Kakšna bo usoda letošnjega festivala Lent? Če bo organizatorje spremljala sreča, bo festival glasbeno in kulturno doživetje v Maribor prinesel v svojem klasičnem terminu, torej konec junija.

Festival Lent, ki je navadno predstavljal uvod v poletje, je lani zaradi spremenjenih okoliščin zaključil poletne počitnice. Preverili smo, kakšni so načrti za letos. 

Na spletni strani festivala je zapisano, da bo Festival Lent letos potekal od petka, 25. junija, do sobote, 3. julija. Organizatorji festival torej načrtujejo v stalnem terminu konec junija, a zaenkrat še ni mogoče zatrditi, da bo zagotovo v tem terminu. Vse je odvisno od takratnih epidemioloških ukrepov.

»Kdaj pa bodo sproščeni ukrepi in v kakšni meri, pa je verjetno vprašanje, na katerega zelo težko odgovorimo,« so za Mariborinfo povedali v Narodnem domu Maribor.

Organizatorji upajo, da se bodo pogoji za organizacijo sprostili vsaj v takšni obliki kot lani. Lani je festival postregel z manjšimi prizorišči, na katerih so ustvarjalci festivala dali prednost domačim ustvarjalcem.

Rezervni termin je planiran konec avgusta

V prvem planu je torej izvedba festivala konec junija, a organizatorji razmišljajo tudi o rezervnem terminu. Ta bi bil, tako kot lani, na koncu poletnih počitnic. 

Obseg in izvedba festivala sta načrtovana v podobni obliki kot lani. Spomnimo … Lani so se organizatorji odpovedali Glavnemu odru na Trgu Leona Štuklja. Tako je bilo srce festivala Večerov oder na Rotovškem trgu, kjer je bilo na voljo okoli 300 mest. 

Brez maske vstop na festivalska prizorišča ni bil mogoč. Na prizoriščih na prostem so lahko obiskovalci masko sneli, ko so zasedli svoj sedež. V zaprtih prostorih je bilo nošenje maske obvezno ves čas. 

V primeru, da takšna izvedba letos ne bi bila mogoča, organizatorji še nimajo rezervnega načrta: »Zaenkrat rezervnega plana nimamo, prilagoditi se bomo pač morali ukrepom, ki bodo veljali oziroma bili še toliko smiselni, da bo imelo smisel izvesti festival.«

Program festivala je že pripravljen, tudi Folkart bo

V Narodnem domu pojasnjujejo, da je program festivala že v končni fazi. Dodajajo, da ga bodo objavljali sproti, ko bo dokončno potrjen z njihove strani in strani izvajalcev.

Že več kot tri desetletja je Folkart prizorišče pisane palete neštetih barv svetovne ljudske tradicije. Te tudi letos ne bodo prekinili. 33. Folkart bo predvidoma potekal med 1. in 3. junijem. Letošnji festival bo tako krajši in manj eksotičen, a kljub temu izredno zanimiv. 

V trenutnih razmerah dogodke tudi iz finančnega vidika težko načrtovati 

»Verjetno se vsi zavedamo, da je trenutnih razmerah izredno težko planirati prireditve, ko se ne ve, kakšni bodo pogoji za izvedbo teh,« so za Mariborinfo povedali v Narodnem domu.

Prav tako izpostavljajo, da so finančni načrti lahko le približne ocene, saj ne morejo vedeti, koliko gledalcev bo lahko spremljajo predstave in koncerte. Prav tako jim lahko dodatne stroške prinesejo vsa testiranja in zahteve Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

»Kot verjetno vsi organizatorji pa tudi obiskovalci si želimo normalne pogoje za prireditve,« dodajajo.

Pet pred dvanajsto je!

Da je skrajni čas za odpiranje dvoran in kulturne prireditve Narodni dom opozarja z akcijo Pet pred dvanajsto. 

S kratkimi kulturnimi nastopi na balkonih pošiljajo jasno sporočilo, da je napočil skrajni čas za takšne rešitve, ki bodo tudi v zaostrenih razmerah glasbenim in drugim kulturnim ustvarjalcem omogočale delovanje, ljudem pa obiskovanje kulturnih prireditev.

Dodajajo, da ne zanikajo obstoja virusa in ne nasprotujejo strokovno utemeljenim ukrepom, a tudi ne sprejemajo odgovora, da se ne da. »Da se da, smo dokazali z lanskoletnim Festivalom Lent. Hočemo dokazati tudi z letošnjim,« so zapisali na družbenih omrežjih.

Kljub koronavirusu in nošenju mask je lanski Festival Lent obiskalo več kot 54.000 obiskovalcev

Lani so v okviru 'koronske' izvedbe Festivala Lent lani skupno izvedli 240 prireditev oziroma dogodkov na 34. prizoriščih. 

Skupno je Festival Lent obiskalo 54.500 obiskovalcev, in sicer je bilo skupno prodanih 21.554 vstopnic. Poleg tega je Art kamp, kjer se je odvilo 710 delavnic, obiskalo 18.000 posameznikov. Brezplačna prizorišča so pritegnila še 15.000 drugih obiskovalcev.

Nastopilo je 1240 nastopajočih, in sicer 1140 domačih in 100 tujih.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Festvalu Lent in ekipi, ki ga vodi, vsa čast ... vendar ... ob za promet zaprti Koroški, zapreti za promet še Lent, je vrhunec neumosti v Totem ... že tak se nam fsi smejijo ...

Neviden (nepreverjen)

Če mislite da bom z masko hodil zaradi tistih dveh stojnic z slovensko kulinaričnimi čevapi 'pol raje sploh ne odpirajte ničesar.

Kaco (nepreverjen)

Enim pa ravno nič ne ustreza. Zdaj so godrnjali, ko je bilo vse zaprto a seda se nekaj odpira pa zopet narobe. Ta virus obdobje pušča resne posledice.

Zikollino (nepreverjen)

Gostinec ti brez dovoljenja ne sme niti pijače prinesti, kaj šele, da bi smel od gostov zahtevati kakršne koli osebne podatke ... no, Janševi bedački mislijo, da bo ta zgodba z napačnimi navodili pila vodo ... pa se žal motijo ... kakor vedno ... povem na glas ... ko bo hotel "kelner/kelnerica" od mene kakršne koli podatke ... ga čaka ena fina, mala tožbica ... pa da ga vidimo junaka ... junakinjo .

Zikollino (nepreverjen)

Lažni Zikollino ... vidim "copy/paste" ... si se končno zavedel, da si nepismem? Da sam ne moreš nič napisat?

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

Starejše novice