Foto: Almira Ćatović
Festivalski program bo med 13. in 19. septembrom 2021 v Lutkovnem gledališču Maribor prikazal izbor slovenskih in tujih dokumentarnih filmov, med katerimi so tudi uspešnice, ki so v mednarodnem prostoru požele vrsto nagrad.

Festival Dokudoc je nastal iz ideje tekom Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 in je tako preživeli projekt priložnosti, ki je bila dana mestu leta 2012. Ob 10. obletnici festivala so pripravili odličen program, izbrane dokumentarne filme slovenske in tuje produkcije pa je moč spremljati v Lutkovnem gledališču Maribor. 

10 let prehojene festivalske poti 

Ob prehojeni festivalski poti Maja Malus Azhdari, programska selektorica festivala Dokudoc meni, da so v desetih letih res že odrasli, da ne zmoremo več cele noči bedeti in da je dokumentarna zvrst vse bližje gledalcem.

»Nekaj smo verjamem premaknili, ustvarili smo prostor, da domači avtorji lahko predstavijo svoja dokumentarna dela občinstvu, kjer niso podrejena drugim filmskim zvrstem. Predstavili smo pomembne dokumentarne ustvarjalce, da ne zatonejo v pozabo. Ustvarili smo prostor za izobraževanje in spoznavanje dokumentarnih zvrsti. Smo motivacija za ustvarjanje novih dokumentarnih filmov za slovenske avtorje. Premikamo zavedanja s kreativnim dokumentarnim filmom, ki se gledalca dotakne in stopi iz platna v življenje z njim. V Maribor smo pripeljali dobre zgodbe,« pravi Malus Azhdari.

Festival in finance

»Brez trdne odločenosti, da festival bo, trmoglavosti in vztrajnosti za slovenski dokumentarni film tega festivala ne bi bilo. Letos me je streznilo dejstvo, da je festival dobil v 10 letih od Mestne občine Maribor in Slovenskega filmskega centra toliko, kot dobi od države festival Makedox v enem letu. Če se kdo sprašuje, zakaj festival Dokudoc ni večji, je morda tudi to odgovor,« je dejala programska selektorica festivala.

Ob jubilejni obletnici festivala Dokudoc znaša podpora Mestne občine Maribor štiri tisočake, Slovenski filmski center pa je prispeval 15000 evrov.

Sodelovanja v sklopu festivala

Letošnji festival je nastal tudi v sodelovanje z AGD Gustaf in Zofijinimi ljubimci, s katerimi so poleti organizirali Dokudoc Lent. V času festivala bodo v sodelovanju Film in video klubom Maribor prvič podelili plaketo DOKU OKO avtorju Francu Kopiču, s čimer festival prispeva k nespregledanosti lokalnega avtorja. 

Strokovni program so pripravili v sodelovanju s projektom Projektor, Film Factory, ki je na torkovem dogodku V fokusu: dokumentarni film, kjer se posvečajo izzivom produkcije dokumentarnih filmov ter avtorskemu dokumentarnemu filmu. V sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev pa potekajo Dokudoc pogovori oz. okrogla miza na temo regijskega širjenja festivala in prihodnosti slovenskega filma.

V sodelovanju s Filmoteko, Bazo slovenskih filmov, pa so pripravili desetletni pregled filmov s festivala, kar si bo možno ogledati vsak vikend, od petka do nedelje, na dogodku DOKgodek na spletu. Izpostavili pa so tudi pomembno sodelovanje s konzorcijem Film in Maribor ter večletnim prizadevanjem za DCP projektor, ki bo letos prvič na Dokudoc.

»Ljubezen do dokumentarnega žanra nas že celo desetletje vedno znova spodbuja, da za vas pripravimo program, ki osvetljuje odličnost te filmske zvrsti. Naj vas druženje ob projekcijah, pogovorih in večernih zabavah prevzame, da se skupaj z nami podate na izjemno dokumentarno popotovanje,« še dodaja Maja Malus Azhdari.

Program Dokudoc

»Celoten program je skrbno izbran, ampak ne zamudite slovenske premiere Odpuščanje, iranski film Umetnost življenja v nevarnosti, otvoritveni film Sinovi Burje, Žica - slovenska premiera, kjer nas vseka bizarnost našega časa.  Eno zame pomembnejših sodelovanj je letos s Sončkom - mariborsko društvo za cerebralno paralizo, kjer bomo v petek ob 18. uri predvajali avstrijski film Eva Maria, s podporo Avstrijskega kulturnega foruma Ljubljana,« naslavlja programska selektorica, ki opisuje svojo vlogo kot povezovalka niti festivala.

V nedeljo, 19. septembra, bodo podelili plaketo DOKUMENTARNO IME 2021, ki jo bo letos prejel režiser in borec za človekove pravice Tomo Križnar. »V času, kjer ni mej med tem kar je res in ne, plaketo podeljujemo neupogljivemu humanitarcu, ki mu mora prisluhniti cel svet.«

Žirija, v sestavi Jan Gogola jr., Rok Biček in Uja Irgolič, pa bo tudi letos enemu slovenskemu filmu podelila naziv DOKU izbrani 2021.

Festivalski program zaključujejo s projekcijo treh dokumentarnih filmov: Oči in ušesa boga (Tomo Križnar in Maja Weiss), kot izbor nagrajenca, zgodba nostalgije jugota v Y? (Neža Knez, Danilo Milovanović, Toni Poljanec) in glasbeni dokumentarni film Odpotovanje (Petra Seliškar).

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Pa kdo nastavlja te ksihte za direktorje? Kje jih sploh najdejo? Magari programske! Zame šteje samo eno - samozadostnost/ samopreživetje/ samoobstojnost ... kolikor prodaš vstopnic, toliko masla ... biti financiran iz nekih skladov občine ali države in biti po medijih pameten ter srati maline? ... pazi!, Dokudoc in Azdhari ... pa kje smo? V Afganistanu? Ajde, marš ... zasluži svoje pare ... po priimku sodeč bi ti šlo najbolje prodajanje kepic sladoleda ...

Starejše novice