Slika je simbolična.
V dveh sobotah – 17. in 24. aprila – so Mariborčani po podatkih Snage, pri kateri so končali v akciji zbrani odpadki, teh zbrala za dobrih 17 ton.

Po ocenah mestnih četrti in krajevnih skupnosti Mestne občine Maribor je v dveh terminih občinske akcije Moji odpadki – moja skrb, katere izvedbo so narekovali omejitveni ukrepi zaradi epidemije, sodelovalo okoli 1700 občanov.

Po podatkih mariborske Snage, kjer so končali v akciji zbrani odpadki, so v čistilni akciji zbrala za skupno dobrih 17 ton odpadkov:

  • 5580 kilogramov komunalnih odpadkov (3000 na desnem bregu in 2580 na levem), 
  • 5800 kilogramov zelenega obreza (4120 na desnem in 1700 na levem bregu) ter
  • 6200 kilogramov kosovnih odpadkov iz narave in od doma (2220 kilogramov na desnem bregu in 3980 na levem).

»To so količine odpadkov, ki sta jih podjetji Snaga in Nigrad odpeljali z zbirnih mest, vendar podatek ni celovit niti še dokončen, saj so nekateri v akciji zbrane odpadke odlagali tudi v svoje zbiralnike smeti in v koše za odpadke ali pa jih odpeljali v Snagina zbirna centra v Plinarniški in Puhovi ulici,« še ob tem sporočajo z Mestne občine Maribor. 

Seštete tudi še niso vse količine zelenega obreza, saj z območja veslaškega centra v Bresternici Nigrad včeraj ni mogel odpeljati vsega in bo to opravil v naslednjih dneh. Nigrad je v obeh terminih skrbel za odvoz zelenega obreza, Snaga pa za odvoz ostalih odpadkov.

V akciji je minulo soboto sodelovalo šest mestnih četrti in krajevnih skupnosti na levi strani Drave, in sicer Bresternica-Gaj, Kamnica, Koroška vrata, Center, Ivan Cankar in Malečnik-Ruperče. 

»Ocenjujemo, da se je vključilo skupno okoli 700 občanov, največ v Krajevni skupnosti Bresternica-Gaj – okoli 200. V tej krajevni skupnosti je bilo tudi dejavnih največ društev, kar sedem, in zbrali so največ odpadkov, predvsem zelenega obreza in kosovnih odpadkov, pobranih v naravi ali pripeljanih od doma,« še sporočo mariborska občina.

Večje število društev in krajanov, tudi razred učencev osnovne šole, je sodelovalo tudi v Krajevni skupnosti Kamnica, okoli 160; na njenem območju so organizirano čistile tudi ekipe zaposlenih v Mariborskem vodovodu in Športnih objektih Maribor (na Mariborskem otoku) ter v Skupni občinski upravi Maribor (v središču Kamnice). 

Znova so se odlično odzvala tudi prostovoljna gasilska društva – v Mestni četrti Koroška vrata so prostovoljni gasilci iz Prostovoljnega gasilskega društva Maribor mesto odstranjevali belo omelo z dreves, v Kamnici pa je tamkajšnje prostovoljno gasilsko društvo pomagalo tudi pri prevozu odpadkov na zbirna mesta.

Na način »ploging« - iz švedščine prevzet izraz za pobiranje odpadkov med tekom – so odpadke na zelenih površinah v središču pobirali tisti, ki so se pridružili pobudi Liste kolesarjev in pešcev. 

Z rafti so se po Dravi spustili člani Rafting kluba Maribor in z rečne strani čistili obrežje. Na različnih lokacijah po mestu, predvsem na nabrežju Drave, so opazili tudi nekaj skupin dijakov, ki so skupinsko pobirali odpadke.

