Slika je simbolična.
V evidencah zavedenih 181 oseb s ponovljeno okužbo, kar pa vnovične okužbe še ne potrjuje.

V elektronski podatkovni zbirki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo do 5. aprila zavedenih 181 oseb, ki jim je bila v razmaku 90 dni s PCR ali hitrimi testi potrjena ponovna okužba

Za STA so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pojasnili, da ponovno potrjena okužba še ne pomeni, da je do nove okužbe tudi dejansko prišlo. Lahko je šlo za zgolj podaljšano okužbo.

Ponovna okužba je namreč potrjena takrat, ko se da z analizo genoma virusa iz prve in druge kužnine, med katerima je bil vsaj 90-dnevni razmak, dokazati, da virusa nista enaka oziroma da gre za dve različici, še pojasnjujejo na STA.

Tega dokaza pa največkrat ni možno zagotoviti, saj kužnina pogosto ni shranjena ali pa ni primerna za analizo genoma. 

Na drugi strani pa lahko okužba, potrjena s PCR testom, vztraja dolgo časa, in v tem primeru dejansko ne gre za ponovno okužbo, pač pa za podaljšano okužbo, so za STA še pojasnili na NIJZ.

Ne glede na vse pa do ponovnih okužb prihaja, a so, kot kaže za zdaj, po navedbah NIJZ zelo redke.

V primeru ponovne okužbe lažji potek bolezni

Glede na objave v strokovnih revijah je sicer v primeru ponovne okužbe potek bolezni lažji kot ob prvi okužbi, "čeprav so nekateri članki opisali tudi težji potek", so pojasnili na NIJZ. Pojasnili so še, da bo po mnenju nekaterih strokovnjakov s spreminjanjem virusa podobno kot z gripo.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Koncajte novin… (nepreverjen)

Prehlajeni smo zagotovo večkrat na leto, nekateri so včasih kar naprej , a zdaj ne sme biti nihče več. A ljudje umirajo za zares hudimi boleznimi, ki jih ni treba tako mrzlično iskati in še predobro vemo, da jih imamo. Vse leto 2mio prebivalcev zdravi, a iščemo in hočemo na silo najti okužene, ki morda nikoli ne bi zboleli in tudi nikogar okužili. Eno leto je kar dolga doba, pa še iz nje nič ne da naučiti, a cepivo še lahko ustvari takorekoč takoj in komu mar, če ga večina sploh ne rabi in nihče ne ve, če sploh čemu služi in, če se ne bo sčasoma pokazalo, da morda celo škodi.

Starejše novice