V aprilu prejšnjega leta so se pričela obnovitvena dela na Sodnem stolpu na Lentu, ki je po letu dni le zaživel v novi podobi. Sedaj čaka le še obiskovalce.

Sodni stolp je sicer srednjeveški obrambni stolp, ki stoji na obrežju Drave pri osrednji tržnici v Mariboru. Objekt je nekoč utrjeval jugozahodni vogal mestnega obzidja in v osnovi izvira iz začetka 14. stoletja.

V sodobnem času služi kot prizorišče za kulturne dogodke, a je bil zaradi dotrajanosti in slabe opremljenosti v uporabi le občasno, večinoma v času Festivala Lent ali festivala dokumentarnega filma Dokudoc.

Z obnovo, na katero je Sodni stolp čakal vrsto let, pa naj bi sedaj pridobil vse potrebno za nove kulturno-umetniške vsebine.

Prenova z dvema prizoriščema ocenjena na 936.000 evrov

Sodni stolp so pričeli obnavljati pred letom dni, po načrtih projektanta Jurija Kobeta, a hkrati pod skrbnim nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki je predpisal kulturno varstvene pogoje obnove.

Vrednost prenove je ocenjena na 936.000 evrov, v sklopu prenove pa sta uredili dve prizorišči, spodnje in zgornje prizorišče. Spodnje prizorišče je namenjeno manjšim prireditvam, kot so glasbene in kulturne predstave, ki obsega sto sedišč, zgornje prizorišče pa je namenjen izobraževalni in galerijski dejavnosti.

Poleg tega so obnovili tla in sistem ogrevanja objekta, delno je obnovljena fasada, notranje stene so ostale neobnovljene zaradi navodil zavoda za kulturno dediščino, uredili so se funkcionalni priključki, nosilna plošča, ki, kot že omenjeno, ločuje pritličje in zgornje nadstropje, pripadajoče stopnišče, vgradile so se kovinske obstenske galerije v zgornjem nadstropju, poleg tega pa se je izvedel tudi preboj z vhodom v atrij zunanjega avditorija Lutkovnega gledališča Maribor, s čimer so povezali obe prizorišči.

Skupna vrednost projekta revitalizacije Vojašniškega trga, ki zajema tudi vinogradniški muzej in Sodni stolp, je sicer ocenjena na okoli šest milijonov evrov. Večji del sredstev naj bi prišel iz Kohezijskega sklada preko mehanizma celostnih teritorialnih naložb.

Občina želi uveljaviti Kulturno-prireditveni center Minoriti

»Končno smo prišli tako daleč, da lahko temu kulturnozgodovinskemu objektu damo neko novo funkcijo. Tako bo sedaj stolp postal prireditveni in razstavni prostor, ki bo povezan v komplet Minoriti, ki ga sestavljajo še Minoritska cerkev, zunanji avditorij in kompletna prenova trga ter Vinogradniški muzej,« pravi Teobald Pajnik, vodja projekta iz Službe za razvojne projekte in investicije na Mestni občini Maribor.

Podžupanja Mestne občine Maribor Alenka Iskra temu pritrjuje in dodaja, da v Sodnem stolpu nastaja novi kulturni prireditveni center. »Minoritski prostor tako ne ostaja več samo prostor za lutkovno gledališče in občasne dogodke, ampak pravi kulturni center,« poudarja Iskra. 

Tako je napovedala, da na Mestni občini Maribor ustanavljajo posebno produkcijsko-organizacijsko skupino oziroma enoto ter novo shemo delovanja kompleksa, saj naj bi delo in organizacija novega kompleksa presegalo delo Lutkonega gledališča Maribor. 

»Organizacija v tem trenutku je zastavljena tako, da ostaja zavod Lutkovno gledališče. Da bi ustanavljali nov zavod ne razmišljamo, ampak bomo ustanovili samostojno produkcijsko enoto. Mnogo bo potrebne koordinacije ter vsebinskega usklajevanja. Naziv Lutkovno gledališče pri tem ostaja, ker je uveljavljena blagovna znamka, mi pa bomo na novo uveljavili Kulturno-prireditveni center Minoriti,« še dodaja Iskra. 

Ciljne vsebine v Sodnem stolpu bodo po napovedih podžupanje Alenke Iskra glasbeni in galerijski dogodki, tudi filmska produkcija, pri čemer že napoveduje junijske dogodke v Sodnem stolpu v okviru Festivala Lent in Festivala Borštnikovega srečanja.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
TABORČAN (nepreverjen)

kot vidim jih geometrija zelo jebe
nikjer nobene matematične porazdelitve
vse je narejeno kar tako od oka
Kod da bi delali bosanci

tanja flaškon (nepreverjen)

kot vidim so tudi tebe delali bosanci
kar tak od oka
nobene geometrije

In reply to by TABORČAN (nepreverjen)

Tudi so bosanc… (nepreverjen)

Muhamed Haso Akbar

In reply to by TABORČAN (nepreverjen)

pohorskisvizec (nepreverjen)

Flaškonca, točno to..ta ni diht!

Nenormalno (nepreverjen)

Nesmotrne porabe javnega denarja ne bi smelo biti ... potrebovali bi pa nove zapore za muslonorciste!! Nenormalno!

In reply to by pohorskisvizec (nepreverjen)

TABORČAN (nepreverjen)

gorjanec
nije tvoja glava za mislit
Tvoja glava je samo za frizerja

In reply to by pohorskisvizec (nepreverjen)

Manastir su st… (nepreverjen)

alo/vesti/politika/513393/vucic-putuje-u-svetinju-stariju-od-hilandara-predsedniku-srbije-ce-biti-dodeljen-orden/vest

Starejše novice