Foto: Borut Ambrožič
Mestna občina Maribor bo kmalu pričela z interventno obnovo Čeligijevega stolpa, saj je objekt trenutno v zelo slabem stanju.

Severni - Čeligijev stolp, ki je bil zgrajen v 15. stoletju, je edini ohranjen med štirimi kvadratastimi stolpi na severni strani mestnega obzidja in tako predstavlja veliko kulturno dediščino mesta. Vendar je objekt trenutno v zelo slabem stanju.

Strešno konstrukcijo in kritino so na mariborski občini zaradi ogrožene statike konstrukcije strehe interventno že obnovili konec lanskega leta. Sedaj pa bodo z obnovo nadaljevali.

»Nadaljnja obnova objekta je nujna do končne vzpostavitve varnega stanja pred nadaljnjim propadanjem ter ohranitve in oživitve historične vrednosti objekta,« pravijo na Mestni občini Maribor.

Obnova stolpa se bi naj pričela še letos

Da je Čeligijev stolp v izredno slabem stanju priča tudi dogodek iz leta 2019, ko se je zrušil spodnji del stolpa, ki ga je občina hitro sanirala. Sedaj bodo na mariborski občini revitalizirali in poskusili ohraniti prvobitnost objekta, dela se bodo tako navezovala na sanacijo temeljev, zidov, medetažnih konstrukcij ter ohranitev in oživitev historične vrednosti objekta. 

»Zahtevna obnova je načrtovana z začetkom sredi letošnjega leta, zaključek del je predviden v drugi polovici naslednjega leta,« dodajajo na Mestni občini Maribor.

O vrednosti obnove na občini še ne morejo govoriti, saj še zbirajo prijave oziroma ponudbe za obnovo stolpa. Kot zanimivost pa dodajajo, da bodo vzdrževalna dela izvedli na način, da bo omogočen ogled stolpa, hkrati pa želijo urediti galerijo ali manjši muzej.

Spomnimo ...

Del obzidne stranice ob Črnem stolpu je bil ohranjen vse do leta 1990, ko je ob gradnji stanovanjskih blokov investitor podrl še zadnje ostanke zahodnega dela severnega obzidja. Območje okrog stolpa je ostalo neurejeno in še vedno čaka na primerno prezentacijo, ki bi stolp pomembno umestila v prostor in mu povrnila vsaj del nekdanjega pomena.

V preteklosti sta se v to smer zgodila vsaj dva večja poskusa. Prvi je na tej lokaciji predvidel novo Lutkovno gledališče, za katerega se je zelo zavzemal znani mariborski lutkar Tine Varl. Slednje je kasneje našlo svoje mesto ob reki Dravi. Drugi poskus pa je nastal na pobudo četrtnega svetnika Boruta Ambrožiča ml., ki je dal leta 2006 pobudo za ustanovitev delovne skupine za revitalizacijo Čeligijevega stolpa.

Poskus vzpostavitve mikro pravnega muzeja, za katerega bi se lahko izkoristila evropska sredstva, se ni izpeljal, tudi zaradi vložitve motenjske tožbe stanovalcev bloka v Gregorčičevi ulici 29, ki so bili prepričani, da zemljišče ob Čeligijevem stolpu kljub dejstvu, da je kot zemljiškoknjižna lastnica vpisana mariborska občina, pripada njim.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
božidar (nepreverjen)

županov kompnjeros bo dobil dela

Zikollino (nepreverjen)

Božidar Zagorski ... nehaj v breg bremzati!

In reply to by božidar (nepreverjen)

pohorskisvizec (nepreverjen)

božidar d....ć ti že veš...Drugače, za kvazi projekte je denar, za zgod. objekte, kot je ta stolp, pa ni. Zanimivo zgodbo bi lahko napletli, ga dali na ogled...

jernej_S (nepreverjen)

Super, končno!

Zikollino (nepreverjen)

Bravo župan in ekipa ... obnovili ste že zdaj več, kot onih 7 palčkov pred vami ...

Starejše novice