Podjetje Integral Mostogradnja bi ob Lavričevi ulici na Lentu gradilo večnadstropni stanovanjski objekt. Na to so se odzvali tamkajšnji stanovalci, ki pravijo, da z načrti niso bili obveščeni, opozarjajo na težave, ki bi lahko bile posledica novogradnje.

Mestna občina Maribor je javno razgrnila dopolnjeni osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta za del območja ob Lavričevi ulici v Mariboru, na katerem želi investitor izvesti ureditev, povezano z izgradnjo novega stanovanjsko-poslovnega objekta na Lentu.

Iz dokumenta je razvidno, da si podjetje Integral Mostogradnja prizadeva, da bi na levem bregu Drave zgradilo stanovanjsko-poslovno stavbo, poleg tega bi izgradilo tudi podzemno garažo. Podjetje pa bi uredilo tudi zunanjo ureditev, prometno, komunalno in energetsko infrastrukturo.

Stanovalci opozarjajo na neobveščenost zainteresirane javnosti in občanov

Odvali so se lastniki stanovanj na Lavričevi ulici, ki so zapisali, da niso bili zadovoljivo obveščeni o aktivnostih Mestne občine Maribor v zvezi s tem delom mesta. Trdijo, da jim je bila odvzeta možnost podati svoje pripombe in predloge pri oblikovanju 'izhodišč'.

Ta so bila v času od 24. avgusta do 11. septembra 2020 objavljena na spletnih straneh občine. V tem času občina ni prejela niti ene same pripombe zainteresiranih občanov na 'izhodišča', saj ti z njimi niso bili seznanjeni, pravijo domačini.

»Kot etažni lastniki stavb v navedeni ulici smo zato bili že v prvem koraku postopka prikrajšani oziroma oškodovani. To nas navdaja z veliko mero nezaupanja v nadaljevanje celotnega postopka. Mestna občina Maribor s tem ni delala v korist nas, zainteresiranih občanov,« dodajajo.

Vizualizacija stanovanjskega objekta, ki bi ga ob Lentu gradilo podjetje Integral Mostogradnja.

Prav tako menijo, da je enako neustrezno in brez občutka za pravočasno informiranje prizadetih občanov reagirala tudi Mestna četrt Koroška vrata, ki jih prav tako ni obvestila o osnutku občinskega podrobnega prostorskega načrta.

»Nad dosedanjim ravnanjem Mestne četrti Koroška vrata, in predvsem njene najodgovornejše osebe, predsednika sveta mestne četrti, smo globoko razočarani,« so zapisali. 

Opozarjajo na zastarelost temeljnega ureditvenega prostorskega akta

Lastniki stavb opozarjajo tudi na neaktualnost temeljnega ureditvenega prostorskega akta. Navajajo, da je bil ta izdan leta 1999, ko na konkretnem območju še ni bil zgrajen ogromen stanovanjsko-poslovni objekt 'Dravske terase' z velikim številom stanovanj. 

Območje se po mnenju stanovalcev že zdaj duši v prenaseljenosti in premajhnem številu takrat načrtovanih parkirnih površin za poslovne prostore in obiskovalce. Prav tako opozarjajo, da je količina zelenih površin na gostoto poseljenosti minimalna. 

Prostorska vizualizacija objekta.

Problematika parkirnih mest se bo po mnenju stanovalcev še poglobila 

Ob novogradnji naj bi podjetje Integral Mostogradnja na Lentu zagotovil še 136 parkirnih mest. Te predvidene načrtovane parkirne površine po mnenju stanovalcev zagotovo ne bodo razrešile aktualne situacije v celotni soseski, temveč bodo ustvarile še akutnejše probleme, ki jih ob pričakovanem potencialnem večanju avtomobilov sploh ne bo več možno razreševati. 

Stanovalci mariborsko občino opozarjajo tudi na to, da obstoječa kapaciteta vrtcev in osnovnih šol ne bo zagotovila potrebam še dodatnih stanovalcev. 

V poslovno−stanovanjskem objektu je v njegovem spodnjem robu načrtovan večji gostinski objekt, ki po mnenju stanovalcev ne spada v gosto naseljeno spalno naselje, saj bo dodatno ogrožal nočni mir in red.

»Z umestitvijo na prostor tik ob sprehajalni poti ob Dravi, ki med prebivalci tega dela mesta slovi kot zelo priljubljeno sprehajališče, posebej ob vikendih, bo odslej tak sprehod moten,« so zapisali. 

Prav tako opozarjajo na povečanje onesnaženosti zraka v soseski, ki bi naj bila posledica povečanja števila prebivalstva in na povečanje hrupa. Zaradi vsega naštetega stanovalci menijo, da se bo na Lavričevi ulici in Koroški cesti bistveno poslabšal bivalni standard. 

Predlagajo, da se osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta zavrže

»Zavračamo vsa že pridobljena mnenja več strokovnih in drugih pristojnih mest o ustreznosti v tak občinski podrobni prostorski načrt umeščenega načrta objekta,« so jasni. 

Stanovalci Lavričeve ulice zato predlagajo, da se predlagani osnutek sprememb občinskega podrobnega prostorskega načrta v celoti zavrže oziroma izniči. 

Mesto občino Maribor pozivajo, naj sproži pričetek postopka za pridobitev in potrditev novega osnutka občinskega podrobnega prostorskega načrta za to območje, ki bo to uredil kot območje v celoti brez zazidljivih površin.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Koncajte novin… (nepreverjen)

Ko jaz imam stanovanje, me za druge več ne briga. Kaj ko bi pred izgradnjo njihovih blokov, bili bližnji stanovalcii proti gradnji? Vsak misli le nase, ko je on urejen, naj se za druge prepreči. To je ta vecni egoizem

Heh (nepreverjen)

Ja mene res ne briga za bogatune, ki bodo edini, ki si bodo lahko ta stanovanja privoščili. Ne vem zakaj ti rit ližeš višjemu sloju ki nas tone bolj in bolj v mlakužo, samo da lahko oni med sabo tekmujejo, kdo stoji najvišje nad oblaki.

In reply to by Koncajte novin… (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Višji sloj te tone? Cepec jedan glupi, kaj si pa mislo, da bo, ko pride fevdalizem? Bolj glup, bolj tlači ... dokler se ne zakotali glava ... vino teče, naj še teče kri ...

In reply to by Heh (nepreverjen)

pohorskisvizec (nepreverjen)

Saj ji ne bodo vpr....res pa, da je tam res nenormalno stanje za parkiranje....naj inv. pove, kje odo in koliko jih bo!

janban

Kdo bo njih vprašal,so oni lastniki zemljišča?

Zikollino (nepreverjen)

Kaj je stoka? Ko ste vi zastonj dobivali stanovanja v Lavričevi in na Koroški ... a je kdo kaj vprašal že tam nas stanujoče ljudi? In glejte kaj smo dobili ... bagro zagorsko za sosede.
Naj zgradijo blok z dragimi stanovanji ... mogoče se priseli elita iz SNG Maribor! Aja, ti nimajo niti za abonma, gledajo kolege na naš davkoplačevalski račun ... sheet, sem hotel napisati: svetovljanski ...

Suljo Buzerantovšek (nepreverjen)

sam kanon futer
a veš da me interesuvlje
Ali imajo ovi VOLILNO PRAVICO

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

Suljo Buzerantovšek (nepreverjen)

Pa kaj ima golazen pričat kaj se bo gradilo
Pa vi v maribori bi res radi da bo na Lenti živel samo kanon futer
Pa za kanon futer so studenci, tabor in tja proti pohorju
kjer se drek vozi iz ptuja

Starejše novice