Dejavni so bili tudi medobčinski inšpektorji. Med drugim so pregledali nepravilno odložene odpadkov v središču mesta in med njimi našli dovolj materiala, da bodo lahko proti kršiteljem uvedli postopke.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič se je v čistilni akciji tokrat posvetil dvema točkama v središču mesta, ki ju občani pogosto izpostavljajo kot posebej problematični z vidika kopičenja odpadkov in nasploh vzdrževanja: območje garaž med Glavnim trgom in Usnjarsko ulico (ob Glavnem mostu) ter podhod pod Mlinsko ulico, pri Avtobusni postaji. 

V primeru garaž je župan povedal, da bo občina pozvala upravitelje, naj bolje opravljajo svoje delo in skrbijo za objekt. Ureditev podhoda pri avtobusni postaji pa je naloga občine in ta že snuje vsebine, s katero bi ta zanimivi prostor oživili.

Župan je ob zaključku letošnje čistilne akcije Moji odpadki – moja skrb poudaril, da po njegovem mnenju tovrstne akcije v organizaciji občine niti ne bi smele biti potrebne, saj je prav, da vsak sproti primerno poskrbi smeti, ki jih ustvari.

Neva Pipan, vodja delovne skupine za čistilno akcijo, je povedala, da je Mestna občina Maribor izjemno zadovoljna z odzivom občanov v obeh terminih, še posebej pa je pohvalila odziv različnih društev, ekip, ki so se organizirale v okviru javnih podjetij in šol. 

»Zelo smo veseli povezovanja med akterji, ki imajo vsak na svojem področju pomembno vlogo v našem mestu – od občine in njenih javnih podjetij in zavodov, preko Gasilske brigade Maribor in prostovoljnih gasilskih društev pa do številnih nevladnih organizacij. Čistilna akcija Moji odpadki – moja skrb se je med Mariborčani nedvomno 'prijela', in prepričana sem, da se vedno bolj krepi tudi zavedanje, da smo dolžni za odpadke, ki jih proizvedemo, tudi samo poskrbeti,« je dejala.

Potrdilo pa se je tudi, da Mariborčanom najbolj odgovarja tradicionalni način izvedbe čistilnih akcij – organizirano, z evidentiranjem udeležencev, razdelitvijo terena in s skupnimi izhodiščnimi točkami ter, seveda, z veliko druženja. 

Letošnje ugotovitve občine in njenih mestnih četrti in krajevnih skupnosti – predvsem glede doslej z vidika odpadkov manj znanih problematičnih območij, zasnove akcije in organizacije zbirnih mest za odpadke – pa tudi pripombe in predloge udeležencev bodo na občini uporabili pri načrtovanju naslednjih čistilnih akcij. 

Skozi vse leto pa bodo še naprej, tako obljubljajo, posebno pozornost posvečali ozaveščanju o odnosu do okolja in ravnanju z odpadki, s ciljem, da tovrstnih akcij enkrat več ne bi potrebovali.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Njkk (nepreverjen)

Najprej je potrebno očistiti v glavah ljudi.

Viola (nepreverjen)

Ja to pa je misija nemogoče. Gledam okoli sebi in imam občutek, da je zmeraj več debilov posebej sedaj, ko jim je za nekaj časa bilo omejeno gibanje. Primer: včeraj opazim kako nekdo hodi naokoli z mini majčko a bilo je 7 stopinj in hladen veter z Pohorja? Verjetno je revček hotel pokazit nekaj mišic in ne more in ne more dočakati toplega vremena,...

In reply to by Njkk (nepreverjen)

zvodnik milan (nepreverjen)

sigurno je bil peder

In reply to by Viola (nepreverjen)

Zikollino (nepreverjen)

v odpadkih je super biznis
Recimo da ti na odpadi
plačajo za odpadni material
minimalno 10 centov
so po tem takem zaslužili Mariborčani
17 000 x 0,1
je to 1700 Evrov
to je pa lepi biznis

Mariborčan 1970 (nepreverjen)

ta sredstva bi morala dobiti občina

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

Starejše novice