Implementacija evropskega digitalnega covid potrdila poteka dobro in po načrtih, več informacij o tem pa je po napovedih pristojnih pričakovati v četrtek.

Jelko Kacin, nacionalni koordinator cepljenja, je na današnji vladni novinarski konferenci izpostavil tudi poziv vlade Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, naj oblikuje jasno stališče, ali je treba spremeniti prakso cepljenja, in sicer ali pri tistih, ki so s prvim odmerkom dobili cepivo AstraZenece, pri drugem odmerku uporabiti cepivo mRNK.

Funkcionarji vlade o dobrobiti cepljenja

Sicer pa za zdaj še vedno velja, da se za cepljenje z obema odmerkoma cepi z istim cepivom, je dejala epidemiologinja Irena Grmek Košnik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kot je še izpostavil Kacin, vlada od ponedeljka od vseh svojih funkcionarjev pričakuje tudi aktivno držo glede promocije cepljenja, zato je naložila vsem ministrom in državnim sekretarjem, da pri obiskih na terenu in vseh javnih nastopih komunicirajo dobrobit cepljenja.

S težjim potekom bolezni stari od 35 do 55 let

Precejšnje število starejših od 50 let ostaja necepljenih, predvsem pa starejših od 75 let, ki bi v primeru ponovnega izbruha bolezni lahko doživeli okužbo s težjim potekom.

»Noben napor v tem trenutku ne sme biti odveč, da družinski zdravniki vzpostavijo stik s temi ljudmi, ki praviloma živijo sami ali pa pri sorodnikih in jih povabijo k cepljenju,« je pozval Kacin.

Opozoril je še, da je glavnina tistih, ki jih s težjim potekom bolezni trenutno zdravijo v bolnišnicah, veliko mlajša kot lani, saj so stari od 35 do 55 let.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pištika (nepreverjen)

Dokler bo vlada promovirala cepljenje, bo odziv slab. Cepljenje morajo promovirati zdravniki, med.sestre,…torej stroka. Vladi ljudje ne zaupajo.

Vanek76 (nepreverjen)

Very bad government and opposition.

Vanek76 (nepreverjen)

Fascist globalists.

Ragnar The Gread (nepreverjen)

Kaco, vtakni si tote flaške veš kam, pa naj ti paše.

Starejše novice