Foto: Jan Rozman
Mestna občina Maribor pričenja s prenovo Slomškovega trga. Skoraj sedemmilijonska prenova bo s trga odstranila vse vozne površine in parkirna mesta, dodala pa bo več zelenih površin in prav tako prinesla prenovo vseh vpadnih ulic.

Mestna občina Maribor se pripravlja na prenovo mariborskega Slomškovega trga. Letos tako pričenja z noveliranjem projektne dokumentacije Borisa Podrecce, znanega arhitekta na področju urejanja javnih površin.

Podrecca je sicer v devetdesetih letih zmagal na razpisu s svojo idejno rešitvijo ureditve Slomškovega trga, vendar je bila ta opuščena zaradi negativnega odziva meščanov in stroke, ki so nasprotovali poseku dreves pred rektoratom.

Stara nova dokumentacija

Kot poroča Večer, je sedaj občina pri dunajskem Atelierju Podrecca po postopku pogajanj brez predhodne objave že naročila izdelavo projektne dokumentacije, ki pa je le novelacija stare dokumentacije, za katero bo mariborska občina odštela skoraj 510.000 evrov.

»Novelacija projektne dokumentacije po skoraj treh desetletjih zahteva, skladno z aktualnimi pogoji in zahtevami sodobnega projektiranja javnih površin, skoraj popolnoma spremenjen koncept obnove trga in pripadajočih ulic,« pa so za Mariborinfo razložili na Mestni občini Maribor.

Na Slomškovem trgu ne bo več voznih površin

Mariborska občina bo tako dodatno projektirala vse vpadne ulice, ki vodijo na Slomškov trg, in sicer Orožnovo, Miklošičevo, Poštno, Gledališko in Lekarniško ulico, Ulico 10. oktobra ter prehod na Rotovški trg in Lekarniški prehod.

Pri tem pojasnjujejo, da vsa drevesa na trgu ostajajo, hkrati pa bodo dodane še nove zelene površine na lokacijah, kjer so trenutno parkirna mesta. Tako po prenovi na Slomškovem trgu ne bo več voznih površin, razen intervencijskih poti in dostopa za stanovalce.

Parkiranje po prenovi na Slomškovem trgu ne bo več mogoče, saj na trgu ni planirana garažna hiša. Sta pa v prihodnjih letih planirani garažni hiši pod Glavnim trgom in pomožnim igriščem Ljudskega vrta.

Občina ocenuje, da bo prenova stala 6,99 milijona evrov, kjer pa poudarjajo, da gre zgolj za ocenjeno vrednost, ki se lahko spreminja.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ami Miniti (nepreverjen)

Vsak dober gospodar bi, prvo poskrbel za nadomestilo parkirnih mest, nato pa urejal prostor. Trenutna oblast, dela tako, da ukinja parkirna mesta, tam pa kjer se lahko parkira, skrbi za parkirne ure, ki jim polnijo občinski proračun. Kjer pa bi se lahko parkiralo, saj nobenega ne moti, pa so z občinskim odlokom, omogočili dodatno polnjene občinske blagajne, s pisanjem kazni. Kaj misli gostilniška mafija, ki ima trenutno oblast, da bodo imeli bolj polne gostilne in hotele. Opažam, da je Maribor vedno večja "selendra" s praznimi kamnitimi trgi, ki so sami sebi namen. Po poskusu z radarji, imamo sedaj uzurpacijo s parkirnimi urami. Se pravi, da smo prišli z dežja pod kap.

Alen_le (nepreverjen)

Ne vem, kje vi živite, ampak novi glavni trg niti slučajno ni prazen, ampak je daleč najbolj živahen del mesta.

In reply to by Ami Miniti (nepreverjen)

Ami Miniti (nepreverjen)

Če mislite, da je trg poln pri par "umetnikih" in desetih slučajnih gledalcih, potem pa ok.

In reply to by Alen_le (nepreverjen)

Purger (nepreverjen)

Tukaj bodo dali 7 milijonov, ne morejo pa dat par tisoč za asfaltiranje treh popolnoma uničenih poti na zahodni strani mestnega parka.

Mimi123 (nepreverjen)

Če nisi iz Maribora in greš v gledališče, potem pa boš ob 23.-ih ponoči po Mariboru hodil in iskal avto. Če je takšna ustanova v centru mesta, moraš imeti možnost parkiranja. Da ne govorimo o invalidih, ki bi morali imeti primerne dostope. Ali bo gledališče pred in po vsaki predstavi organiziralo prevoz do parkirišč? Tudi ok, ampak potem naj to organizirajo najprej in šele potem zapirajo parkirišča.

JEZNI JOŽA (nepreverjen)

7 milijonov za preurejanje slomskovega trga? Kako to da se ne najde tistih par ficnikov ( v primerjavi s to vrednostjo) da bi kupili na stotine dreves, ki so jih morali posekati po Mariboru zaradi bele omele in slabega vzdrževanja. Izgovor za zamenjavo je bil, da občina nima denarja.

Purger (nepreverjen)

Režejo drevesa z bogato krošnjo in sadijo zobotrebce, ki tudi po 10 letih ne dajo sence in dvigajo temparaturo v že tako razgretem mestnem jedru. Mestni svetniki par generacij nazaj so vedli kaj delajo, ti danes po mojem niti v Mariboru ne živijo.

In reply to by JEZNI JOŽA (nepreverjen)

Alen_le (nepreverjen)

Edino pravilno, avtomobili nimajo kaj za delat na trgu. Itak današnja izkušnja, če hočeš tam parkirat v času kakega dogodka, je misija nemogoče. Izgubiš 15 minut za kroženje, na koncu pa zapelješ čez cesto do tehniških fakultet in tam parkiraš, zguba časa in bencina. Garaža pri Ljudskem vrtu, pa je to to.

Zikollino (nepreverjen)

Ja, in če pred fakultetami ni placa, zapelješ malo naprej in avto pustiš pod oknom nekogaršnje spalnice v bloku ... ko njih jebe ... bolje, da ne spijo vsi v tem bloku, kot en pop na Slomškovem trgu, ki bo celo leto in življenje tam parkiral zastonj in ti kazal posvečene osle, saj je prepričan, da mu to pripada ...

In reply to by Alen_le (nepreverjen)

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Končno. Slomškov trg lahko postane najlepši trg v mestu (gledališče, cerkev, pošta, rektorat). Vsekakor pa je potrebno najprej zgraditi garažno hišo!

Ausländerka (nepreverjen)

Krasno! Tudi v tujini se vedno bolj zapirajo mestni centri in vesela sem, da Maribor sledi temu vzoru. Bravo!

mariborčanka (nepreverjen)

Tudi v tujini se vedno bolj zapirajo mestni centri in se seli na obrobje k nakupovalnim centrom !!

In reply to by Ausländerka (nepreverjen)

TABORČAN (nepreverjen)

UPAM DA KO BOJO NOVE VOLITVE DA NE DOBI NITI ENEGA GLASA IZ TOTE STRANI DRAVE KER NI NA TOTI STRANI NAREDIL NIČ OD NIČ VSE KAR SE JE NAREDILO JE BILO NAČRTOVANO ŽE PRED NJIM

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice