520 let stara cerkev sv. Bolfenka zadnjih dvajset let ni bila v uporabi. Občina ima s solastniki skupno vizijo – cerkev želijo ponovno odpreti, prav tako pa poskrbeti za širšo območje v okolici. Oživljanje cerkve se začenja avgusta s serijo koncertov.

Cerkev sv. Bolfenka je po letih neurejenega lastništva z denacionalizacijo prešla v solastništvo treh lastnikov. Ti so se uskladili v viziji, da želijo objekt ponovno obuditi. Že avgusta cerkev ponovno odpirajo, saj v njej pripravljajo sklop koncertnih dogodkov. 

Vodja projekta Izboljšajmo Maribor Neva Pipan je povedala, da oživitev cerkve sv. Bolfenka ni samo oživitev objekta, ampak priložnost za celostno oživitev: »Gre za simbolni začetek medsebojnega javno-zasebnega sodelovanja solastnikov.«

Kot pravi, želijo obuditi to spečo lepotico, ki je kulturni spomenik zgodovinskega pomena. 

»Mariborska občina se kot glavni iniciator Partnerstva za Pohorje zavzema za združenje z vsemi turističnimi ponudniki na Pohorju,« je dodala Pipanova.

Prejšnji četrtek so se lotili čistilne akcije, uredila se je okolica in pokosila trava. Danes je sledilo čiščenje in pometanje cerkve. Čiščenja oken se je lotil tudi mariborski župan. 

Boljše čase bo dočakal tudi dotrajani stolp

Pipanova pojasnjuje, da k oživljanju cerkve spada tudi stolp, ki je prav tako v postopku denacionalizacije. »Urejamo stvari, da se bo Mestna občina Maribor lahko vpisala kot lastnica tega zemljišča in namenila sredstva za obnovo stolpa, ki ima prav tako bogato zgodovino,« je povedala. 

Kot pojasnjuje Pipanova, so se v letošnjem letu lotili projekta Bolfenška doživetja. V sklopu tega bodo na vrhu Pohorja uredili vrt, energetsko točko, pripravili dve foto točki ob čudovitem razgledu in postavili igrala. 

Mariborski župan Saša Arsenovič je povedal, da si želijo na Pohorje privabiti obiskovalce 365 dni na leto, neodvisno od vremenskih pogojev. »Današnji dogodek je le eden od kamenčkov v velikem mozaiku, ki ga moramo dolgoročno še sestaviti,« je dodal. 

Podžupanja Alenka Iskra pa je izpostavila, da kultura ni samo v urbanih središčih, ampak tudi na Pohorju. Upa, da bo to povezovanje kulture in turizma na Pohorje privabilo več obiskovalcev.

Pripravili turistične pakete, mogoče unovčili turistične bone 

Vesna Horvat iz Zavoda za turizem Maribor je povedala, da narašča zanimanje za pohodništvo in kolesarjenje po Pohorju: »Gostje iščejo oddih v neokrnjeni naravi.« 

Za obiskovalce so pripravili tudi turistične pakete, za katere je mogoče unovčiti tudi turistične bone. Na voljo sta dva paketa, paket Bolfenk in paket Koča na Bellevue. Vključujeta prevoz z gondolo, koncert v cerkvi sv. Bolfenka, kosilo, en paket tudi virtualno doživetje v Hiši Stare trte. 

Vstopnice za koncerte je mogoče kupiti v Turistično-informacijskem centru (TIC), prek spletne strani Visit Maribor ali na dan dogodka pri cerkvi sv. Bolfenka. 

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kuckuc (nepreverjen)

Bravo!

Zikollino (nepreverjen)

Je organizirano parkirišče za enduro motorje in štirikolesnike? Če kdo misli, da je neokrnjena narava namenjena zgolj pohodnikom brez ficka v žepu in kolesarjem brez ficka v žepu, se je grdo uštel ... in ko na fotkah vidim A. Iskro, vem ... iz te moke kruha ne bo ...

Mark_o (nepreverjen)

Kaj za vraga? Stran od Pohorja, jeb... debeluharji na motorjih.

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

Zikollino (nepreverjen)

In koji si ti škrat? Škrat Bolfenk? Pa kdo je zdaj tebe zbudo? Očitno so ti všeč napovedani izvajalci in njihov repertuar ... bom samo ponovil znano ... lahko je s tujim kurcem po koprivah mlatit (tuji kurac je v tem primeru davkoplačevalski denar) ...

In reply to by Mark_o (nepreverjen)

JJ (nepreverjen)

Koncert za Beli Pinot in Sauvignon za Arsenoviča in Iskro ......Kaj se ta dva spoznata na muziko,če pa sta oba kelnera ?

Cerkev ni turizem (nepreverjen)

Vatikanska vera naj bo za troedinega BOGa in ne za koncerte Amen

In reply to by JJ (nepreverjen)

Vgou (nepreverjen)

Pazi ,da ne padeš iz veje . Mama Čita bo jezna .

In reply to by Cerkev ni turizem (nepreverjen)

Franci (nepreverjen)

Vohaci denarja

Starejše novice