V Modri delavnici v Framu pri Mariboru otroci na veliko eksperimentirajo in ustvarjajo ter tako spoznavajo naravoslovje in tehniko. Preko učenja z delom odkrivajo tudi svoje poklicne interese in se nato lažje odločajo za izbiro srednje šole.

Cilj tokratne Modre delavnice v Framu je bil sestaviti avtomobilček, ki bo vozil čim hitreje.

»Naredila bova avtek, ki se bo čim hitreje vozil, poskušala bova, da se bo hitro peljal,« je dejal eden izmed udeležencev delavnice.

»Naredila bova še dve kolesi in bova poskusila, da bo čim bolj hiter,« sta dejala druga dva otroka.

Svojo hitrost primerjajo s tekači in kolesarji na olimpijskih igrah

Spoznavanje naravoslovja v Modri delavnici poteka predvsem z eksperimentiranjem in ustvarjanjem. V tem tednu je osrednja tematika hitrost.

Večino časa namenijo izkustvenemu učenju in le manjši del strogi teoriji.

»Zdaj so aktualne olimpijske igre in mi malo primerjamo hitrost teka na olimpijskih, kolesarjev in potem kako so bili oni hitri, ko so tekali, kako hitro se bodo premikala vozila, ki so jih ustvarili,« je dejal mentor delavnice Darko Zakelšek.

Darko Zakelšek, mentor delavnic

Dva motorja za višjo hitrost

Otroci od šestega do dvanajstega leta starosti so se tako že naučili ključnih fizikalnih zakonitosti, ki lahko prispevajo k visoki hitrosti.

»Mora biti čimbolj nizki in aerodinamičen,« je dejal eden izmed otrok. »Dva motorja bo imel, tako da se bo mogoče malo hitreje peljal,« je še dodal drugi udeleženec.

Namesto telefonov in računalnikov zabijanje žebljev

Kljub temu, da otroci veliko časa preživijo za telefoni in računalniki, so veseli tudi učenja, kjer uporabljajo roke in glavo.

»V tistem trenutku pač pozabijo na telefone. Tudi takšne preproste stvari, recimo zadnjič smo imeli na eni delavnici, da so v bistvu zabijali žeblje in potem motali vrvico okoli tistih žebljev,« pravi vodja Modre delavnice Danilo Kozoderc.

Na testnem poligonu izmerili hitrost

Sestavljanju avtomobilčkov je sledil preizkus hitrosti na pravem testnem poligonu in vzkliki: »Tri, štiri, zdaj! Tooo!«

»Naredili smo progo, ki je dolga dva metra in potem smo s štoparico merili čas, koliko časa potrebuje, da jo prečka. Moj se je peljal s hitrostjo dva metra na sekundo,« nam je ponosno razlagal eden izmed otrok.

Do konca poletja še zabavna matematika in 3D tiskalnik

Organizatorji delavnice ugotavljajo, da otroci preko učenja z delom hitreje odkrivajo svoje poklicne interese in se nato tudi lažje odločajo za izbiro srednje šole.

»Šele, ko nekaj delajo in poizkušajo lahko tudi začutijo, da je mogoče pa to nekaj, v čemer so dobri in kar bi jih veselilo,« ugotavlja Kozoderc.

V Framu bodo lahko otroci do konca počitnic spoznavali še zabavno matematiko ter delo z laserjem, žago in celo 3D tiskalnikom.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
administrator (nepreverjen)

Jaz sem peder in nategijem lastnika ker lastnik je ženski peder

administrator (nepreverjen)

Jaresje lastnik nagnusnibpeder

Starejše novice