na jeziku obračunali s trenutnim političnim vrhom. Povedali ste, komu ne zaupate. Komu pa zaupate? 

»Zaupam v pravno državo in upam na predčasne volitve. Pesem Svoboda je nastala, ko nisem nikjer dobil priložnosti povedati svojo plat zgodbe. Protestiral sem za boljši jutri vseh državljanov in nisem počel nič nezakonitega.

Ko je hudič odnesel šalo in so začeli po družbenih omrežjih prodajati mojo 'bosansko' družino in otroke kot straniščne ščetke, sem jim odgovoril tako, da me niso mogli utišati. Jaz sem urednik svojih del in tega ne morejo cenzurirati.« 

Živa M. Brecelj

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tanja flaškon (nepreverjen)

marš na drinu

TABORČAN (nepreverjen)

ENA GNIDA LENA NIČVREDNA IŠČE PRAVICE

Rival (nepreverjen)

Nikoli nič pametnega delal a najbolj glasen. Pozapret takšno drhal.

Zikollino (nepreverjen)

Komentatorji zgoraj ... pa iz aviona se vam vidi, da ste govna zagorska ... a Tupsona si pa v MB želite? ... ajde, lepo nazaj v lepo njihovo, v Đurmanec, v brezskrbno, bogato življenje, kakršnega živi sleherni Zagorac ... aja, povedite Leljaka ... stoka nepismena ...

Jakove (nepreverjen)

smradu jedan puši ti samo još dalje.

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

TABORČAN (nepreverjen)

GOVNO TE JE NAREDLO

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

janban

Svinjar bi rad bil enakopraven pa noče delat.V službo idi seronja,in delaj tako kot vsi ostali,ne pa samo molzt države.Ko boš delal in plačeval davke,takrat boš enakopraven z ostalimi.

Jože33213 (nepreverjen)

Berem komentarje, kaj naj rečem drugega kot debilizem. Kaj misliš, da je služba samo proizvodnja od 6-14 potem pa domov na kavč in pivo v roke, ker ne morete v gostilne.

In reply to by janban

newwave (nepreverjen)

Težak umetnik - luftar.

Starejše novice