Foto: SPIRIT Slovenija, javna agencija
Na Expu 2020 v Dubaju bo od 22. do 26. oktobra sodeloval tudi Maribor. Svetu se bo mesto skušalo predstaviti kot privlačna, zelena turistična destinacija, predvsem pa kot središče regije s številnimi možnostmi in priložnostmi za mednarodne investitorje.

Maribor se bo od 22. do 26. oktobra predstavljal na Expu 2020 v Dubaju. Svetovno razstavo, ki bi morala biti v lanskem letu, a so jo zaradi pandemije covida-19 prestavili za eno leto, prvič gosti katera od arabskih držav.

Organizatorji pričakujejo, da bo v času do 31. marca 2022 dogodek obiskalo več kot 25 milijonov obiskovalcev z vsega sveta.

Slovenija se na Expu predstavlja s sloganom 'Slovenija. Zeleno in pametno doživetje'. Mariborsko predstavitev bodo izvedli v slovenskem paviljonu, ki s svojo trajnostno zasnovo, med katerimi je zelena fasada, lesena streha in bazen z vodo, sporoča zgodbo o zeleni, pametni in trajnostno usmerjeni deželi v srcu Evrope.

»Tudi Maribor se bo svetu predstavil kot privlačna, zelena turistična destinacija, predvsem pa kot središče regije s številnimi možnostmi in priložnostmi za mednarodne investitorje,« poudarjajo na Mestni občini Maribor.

V mariborski delegaciji župan, podžupani in ostali predstavniki

Maribor se bo po besedah občine na Expu 2020 prvič predstavil tako široki, svetovni javnosti in nagovorilo tolikšno število ljudi. Delegacijo Maribora bodo v Dubaju tvorili predstavniki Mestne občine Maribor, Regionalne razvojne agencije za Podravje Maribor in Zavoda za turizem Maribor. 

Iz mariborske občine bodo v delegaciji župan Saša Arsenovič, podžupani Samo Peter Medved, Gregor Reichenberg in Alenka Iskra, vodja urada za finance in proračun Mestne občine Maribor Mateja Cekić, Neva Pipan, predstavnica ustanoviteljice v Zavodu za turizem Maribor in vodja kabineta župana Jelka Vrečko.

Kako se bo Maribor predstavil svetu?

Mestna občina Maribor bo na Expu izvedla investicijsko konferenco Invest in Maribor. Pri tem so povabili gospodarstvenike, ki bodo v tem času v Dubaju, zlasti delegacije iz izbranih držav, za katere so ocenili, da so posebej zainteresirane za vlaganje v Maribor in Podravje.

Na dogodku bodo premierno predvajali tudi novi videospot za privabljanje investitorjev v podravsko regijo.

Župan Saša Arsenovič bo vsak dan obiskal več paviljonov drugih držav in se tudi srečal z gospodarstveniki iz Malezije, Združenih arabskih emiratov, Brazilije, Izraela, Egipta, Avstrije, ZDA, Švedske in Litve. 

Prav tako bo Arsenovič v slovenskem paviljonu priredil večerni gala sprejem, na katerega je povabil partnerska mesta in države, slovenska podjetja, ki delujejo v Dubaju, ter potencialne investitorje.

Ker Slovenija trenutno predseduje Svetu Evropske unije in ker bo mariborski župan v tem času edini predstavnik slovenskih lokalnih skupnosti na Expu, bo sodeloval tudi v programu, ki ga ob Dnevu Evrope na Expu pripravlja Evropska komisija.

Na občini želijo pritegniti pozornost arabskih investitorjev

V slovenskem paviljonu se bo župan srečal s podpredsednikom Evropske komisije Margaritisom Schinasom, prav tako je tudi dogovorjeno srečanje v Investicijski pisarni Abu Dabija.

Predstavniki mariborske občine se bodo udeležili še poslovnega foruma Evropske unije in držav Sveta za sodelovanje v Zalivu na temo diverzifikacije kot odziva na spremenjene gospodarske razmere po pandemiji, prav tako pa bodo sodelovali na investicijski konferenci Mednarodne zveze investicijskih agencij.

Ne nazadnje bo turistični del mariborskega nastopa na Expu temeljil na predstavitvi Stare trte in mesta Maribor. In sicer bo prikazana instalacija, ki je plod sodelovanja med podjetjem Esen Woodcraft in Višjo šolo za les in oblikovanje Maribor, prav tako bo prikazano virtualno doživetje zgodbe Stare trte ter predvajan novi promocijski video mesta.

»Pritegniti želimo pozornost arabskih investitorjev, da bi našo regijo prepoznali kot zanimivo za svoje prihodnje investicije,« zaključujejo na Mestni občini Maribor.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Aaaahahaha ... v Dubaj greste po parih?
To pa bo vlaganja! Aaaaahhhaaaaahhhaaaa ... iskat arabske vlagatelje? ... ali nas imate res dobro za norca, al pa ste res nori vi ... oni škilavi Zagorac Fištra je izbral vsaj Kitajsko z enim promilom možnosti, medtem, ko vi tu nimate nič, zero, null, nix, možnosti ... si znate dragi bralci predstavljati arabskega vlagatelja, ko vidi Alenko Iskra in ostale menedžerke?

Rabinci so na Rabu (nepreverjen)

Halalisti
youtube.com/watch?v=TPXd0fCb7KE
youtube.com/watch?v=k3bHL_RTcTU

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

Iki (nepreverjen)

Fistravec je hodil na Kitajsko. Kdo bo naslednji ki bo sel na Islandijo....lepo vas prosimo, ne nas " basati"

Ma Arapce u Bosno (nepreverjen)

Haramisti i haalalisti su u Bosni

In reply to by Iki (nepreverjen)

Los nach Dubai (nepreverjen)

Bild/bild-plus/unterhaltung/leute/leute/ina-und-dennis-aogo-darum-ziehen-wir-jetzt-nach-dubai

Starejše novice