Se bo Malečnik odcepil od Maribora? Medtem ko si iniciativni odbor prizadeva za razpis referenduma o odcepu, krajani Ruperč in Grušove vlagajo iniciativo za pripojitev tega dela krajevne skupnosti k občini Pesnica.

V Krajevni skupnosti Malečnik – Ruperče se je pojavila pobuda o odcepitvi krajevne skupnosti od Mestne občine Maribor in ustanovitvi samostojne občine, že 213. v Sloveniji. V ta namen se je oblikoval iniciativni odbor.

Svet krajevne skupnosti je nato sprejel sklep, da podpira idejo iniciativnega odbora, da se prične postopek ustanovitve samostojne občine. Iniciativni odbor zdaj vodi prizadevanja, da državni zbor razpiše referendum o ustanovitvi občine.

Del krajevne skupnosti raje k Pesnici kot v samostojno občino? 

A njihova namera ni po godu vsem. Izoblikovala se je namreč Iniciativa za pripojitev Ruperč in Grušove k občini Pesnica

Kot so zapisali v pismu, ki smo ga danes prejeli v uredništvo Mariborinfo, Ruperče in Grušova gravitirata v Pesniško dolino, tudi vse življenjske funkcije opravljajo krajani v Mariboru ali Pernici, saj Malečnik nima nobenih funkcij, ki jih imajo občinska središča.

Dodajajo, da ne želijo biti del odcepitvenih igric, kjer se že delijo občinske službe v novonastali občini ter da ne zaupajo sposobnostim ljudi, ki vodijo prizadevanja za odcepitev. Kot pravijo, ni mogoča nobena konstruktivna debata. 

Krajevne svetnike zato pozivajo, da podprejo njihov predlog. Ta se glasi: »V primeru izvedbe referenduma za izločitev Krajevne skupnosti Malečnik – Ruperče iz Mestne občine Maribor in za nastanek samostojne občine Malečnik – Ruperče se v naseljih Ruperče in Grušova izvede referendum o pripojitvi obeh naselij k občini Pesnica.«

Najprej mora državni zbor razpirati referendum

»Sam sem presenečen nad novonastalo iniciativo, po drugi strani pa je v demokraciji normalno, da ljudje razmišljamo s svojo glavo,« je za Mariborinfo povedal vodja iniciativnega odbora za ustanovitev samostojne občine Malečnik Teodor Zorko.

Kot pravi, se sam se s tem ne obremenjuje, saj iniciativa za ustanovitev občine Malečnik še ni izdala zloženke, s katero bodo obvestili vse krajane Krajevne skupnosti Malečnik - Ruperče in v njej argumentirali njihovo pobudo. 

Dodaja, da z njihovo pobudo še zdaleč ni ustanovljena nova občina: »Najprej mora državni zbor razpisati referendum za ustanovitev občine Malečnik.«

»Ta novonastala pobuda za izločitev vasi Ruperče in Grušova, ki bi jih naj sprejela občina Pesnica pa ima dve prepreki. Kot prvo mora biti več kot pol vasi Ruperče in Grušova za in več kot pol prebivalstva občine Pesnica mora biti za priključitev,« je še povedal. 

»Sami v tem novem odboru pojasnjujejo, kako je občina Pesnica 'v zadnjih letih najbolj naravnana občina v tem koncu Slovenije' in vprašanje je, če si razvita občina želi nerazvite prišleke. V tem pa sedaj tiči tudi naš, malečniško-ruperški problem,« je oster Zorko.

Navedbe, da konstruktivna debata ni mogoča, Zorko zavrača: »Debata je bila do sedaj le v iniciativnem odboru in na svetu Krajevne skupnosti Malečnik - Ruperče, saj kot sem že povedal, zloženka še ni med ljudmi, ker še ni razpisan referendum. Sam komaj čakam na debato o razvoju kraja Malečnik - Ruperče do sedaj in možnosti razvoja kraja od sedaj naprej oziroma po referendumu naprej.«

Kot pravi Zorko, so argumenti za samostojno občino številni. »Vse sosednje občine so se dobro razvile, odkar so samostojne. Zakaj? Tudi mi si želimo razvoja in napredka. Sedaj smo v mestni občini, ki je seveda (razen obronkov, v katerega prištevajo tudi Malečnik - Ruperče) gosto naseljena in ima svoje specifične potrebe. Mi smo razpršeno, redko naselje, z veliko obdelovalne zemlje, brez tovarn, ki pa ima drugačne potrebe,« je povedal.

Eden izmed argumentov za ustanovitev samostojne občine je vsekakor tudi denar. »Seveda, tudi finančna slika pokaže, da bomo imeli zase veliko več denarja kot do sedaj dobi Krajevna skupnost Malečnik – Ruperče,« je povedal Zorko. Pravi, da bodo znali finančna sredstva porabiti za potrebe kraja, hkrati pa pridobili kakšna dodatna evropska sredstva za podeželje, do katerih sedaj niso upravičeni. 

