Med gradivi, ki jih bo obravnavala vlada, je predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o vojaški dolžnosti. Med spremembami je moč najti dvig starostne meje za rezervno sestavo, največ zanimanja pa vzbuja možnost uvedbe obveznega služenja vojske.

Vlada bo na eni izmed prihodnjih sej obravnavala spremembe zakona o vojaški dolžnosti, s katerimi želi omogočiti dolgoročno stabilno popolnjevanje vseh struktur slovenske vojske in doseganje njenega načrtovanega obsega. Kot vemo, se slovenska vojska že vrsto let sooča z veliko kadrovsko problematiko, minister za obrambo Matej Tonin pa je že ob pričetku mandata napovedal ukrepe za kadrovsko izboljšanje vojaških vrst. 

Privlačnejši program prostovoljnega služenja

Predlog zakona, ki ga vlada namerava v državni zbor poslati po nujnem oziroma skrajšanem postopku tako poenostavlja način izvajanja prostovoljnega služenja vojaškega roka, ki naj bi bil bolj stimulativen in bo omogočal lažji prehod v vojsko ali v rezervno sestavo. Program temeljnega vojaškega strokovnega usposabljanja bi postala edina vstopna točka v vojsko v smislu poenotenja vstopnih pogojev za različne kategorije.

Na prostovoljno služenje bi se lahko napotilo državljana do konca koledarskega leta, v katerem ta dopolni 30 let, s čimer se po besedah predlagatelja možnost napotitve glede na trenutno stanje podaljšuje za tri leta. Ravno tako je predlagan dvig starostne meje za sodelovanje v rezervni sestavi slovenske vojske, in sicer za moške s 50 na 55 let, za častnike s 60 na 63 let ter za ženske s 40 na 55 let.

VIR: GOV.SI
VIR: GOV.SI

V vojsko tudi v času miru

Najbolj zanimiva sprememba, ki jo predlagajo na ministrstvu za obrambo, pa je možnost uvedbe izvajanja posameznih ali vseh sestavin vojaškega dolžnosti tudi v primeru izrednega poslabšanja varnostnih razmer, o čemer na predlog vlade odloči državni zbor. Do sedaj velja, da je to mogoče ob povečani nevarnosti napada na državo oziroma neposredni vojni nevarnosti ali ob razglasitvi vojnega ali izrednega stanja. S predlagano dopolnitvijo pa se poleg dosedanjih možnosti omogoča njena ponovna uvedba tudi v miru, pri čemer se ponovna uvedba vojaške dolžnosti nanaša na otežene oziroma spremenjene razmere.

Predlagatelj se pri tem sklicuje na Resolucijo o strategiji nacionalne varnosti Republike Slovenije in na Resolucijo o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2025, ki definira pojem izrednega poslabšanja varnostnega okolja. »Pojem je dovolj širok in lahko zajema tako razmere v državi kot tudi zunaj nje, vsebinsko pa je vsaj nekoliko odmaknjen od pojma »varnostnih razmer«, kar spada bolj v sistem notranje varnosti,« so zapisali na ministrstvu za obrambo v obrazložitvi. 

Ko bi vlada predlaga ponovno uvedbo posameznih ali vseh sestavin vojaške dolžnosti v miru, bi državni zbor ob obravnavi predloga tudi presojal, ali je izpolnjen pogoj izrednega poslabšanja varnostnega okolja, ki bi narekoval tako odločitev.

Zadnji neuspeli poskus uvedbe naborništva

Spomnimo, lanskega marca je zakonodajno pot končal predlog novele zakona o vojaški dolžnosti, ki ga je v obravnavo vložila poslanska skupina SDS. Predlog je predvideval ponovno uvedbo šestmesečnega služenja vojaškega roka, v primeru ugovora vesti pa 12-mesečno opravljanje civilne službe, a je v prvi obravnavi dobil podporo le 36 poslancev, 51 pa jih je bilo proti. Podporo je našel še v DeSUS in SNS, proti pa so bil poleg preostale opozicije še v SMC in NSi.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Mulce razmazene nazaj v vojsko za 1 leto

Ne dokler v EU (nepreverjen)

oe24/welt/weltpolitik/afd-will-austritt-deutschlands-aus-der-eu/473074026

In reply to by Default (nepreverjen)

Davorin Šobar (nepreverjen)

Poklej je to še en strahotno blazen rezultat domoljubne želje aktualnega Pacienta, ki je v tistih časih prepričeval vsakogar, kakšno fantazmično prostovoljno armado bomo ustvarili (predno je zaradi pocestnega rokovnjaštva odletel). Še pred tem je pa šel še skuzi v človeškem življenju kratko fazo absolutnega antimilitarista. Buh požegnej Njega in matejčka.

dog (nepreverjen)

Nemca, kordiša, mesca, pa celo levico poslati v vojsko, če pa nočejo, takoj na GOLI OTOK POSLATI!!
tAM JE NJIHOVO MESTO . Pokvarjenci, ki niso za nobeno delo.

In reply to by Davorin Šobar (nepreverjen)

Zikollino (nepreverjen)

Pa zakaj smo se sploh odločili za samostojno Slovenijo? Da so v imenu tržnega kapitalizma komunisti (da smo si na jasnem, vsi, vsi so bili člani KPJ) pokradli vso družbeno premoženje in si nagrmadili kapitala za 10 generacij, sedaj pa pri mašah sedijo v prvih vrstah in farjem ponujajo svoje guzice? Vse ostalo je enako oz. slabše, kot je bilo: zdravstvo, šolstvo, sociala ... itd. Sedaj še obvezno služenje vojaškega roka po vzoru prejšnje gnile države, in to kljub temu, da je popolnoma nesposobni prinz teme sanjal o famozni profesionalni vojski imenovani Taborniki redu Kekecof ... ali glede na bivšo načelnico generalštaba Alenko Ermenc ... ljudje moji, moj vrhovni komandant je bil Tito ... kaj si mislim, da o tem, da bi me v boj pošiljala omenjena, je boljše, da ne zapišem ... bi plačal mastno kazen, če ne še kaj več ...

Mariborcan Ferdo (nepreverjen)

Za ideale gine budale.

Hr. Pregovor

Starejše novice