Vir: Pokrajinski muzej Maribor
Neznanci so v Mariboru poškodovali spomenik Josipa Jurčiča in povzročili za 7000 evrov škode. Spomenik je zdaj dočakal čiščenje.

Pokrajinski muzej Maribor je na družbenem omrežju Facebook obvestil, da je v teku odpravljanje posledic vandalizma na spomeniku Josipa Jurčiča.

Tega so v času od 29. septembra do 30. septembra vandali oskrunili in pobarvali z različnimi barvami. S tem so nepridipravi povzročili za okoli 7000 evrov škode. 

Gre za kip, ki ga je izdelal Alojzij Kogovšek in je bil leta 1963 postavljen v spomin Josipu Jurčiču in stoji na Grajski ulici 2 v Mariboru za objektom Pokrajinskega muzeja. Lastnica kipa je Mestna občina Maribor, s kipom pa trenutno upravlja Pokrajinski muzej Maribor.

Občina poskrbela za čiščenje, kršiteljem grozi do osem let zapora

Na mariborski občini so to dejanje obsodili in povedali, da so žalostni, da je prišlo do tega. Klemen Brvar, vodja Urada za kulturo in mladino Mestne občine Maribor, je že takrat povedal, da bodo skušali najti hitro in urgentno rešitev. 

»Je pa res, da bomo morali del sredstev, ki so bile predvidene za druge stvari, preusmeriti v sanacijo,« je dodal Brvar.

»Menim, da gre za zavržno dejanje. Škoda je velika zaradi tega, ker sprej ni vodotopen in bo zato postopek bistveno bolj zahteven in dolgotrajen. Žal nam je, da se je to zgodilo prav v Jurčičevem letu,« pa je dejanje vandalov komentirala direktorica muzeja Mirjana Koren

Ker gre za kulturni spomenik, nepridipravom grozi do osem let zapora.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Prišel nepismeni mojster z visokotlačnim čistilcem, se proklopil na javni vodovod, opral spomenik ... gotovo! Kako pol 7.000 € škode? Po tej logiki stane moje pranje mojega avtomobila 8.000€, saj uporabljam vodo, ki jo moram sam plačati ...

pohorskisvizec

Surf, te je Zavod za zaposlovanje napotil na to delo? Če ne...daj idi v svojo luknjo!

Surfeiter (nepreverjen)

Svizni ... kaj le to pomemi?

In reply to by pohorskisvizec

Krnekaj (nepreverjen)

Sramotno dejanje, te ljudi je potrebno poloviti in jih zapreti, so nevarni za družbo.

Bogdan (nepreverjen)

kjeso kamere

Starejše novice