»Še več argumentacij pa bomo dodali na zloženki in srečanjih v vaških skupnostih, kjer verjamem, da bo konstruktivna in neizključojoča debata,« je še dejal Zorko, nadaljuje pa: »Mi živimo v demokraciji in se tako tudi obnašamo.«

Pismo Iniciative za pripojitev Ruperč in Grušove k občini Pesnica objavljamo v celoti.

»Svetu Krajevne skupnosti Malečnik-Ruperče:

Zaradi nerazumnega ravnanja – soglasje podpore sveta Krajevne skupnosti iniciativi za odcepitev Krajevne skupnosti Malečnik Ruperče od Mestne občine Maribor – krajani Ruperč in Grušove vlagamo iniciativo za pripojitev Ruperč in Grušove k občini Pesnica.

Ruperče in Grušova ne gravitirajo na kraj Malečnik, tudi nobenih funkcij, ki jih imajo občinska središča Malečnik nima. Vse življenjske funkcije opravljamo krajani v Mariboru ali Pernici. Nasploh naselji Ruperče in Grušova gravitirata v Pesniško dolino. Iz tega izhaja, da se želimo v primeru odcepitve Malečnika od Mestne občine Maribor priključiti k občini Pesnica, ki je v zadnjih letih razvojno zdaleč najbolj naravnana občina v tem koncu Slovenije in ki skrbi za enakomeren razvoj celotne občine. 

Ker Ruperče in Grušova pri Ložanah sestavljajo eno geografsko celoto z občino Pesnica, za pripojitev ne obstaja nobena ovira. Ne želimo biti namreč del odcepitvenih igric, kjer se že delijo občinske službe v novonastali občini in kjer se nasprotnikom te ideje verbalno grozi. Še manj pa zaupamo ljudem in njihovim sposobnostim, ki vodijo to propagandno vojno. Biti del velike mestne občine je velikokrat minus, a obstaja veliko plusov (se še spomnite omejitev gibanja med občinami med covidom?) – mislite, da bo mestni avtobus še vozil v Grušovo? Kdor samo izreče kak dvom, je na robu linča, nobena konstruktivna debata v taki atmosferi ni mogoča. V taki občini ne želimo živeti. 

Zato vas krajevne svetnike pozivamo, da soglasno podprete tudi naš predlog, ki se glasi: V primeru izvedbe referenduma za izločitev Krajevne skupnosti Malečnik-Ruperče iz Mestne občine Maribor in za nastanek samostojne občine Malečnik-Ruperče se v naseljih Ruperče in Grušova izvede referendum o pripojitvi obeh naselij k občini Pesnica. 

Iniciativa za pripojitev Ruperč in Grušove k občini Pesnica«

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Čas je (nepreverjen)

Malečnik kot samostojna občina nima pogojev enako kot sedaj pod MB . Združitev z podeželjem je edina rešitev .

janban

Zanimajo jih samo stolčki.Upam,da državni zbor ni tako nor,da ustanovi novo občino z 2000 prebivalci.

Hejho (nepreverjen)

V občini Malečnik bi bila najmočnejša firma picerija Črni Baron… Od kod se bodo sploh financirali?

Farsa!!!

Dtt (nepreverjen)

Cuzali državo ;-)

In reply to by Hejho (nepreverjen)

Dtt (nepreverjen)

Kaj bi si država delala stroške: krajevno skupnost Malečnik-Ruperče naj razdeli med občine Maribor, Duplek in Pesnica ;-)

Temu Zorkotu pa je "najjače" orožje nerazvitost. Bog vam pomagaj, ker ti majstri vam ne bodo znali...

Malečničan (nepreverjen)

Zakaj bi morali nekaj kar je Mariborsko sploh kam deliti?

Zadnja leta se je v Malečnik vložilo milijone eurov, samo cesta v Trčovo je stala 3 milijone, bomo potem ta denar vrnili občini Maribor?

Mi smo Mariborčani!

In reply to by Dtt (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Ne, niste ... niti ste kdaj bili, niti kdaj boste!
Seljaci zarukani!

In reply to by Malečničan (nepreverjen)

pohorskisvizec

Naslov je dvoumen! Haha...Malečnik se naj preimenuje v Sv.Peter! Od cerkve je super razgled. Še živi tista stara ženička v hiši zraven cerkve?

Surfeiter (nepreverjen)

Kaaaajjj!? Malečnik spada v MOMB? Nagnat! In to takoj!

RR (nepreverjen)

Ruperče republika!

Mismas (nepreverjen)

Maribor bi s tem profitiral, da bi se rešil Malečnika, ne dobi toliko v proračun koliko je uspel vložiti v Malečnik v zadnih letih.

Z Malečnikom je samo strošek.

Za mesto Maribor bi bilo super, da se sadjenosni Malečnik odcepi.

Starejše novice