Slika je simbolična.
Med 17. in 30. majem 2021 poteka nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev.

Policisti po vsej Sloveniji izvajajo nadzor nad kršitvami kolesarjev, preverjajo pa tudi ravnanja drugih udeležencev do kolesarjev. Nacionalno preventivno akcijo skupaj izvajata Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa in policija.

V sklopu te preventivne akcije bodo policisti jutri, 21. maja 2021, med 7. in 14. uro, na celotnem območju Policijske uprave Maribor izvajali poostren nadzor nad kolesarji in vozniki, ki ogrožajo varnost kolesarjev.

Kolesarji spadajo med ranljive udeležence cestnega prometa in so ob pešcih najbolj ogrožena kategorija udeležencev v cestnem prometu. 

Več kot polovica prometnih nesreč se po podatkih policije zgodi zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev, najpogosteje zaradi neupoštevanja pravil o prednosti ter nepravilne strani in smeri vožnje, vse prevečkrat pa tudi psihofizičnega stanja kolesarjev in pravil hitrosti vožnje. 

V razmeroma visokem deležu so povzročitelji tudi vozniki motornih vozil, in sicer med 40 in 50 odstotkov, predvsem zaradi neupoštevanja pravil prednosti, pravil hitrosti vožnje in nepravilne strani ali smeri vožnje.

Kolesarji so v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi na cestah v naseljih, kjer je tudi udeležba kolesarjev v cestnem prometu največja.

S poostrenimi aktivnostmi na tem področju želijo policisti vplivati na kolesarje in voznike, ki ogrožajo varnost kolesarjev, da bodo v večji meri spoštovali cestnoprometne predpise in s tem vplivali na ugodne in stabilne prometno-varnostne razmere.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ufjebemti (nepreverjen)

Kdaj nadzirajo kolesarje ? V času policijske ure ? Policaja na kolesu ali peš nisem videl od 91 kot so letali okoli kasarne .

Ufjebemti (nepreverjen)

Policaji redno komentirajo na mbinfo.

In reply to by Ufjebemti (nepreverjen)

Ip (nepreverjen)

Tam pri magdaleni se postavite
Vsi moramo lazit na eno stran. Vse tja do starega mosta je opasno.

pohorskisvizec (nepreverjen)

Polovite te, ki se vozijo po pločnikih...dost jih imam!

Starejše novice