V občini Pesnica si že dlje časa prizadevajo za ureditev muzeja, ki bo prikazoval dosežke in bogato kariero Alfija Nipiča, legende slovenske narodno-zabavne glasbe.

Muzej predviden v prostorih nekdanje osnovne šole

Župan občine Pesnica Gregor Žmak je za Mariborinfo pojasnil, da nameravajo muzej urediti v objektu nekdanje osnovne šole v Jarenini, ki se nahaja v neposredni bližini tamkajšnje farne cerkve.

Tam so sicer leta 1986 po scenariju Toneta Partljiča posneli kultni film Moja ata, socialistični kulak.

Hiša štajerske glasbe, ki jo načrtujejo v Jarenini, bo namenjena razstavi dosežkov Alfija Nipiča, sicer častnega občana občine Pesnica.

Razstavljene bodo listine in spominki, ki jih je prejel kot član ansambla Avsenik ali osebno. Tako bodo na ogled njegove zlate plošče, fotografije z domačih in tujih turnej.

Ob tem bo muzej služil predstavitvi domače narodno zabavne glasbe. 

Vir: Posnetek zaslona

Ob muzeju tudi prodajalna in večnamenska dvorana

Obstoječemu objektu bo dograjen prizidek, v katerem bo vhod v dvigalo in sanitarije.

V pritličnih prostorih bo obiskovalcem na voljo manjša prodajalna z izdelki lokalnih ponudnikov. Prodajalna bo namenjena predvsem promociji lokalnih ponudnikov iz občine Pesnica. 

Župan občine Pesnica je povedal, da bo poleg muzeja v stavbi tudi večnamenska dvorana.

Pridobljena soglasja, čakajo gradbeno dovoljenje

Za projekt Hiše štajerske glasbe so pridobili vsa potrebna soglasja, čakajo samo še gradbeno dovoljenje, je pojasnil župan Žmak. Pričakuje, da bo to izdano v kratkem.

Vrednost del je ocenjena na 150 tisoč evrov, od tega bo predvidoma 40 tisoč evropskih sredstev. »Za projekt pričakujemo evropska sredstva, razpis bi naj bil objavljen meseca septembra,« je povedal pesniški župan.

Žmak upa, da bo njihova kandidatura za evropska sredstva uspešna in da bodo lahko projekt izvedli v letu 2022. Dodaja, da imajo vso potrebno dokumentacijo že pripravljeno.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ragnar The King (nepreverjen)

ali bo nagačen
in kje ga bodo nagačili

Default (nepreverjen)

Grmicov sin

Ragnar The King (nepreverjen)

k

In reply to by Default (nepreverjen)

Čergoli (nepreverjen)

Gremo Alfonzij.....to mi delaj!!!!

Starejše novice