Slika je simbolična (foto: Bobo).
S 1. julijem 2021 se v skladu z direktivo Sveta Evropske unije ukinja oprostitev plačila uvoznih dajatev za pošiljke do vrednosti 22 evrov.

Slaba novica za vse, ki na veliko naročate prek portalov kot so AliExpress, Wish in podobni, kjer prodajajo trgovci s Kitajske.

Od prvega julija dalje ne bo več veljala oprostitev plačila uvoznih dajatev za blago do vrednosti 22 evrov.

DDV in še carina

Vse blago, dobavljeno iz tretjih držav oziroma držav izven Evropske unije, bo po 1. juliju 2021 predmet obračuna uvoznega DDV.

Pošiljke do vrednosti 150 evrov pa bodo še vedno oproščene plačila carine. Ne glede na vrednost blaga v pošiljki bo treba ob uvozu opraviti carinske formalnosti in obračunati DDV.

V državno blagajno bo steklo veliko več denarja

Do uveljavitve direktive, sprejete na evropski ravni, bi moralo priti že prej, a je bila uveljavitev prestavljena zaradi epidemije.

Kot so sporočili s Pošte Slovenije, se po nekaterih ocenah zaradi razcveta spletnega nakupovanja letno izgubi sedem milijard evrov javnih prihodkov zaradi oprostitve DDV za uvoz blaga iz držav, ki niso članice Evropske unije v vrednosti do 22 evrov.

V Sloveniji naj bi skoraj 95 odstotkov vseh pošiljk iz tretjih držav dejansko bilo pod zneskom 22 evrov. 

Za blago, ki bo v Slovenijo prispelo iz tretjih držav, bodo od 1. julija 2021 naprej torej pričela veljati nova pravila, ki bodo zagotovila, da bo DDV plačan tam, kjer bodo blago in storitve »koriščene«, pri čemer se bo zahtevala izvedba uvoznih carinskih formalnosti za vso blago, uvoženo v Evropsko unijo.

S tem se bo ponovno vzpostavila poštena konkurenca med evropskimi in neevropskimi spletnimi trgovci, so navedli v pošti.

Spletno plačilo davka in carine

V skladu z novo direktivo je predvidena možnost, da bodo prodajalci oziroma spletne platforme ob prodaji prek spleta že obračunali DDV in ga ustrezno odvedli naslovnim državam.

Obračunan bo po stopnji, ki velja v državi kupca. Če prodajalci te možnosti ne bodo uporabili, bo uvozni DDV prejemniku pošiljke zaračunal in državi odvedel carinski deklarant –  poštni operater, kurirski servis ali carinski zastopnik. 

Kot so sporočili s Pošte Slovenije, bodo kot carinski zastopnik od prejemnika pošiljke od 1. julija 2021 dalje morali pridobiti določene informacije o pošiljki in o blagu v pošiljki ter ustrezna dokazila o vrednosti blaga. Izvedba tega bo mogoča prek Portala uvoz.

Strankam bo omogočeno tudi spletno plačilo obračunanega DDV in carinskih dajatev, s čimer bo po navedbah pošte dodatno poenostavljen postopek vročitve pošiljke.

Če uporabnik ne bo uporabil spletnega plačila, bo lahko znesek poravnal ob vročitvi pošiljke. Ob tem bo za vse pošiljke odpremljene iz carinske pošte, torej tudi za navadne pošiljke, omogočeno sledenje do vročitve uporabniku.

Najugodneje? 22-odstotni davek + 2,5 evra

Cena izvedbe uvoznega carinskega postopka za pošiljko do 22 evrov bo enaka ceni izvedbe postopka za pošiljke do 150 evrov, če bo uporabnik izbral možnost neposrednega carinskega zastopanja.

Neposredno carinsko zastopanje pomeni, da uporabnik prek spletnega obrazca in sistema Pošte Slovenije za vlaganje enotnih carinskih deklaracij sam dopolni potrebne podatke o blagu, Pošta Slovenije pa prek svojega informacijskega sistema vloži uvozno deklaracijo. Uporabnik dajatve ter stroške postopka poravna prek spletnega plačila. Cena takega postopka bo znašala 2,50 evra z DDV. 

V primeru, da se bo uporabnik odločil za neposredno carinsko zastopanje in spletno plačilo, ki predstavlja zanj najugodnejšo rešitev, bodo torej stroški carinskega postopka znašali 2,5 evra za vse pošiljke do 150 evrov, temu pa  je treba dodati še DDV, ki se obračuna na vrednost blaga.

Torej v primeru pošiljke v vrednosti 15 evrov in 22-odstotnega DDV, bodo skupni stroški za uporabnika znašali 5,8 evra. Če bi uporabnik prejel pošiljko v vrednosti 150 evrov in bi izkoristil možnost neposrednega carinskega zastopanja, bi skupni stroški z upoštevanjem 22-odstotnega DDV znašali 35,5 evrov, doslej pa so znašali 46 evrov. 

Več informacij glede spremembe in prenovljeni cenik carinskega posredovanja lahko najdete na tej povezavi.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
aliexpress kupec (nepreverjen)

"S tem se bo ponovno vzpostavila poštena konkurenca med evropskimi in neevropskimi spletnimi trgovci": Stvari, ki jih kupujem preko aliexpressa (večinoma elektronske komponente in vezja), jih ne moreš kupit v sloveniji, niti v evropi, zato je ta argument preveč pavšalen! Moti me tudi, da se s takšnim postopkom vse pošiljke zakasni za vsaj 9 dni (glede na moje izkušnje). In še nekaj - tudi če sem že plačal davek direktno ob nakupu in torej nisem dolžan nobenega davka več, mi carina še vedno računa 2.5 € za "njihovo storitev", ki nima absolutno nobene dodane vrednosti za nikogar, razen za njihov lasten žep. Ne vem kam to pelje. Sistem bi moral biti takšen, da bi oni iz deklaracije na paketu lahko takoj preverili ali je bil davek že plačan in potem niti nebi sprožili carinskega postopka. Edino tako bi bilo pošteno. Po mojih izkušnjah pa temu ni tako, saj sem že nekajkrat plačal carini po 2.5 € za pakete vredne 2 ali 3 € (torej za artikel skupaj s poštnino sem dal 2€, za carinski postopek pa 2.5€). Razumi, če moreš. To je legalna kraja.

Zikollino (nepreverjen)

Čudno! Mar nimamo tržnega kapitalizma? Ne! Nimamo! Nategnili so nas! Nategujejo nas še naprej ... poln gobec konkurenčnosti, v resnici pa plagiat socialističnega planskega gospodarstva, le da so vmes še fse pokradli in nam sedaj servirajo ameriko s tremi službami za preživetje ... Tito, prosim te, zbudi se! Jugoslavija moja dežela!

Starejše novice