Ko čistimo in pospravljamo po kuhinji, se nemalokrat zalotimo, kako ostanke hrane in ostalo umazanijo stresemo v odtok.

V odtoke ne smemo zlivati nobenih nevarnih tekočin, kot so na primer lesni premazi in barve. Ti lahko resno onesnažijo okolje in povzročijo zamašitev odtoka.

Zamašen odtok je za vsakogar nočna mora. Največkrat se ob tem poskuša priti do hitre rešitve, ki pa ni najboljša izbira. Pri nepravilnem obvladovanju omenjene situacije lahko odtok povsem zamašimo ali celo povzročimo dolgotrajno škodo.

Ob večjih težavah moramo na pomoč poklicati vodovodarja. Da se izognete tovrstnim težavam, preprečite zlivanje stvari v odtok, ki tja ne spadajo.

Jajčne lupine v odtoku povzročajo blokado

Nekateri menijo, da bodo zdrobljeni koščki jajčnih lupin gladko zdrsnili po odtoku. A temu ni tako. Slej ko prej bodo ti povzročili blokado. Prilepili se bodo na mastne stene in se po možnosti ustavili v odtočnih kolenih.

Druge stvari, ki mimogrede zaidejo v odtok, se bodo nato zataknile za ostre robove, kar bo še utrdilo zamašitev.

Masti in olja

Maščobe v nobenem primeru ne smemo zlivati v odtoke. Odlagamo in zbiramo jih v temu namenjenih zabojnikih oziroma na zbirnih mestih.

Zlivanje odpadnega jedilnega olja in masti v odtoke po navadi hitro povzroči zamašitev odtočnih cevi. Vonj prav tako privablja male glodavce.

Tudi zlivanje na kompost ali po travnikih ni dovoljeno, ker lahko povzroči visoke organske obremenitve ter popolnoma onemogoči naraven razkroj. Poleg tega pa ogroža tudi življenje mikroorganizmov. 

Zdravila

Tudi odpadna zdravila, kot so tablete, sirupi, sredstva za injiciranje in podobno, ne spadajo v odtok. To povzroča močno onesnaženje narave in zastrupitev okolja.

Moka

Če zmešate nekaj vode in moke, nastane naravno lepilo. Točno to se bo zgodilo tudi v ceveh in lepilo bo zagotovo nase ujelo manjše koščke odpadkov. Moko zato zmeraj vrzite v smeti, ne glede na to, ali je pomešana z vodo ali ne.

Še bolje pa je, če jo odvržete na kompost, tako boste mikroorganizmom priskrbeli odlično hrano.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Miroslav Hreljac (nepreverjen)

Joj pa gdje smo još mi? Amerikancii su izmislili sudopere sa mini shredderima koji samelju sav otpad i on odlazi u kanačllizaciju i naravno na pročistače.

Ujma (nepreverjen)

Dokler oblastniki ne bodo uredili zakonodaje bomo metali tako kot doslej po liniji najmanjšega odpora. Problem so INŠPEKTORJI !!!!!!¡?!!!!!!!!!!!

pohorskisvizec

Jaz pa nič od omenjenega ne mečem v odtoke...ujma...a zakonodajalec naj ti predpiše kaj lahko mečeš oz spuščaš v odtoke, a poznaš zavedanje, zavest...itd....

Starejše novice