Mariborski mestni svetniki so danes večinsko potrdili rebalans letošnjega občinskega proračuna, ki se s predlaganimi spremembami znižuje za 3,5 milijona na 169,3 milijona evrov.

Med drugim so mariborski mestni svetniki potrdili tudi znižano ceno ravnanja z odpadnim blatom iz centralne čistilne naprave ter pravilnik o sofinanciranju malih komunalnih čistilnih naprav.

V rebalansu letošnjega proračuna se načrtuje, da bodo prejemki v letu 2021 realizirani v višini 169,3 milijona evrov, in v enakem znesku so predvideni tudi izdatki. Med drugim se znižujejo načrtovani prihodki od najemnin za šolske telovadnice in športne objekte ter prodaje poslovnih prostorov in zemljišč.

V rebalansu prav tako ni več predvidenih evropskih sredstev za obnovo promenade v Mestnem parku, saj se je končna izvedba projekta zamaknila v naslednje leto, ima pa občina na primer nepričakovano višje prihodke od iger na srečo.

Spreminja se tudi proračun za leto 2022, in sicer se načrtovani prejemki zvišujejo za 4,8 milijona na 147,5 milijona evrov, med drugim zaradi prenesene obnove promenade v Mestnem parku iz letošnjega proračuna.

Očitki o investicijah le v središču mesta

Sprememb niso podprli v SDS, Listi za pravičnost in razvoj (LPR), Listi Franca Kanglerja - NLS ter samostojni svetnik Miha Recek, med drugim zaradi tega, ker naj bi se investicije izvajale le v središču mesta.

»Investicije v središču mesta so plod financiranja evropske unije iz celostnih teritorialnih naložb. Res je, da ima moje podjetje tam nekaj nepremičnin in na to sem zelo ponosen, saj sem namesto v jahte in podobno investiral v degradirano stavbno dediščino svojega mesta in si za to tudi prislužil najvišje strokovno priznanje za ohranjanje kulturne dediščine. Te investicije so prinesle tudi nova delovna mesta, dejstvo pa je tudi, da je vsaka mestna četrt in krajevna skupnost deležna več, kot je bila v zadnjih desetih letih,« jim je odgovoril župan Saša Arsenovič.

Zaradi nove pogodbe s prevzemnikom odpadnega blata iz Centralne čistilne naprave Maribor, to je podjetjem Surovina, se bodo položnice za končne odjemalce znižale za 15,8 odstotka, kar pomeni od 80 centov do evra na mesec manj. »Zagotovili smo si fiksno ceno za prevzem za obdobje štirih let,« je pojasnil predstavnik občinskega urada za komunalo, promet in prostor Andraž Mlaker.

Ali res prihaja do neskladij pri odvozu blata?

V LPR, ki ima v 45-članskem mestnem svetu dva predstavnika, so opozorili, da se predlagana cena nanaša tudi na predelane odpadke, ki pa naj jih v mariborski centralni čistilni napravi ne bi bilo.

Predvidena količina odvoženega blata se po besedah njenega predstavnika Stojana Auerja ne ujema z izvoznimi dovoljenji, ki jih ima Surovina, čudijo pa ga tudi fotografije, da pred čistilno napravo stojijo tovornjaki z madžarskimi registrskimi tablicami, saj je rečeno, da se odpadno blato odvaža v Avstrijo in na Slovaško. »Vse skupaj je hudo zavito v meglo,« je dejal.

Njegove navedbe so zavrnili tako v Surovini kot v Energetiki Maribor, ki je objavila razpis za odvoz blata. »Gre za isti odpadek, ki pa se lahko klasificira po različnih klasifikacijskih številkah in na trgu lahko dosega tudi različno ceno, kar je bilo s ponudbami tudi pridobljeno,« so za STA povedali v Energetiki glede opredelitve vrste odpadkov v razpisu.

V Surovini pa so pojasnili, da imajo za prevoz blata iz mariborske čistilne naprave več prevoznikov, »odvisno od tega, kateri so se izkazali za zanesljive, imajo vsa ustrezna dovoljenja in primerni vozni park ter nam ob tem nudijo ugodno ceno«, takšno načrtovanje prevozov pa se zdaj odraža tudi v najugodnejši rešitvi za prevzem mariborskega blata.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Franc s Piramide (nepreverjen)

Arsenovič je totalno zanič župan.

amiminitis

Ni, za sebe!

In reply to by Franc s Piramide (nepreverjen)

Poraba javnih (nepreverjen)

sredstev niso investicije

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Glavni trg, Lent, stadion, knjižnica Rotovž, mestni park... so objekti za vse Mariborčane. In so večinoma financirani z evropski denarjem.

TABORČAN (nepreverjen)

in kaj si ti šupak naredo več kot v 10 letih prej v bilo kateri mestni četrti

Jernej90 (nepreverjen)

Končno župan, ki zna pripravit projekte, dobit financiranje in jih izvest. Ko noč pa dan v primerjavi z mrtvilom in kitajskimi "vlagatelji" iz prejšnjih let. Res pa je, da če nekdo dela in dokaže, da se da v mestu dosti stvari izpeljat, se lepo vidi, kako je bil kdo prej na teh funkcijah nesposoben. To pa marsikomu gre v nos :D

Lucky Luck (nepreverjen)

Glavno ,da ima Šaško ringlšpil na Glavnem trgu ! MČ Center je privilegirana ,tako ostanejo samo drobtine za ostale MČ .

Starejše novice