Foto: kabinet predsednika vlade
Premier Janez Janša je napovedal, da bo Slovenija sledila trendu v ostalih evropskih državah. Cepljenje od sredine avgusta tako ne bo več brezplačno. »Kdor je cepljen, testiran ali prebolevnik, ne bo imel nobenih ovir v javnem življenju,« je povedal.

Predsednik vlade Janez Janša je na novinarski konferenci uvodoma povedal, da je sedaj, ko imamo na voljo dovolj cepiva, odgovornost na vsakemu posamezniku, da zaščiti sebe in svoje bližnje, hkrati pa tudi omogoči odprtost javnega življenja.

»Na voljo imamo dovolj instrumentov, da nam ni treba ponovno zapirati javnega življenja, omejevati gibanja. Čas je, da združimo moči in dosežemo čim večjo precepljenost prebivalstva,« je dejal.

Sprememba zakona o nalezljivih boleznih ni potrebna

Nadalje je Janša povedal, da sprememba zakona o nalezljivih boleznih v tej fazi najbrž ni potrebna. 

Napovedal je, da si bo vlada vzela čas do jeseni, da nekatere pripombe, ki so bile dane v razpravi preuči in vloži novo novelo. »Vlada je s to novelo zakona hitela zato, da ujame rok, ki ga je postavilo ustavno sodišče. Star zakon še vedno velja in omogoča dovolj instrumentov, da se dovolj učinkovito borimo z epidemijo,« je dodal. 

Koalicija bo po njegovih besedah predlagala preložitev glasovanja o zakonu o nacionalnem demografskem skladu. »Ne želimo, da se tako pomemben zakon sprejema v politično pregretem ozračju,« pojasnjuje Janša.

Testiranje ne bo več brezplačno

Janša je povedal tudi, da je Evropska komisija Sloveniji odobrila načrt za okrevanje in odpornost, v katerem je veliko denarja za digitalno preobrazbo gospodarstva, javne uprave, šolstva. Ta denar bo začel v Slovenijo prihajati v naslednjih mesecih.

Ministrstvo za zdravje bo v prihodnjih dneh pripravilo spremembe odlokov, s katerimi bo Slovenija sledila priporočilom Evropske komisije, je napovedal. Kot je povedal, bo vlada sledila smeri – čim več odprtega, čim več dostopnega, brez omejitev, ampak ob pogoju PCT.

»Kdor je cepljen, testiran ali prebolevnik ne bo imel nobenih ovir v javnem življenju. Od sredine avgusta testiranje ne bo več brezplačno,« je dodal. 

»Za testiranja smo do sedaj porabili 60 milijonov. Ali v času, ko imamo na voljo brezplačno cepljenje, lahko zahtevamo od tistih, ki so cepljeni, da plačujejo teste za tiste, ki se ne odločijo za cepljenje?« se sprašuje Janša, ki pravi, da je trend v Evropi, da testiranje ni več brezplačno.

Zavzemali se bodo za striktno upoštevanje PCT pogoja

»Vsi skupaj si želimo, da bi bila letošnja jesen drugačna, kot je bila lanskoletna,« je povedal Matej Tonin in dodal: »Želimo si, da bo življenje teklo normalno, da bodo stvari odprte, brez omejevanja javnega življenja. Vsekakor je prišel čas, da odgovornost za prihodnost prevzamemo v svoje roke.«

»V prihodnjih razpravah, kako se spopadati z epidemijo in kakšne ukrepe sprejemati, se bomo zavzemali za to, da se javno življenje ne zapira, ampak se striktno upošteva PCT pogoj,« je pojasnil.

Kot pravi Tonin, je to najboljši in najbolj enostaven način, da ohranimo čimbolj normalno življenje, s čim manj omejitvami in tako prispevamo k temu, da bo gospodarstvo začelo intenzivno okrevati in da se bo okrepil tudi zdravstveni sistem.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
PuklastiVanč (nepreverjen)

Ko te jebe ... takrat ti ne boš več predsednik vlade ... in še enkrat: ko te jebe majmune ...

Iki (nepreverjen)

Bo pa pod naslednjim cisto enako :-)

In reply to by PuklastiVanč (nepreverjen)

PuklastiVanč (nepreverjen)

I tebe, majmune ... na štemajzl ...

In reply to by Iki (nepreverjen)

Igorp (nepreverjen)

A res se opravicujem zdravstvo ter ostalo banfo drzimo gor ljudje ki smo zaposleni in placujemo davke..zdtavstvo in vse ostalo.. ce nekdo od mene zahteva test naj mi placa.. saj ga ne zahtevam jaz.. zaenkrT sem zdrav.. a pol se tudi naj testiram za aids... ter ostalebolezni.. a ni to en velik nateg.. pop pa se cudite da vam ljudje ne verjamejo.. no v vecini?!

Vanek76 (nepreverjen)

Greš na volitve pa prasca izvoliš ker mu edinemu še zaupaš ker vsi ostali so očitni gangsterji ker vsi povrsti zastopajo vse tisto kar ni normalno na tem svetu. Ostalo pa že veste, več mi ni da vse to komentiram, lahko samo še to komentiram da so veliko škode že naredili v letošnjem letu glede cepljenja kar se bo mogoče pokazalo šele čez dve leti. Po izjavi človeka ki je sodeloval pri ustvarjanju tega ubijalskega Pfizerjevega cepiva ki sploh ni cepivo ter sploh ni bilo namenjeno za neki kovid ampak za popolnoma nekaj drugega, kar pomeni da bo ta cirkus mogoče še kar nekaj časa trajal dokler se vsi ne zbudijo, treba je omeniti tudi to da so v Veliki Britaniji zamenjali 10.000 živih vojakov za zelo napredne (DARPA) vojaške robote, skratka znanstvena fantastika v živo. Za kaj te robote nameravajo uporabiti, lahko samo ugibamo. Osebno sem prepričan, da to kaj se dogaja v današnjem času ne spada v 21.stoletje ampak v mračni srednji vek ali pa tudi tam ne.

Vanek76 (nepreverjen)

Video o mojem prejšnjem komentarju, glede napredka vojaških robotov.
https://youtu.be/y3RIHnK0_NE

Lepec (nepreverjen)

Šipac Šimpanz bo zagotovo dobil batine.

Koncajte novin… (nepreverjen)

A cepiva so pa zastonj? Verjemite vse bomo plačali. In zakaj je sploh treba testirati zdrave ljudi, če vsi vemo, da so mogoče cepljeni bolj kužni. Tako je kdor zahteva test, naj ga plača. To je kot na sodišču, ko mora žrtev dokazovati, da je nedolžna. Butale, levi in desni tulijo v isti rog, saj vidijo, da če bodo na oblasti bodo eni ali drugi zlahka ustrahovali in zapirali ljudi.

Starejše novice